Обама и Путин събеседваха в ООН


02 Октомври 2015, Петък


Президентите на САЩ и Русия установиха много еднакви свои позиции, но все още имат различни мнения по много въпроси


Вщаб-квартирата на ООН в Ню Йорк, в рамките на юбилейното 70-о Общо събрание на организацията, в началото на седмицата се състоя среща между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин. При първоначално обявеното времетраене от 55 минути, разговорът между двамата лидери продължи повече от час и 40 минути. Срещайки се, лидерите на двете страни стиснаха ръцете си, след което се оттеглиха на четири очи в отделна стая.

„Отношенията между Русия и Съединените щати, за съжаление, се намират на твърде ниско ниво – това е известно на всички и без моите коментари“ – заяви Путин пред журналистите след разговора си с Обама, който окачестви като „полезен“ и „откровен“. Главата на Руската федерация изтъкна, че Москва и Вашингтон имат много съвпадащи позиции по отношение на ситуацията в Сирия и в Украйна, макар да се запазват и различните разминавания по тези въпроси. В тази връзка обаче Путин подчерта пред „Интерфакс“, че се е договорил с американския си колега да работят заедно върху различията в позициите си и се надява, че тези усилия ще бъдат конструктивни.

По сведения на източници на „Ройтерс“, разминаванията в мненията на участниците в срещата са относно сирийския президент Башар Асад. Обама е заявил, че не вижда възможност за стабилизацията в арабската република, докато Асад е на власт, докато Путин смята, че той трябва да бъде разглеждан като съюзник в борбата с „Ислямска държава“.
По данни на информационната агенция лидерите на Русия и САЩ са се договорили  военните от двете страни да проведат консултации, за да се избегнат военните конфликти между тях на територията на Сирия.

Преговорите в Ню Йорк са първата неформална среща на Путин и Обама от 2013 г. насам. Тогава те проведоха разговор в Северна Ирландия по време на тамошната среща на Г8. Инициатор на сегашното им рандеву, както поясни руският президент, е била американската страна. Само преди броени дни от Вашингтон предложили два варианта за датата, на която да се състои, и руснаците са се спрели на единия.

При това Путин опроверга твърденията, че дълго време не е имал контакти с американския си колега. Той сподели, че често са разговаряли по телефона и по време на международни събития, като са обсъждали ключови въпроси от двустранните отношения и световните теми на деня. „Ако не е имало такива срещи, като в Ню Йорк „пред камери“, това не значи, че изобщо не е имало контакти. Те въобще не са спирали“ - резюмира държавният глава на Русия.

В понеделник президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин произнесоха речи пред Общото събрание на ООН. Изказването на американския лидер продължи 40 минути, а това на стопанина на Московския Кремъл – 22 минути.
„Терористите от ИД никъде няма да имат убежище, тази сила не трябва да съществува. Но военната сила не е достатъчна, за да се промени ситуацията в Сирия. Сирийският народ трябва да се разбере как мирно да се уреди проблемът. САЩ са готови да работят с всички, в това число и с Иран, и с Русия“ – заяви Обама.

Но Путин бе категоричен, че „освен правителствените войски на Асад и кюрдските бунтовници, срещу ИД никой друг не се бори“. Още в сряда Съветът на федерацията – горната камара на руския парламент, одобри използването на въоръжени сили на Русия в Сирия. И още същия ден – 30 септември, руснаците предприеха въздушна операция срещу джихадистите на сирийска територия. Воено-космическите сили на Руската феделация са нанесли точни удари по наземни цели на терористите – гласяха военните комюникета от деня.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
playboy arbiter mediator refe
05.10.2015 04:36:34
0
0
taj kato voshdovete liderite na balgarite sa zasega BOJKO BORISOV I PLEVNELIEV i njakoi drugi podvoshdove podlideri to na tjah trjabva da se nadjavame za uspehi na balgarskoto obshtestvo kato ne zabravjame she zavisimi i ot blagovolenieto na nebalgarski voshdove i podvoshdove lideri i podlideri .
i ot bratstvoto na svetovnata oligarhia koito opredeljat nakade da otivat i za kakvo investizii. i vseki balgarin e dobre da raboti i mislovno za sebe si i za tesi koito mu plashtat i za tesi za koito ima simpatii kato naprimer moshe da se vidi KUBA NA BATISTA I KUBA NA FIDEL KASTRO i vseki da si kashe v koja KUBA shelae da shivee a az shelaja da shiveja kato zdrav bogat po kurorti v balgaria ispania i drugi zivilisovani strani vsred bogati zivilisovani prijateli spored mototo OBISHAM MOJA RODEN KRAJ I OSTROVITE NA HAVAII
OBISHAM MOJATA RODINA AKO ME DARJAVA S MEDOVINA I TAM E MOJATA RODINA KADETO ME DARJAVAT S MEDOVINA no zasega shiveja na nommer 8 i 9 a shtastieto mi e na nommer 6 i 19 pravi 21
1
privat opinion from of shore p
04.10.2015 10:04:13
0
0
zashto moeto mnenie za podslushvashi i isnudvashi i presledvashi i drugi v balgaria i v drugi strani e kato mnenieto na targovzi ,hotelieri zemedelzi i drugi ot zjal svjat koito smjatat podslushvashi iznudvashi presledvashi za kradljovzi na vsjakakvi vidove nformazii s zel i lishno oblagodetelstvane .
taj kato ot desetki godini shivot glavno v zapaden berlin i varna sabrah opita
ot mnogo isvarshiteli i ispatili si ot podobni dejania s zel samootbrana na lishni mnenia vasgledi interesi i tesi na rodnini i prijateli i si napravih isvodite she vav vsjako obshtestvo ima konkurenzia i protivoreshia i meshdu vsjako obshtestvo ima konkurenzia i protivoreshia i taj kato sam rabotil v balgaria njakolko godini za balgarski i germanski firmi a v germania za nebalgarski i smeseni i moi firmi to shisto juridisheski nikoj njama prava nad moite intelektualni materialni i drugi zennosti osven az samia tova ne me pravi ,,,narzis,nito nazist nito pazifist a sobstvenik targovez i e zashtiten mehanisam za zapasvane na lisho zdrave i interesi koeto e vpisano i v konstituziata i v meshdunarodnoto pravo .taj kato spomognah pone vremenno za opravjane na vsaimnootnoshenia balgari s balgari balgari s nebalgari i nebalgari s nebalgari no nikoj ne mi plati to sled vreme ako ne daj boshe vsaimnootnosheniata se vloshat to e verojatno e she nikoj ne mi e platil za opravjaneto im i taj kato ot desetki godini me nabljudavat bezplatno i me polsvat kato Bezplaten Informazionen Bankomat BIB i s pomoshta na jasnovidzi i drugi metodi to rezeptite na KOKA KOLA gi transformirah na KAKA GOLA za da ne mogat kradljovzite samo te da mi polsvat rezeptite bezplatno gi prashtam da gi shetat i moi sagrashdani i sanarodnizi v germania koito sashto gi smjatat za podarak i ne gi plashtat i zatova poshah da pravja falshivi limonadeni rezepti za falshiva KOKA KOLA I KAKA GOLA .no sled kato mi platjat seriosni pari za seriosni rezepti kato na targovez i na rezepri to togava moga ot limonada da pravja KOKA KOLA s pomoshta na KAKA GOLA
no sled kato sasdam ljubimo semejstvo s ljubimi ot mene odobreni sheni s jasen proishod biografii zdravoslovni sastojania harakteristiki kato naprimer za da vidja dali ispadat v isterii ili misterii kato si kasha mnenieto
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки