Кмет от ДПС хлътна в нечиста сделка


Кмет от ДПС хлътна в нечиста сделка
Ресми Мурад демонстрира спокойствие, но в най-скоро време ще му се наложи да обяснява пред прокуратурата откъде дъщеря му разполага с огромни средства
02 Октомври 2015, Петък


Ресми Мурад от Ардино купил скъп парцел в областния град на името на дъщеря си, за да спести информация в данъчната си декларация

Автор: Гергана Костова

Кметът на община Ардино и кандидат за трети мандат на поста Ресми Мурад е разследван за съучастие в особена сделка. В документацията по закупуването на апетитен парцел в супер центъра на Кърджали обаче не фигурира неговото име, а това на 19-годишната му дъщеря. ОД на МВР започна проверка във връзка с публикации в медиите, че дъщерята на Мурад е закупила скъп парцел в областния град, без да има и един ден трудов стаж и доказани приходи.

От извършените справки от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” е установено, че девойката, заедно с още двама младежи на по 22 години са закупили 2154 квадратни метра поземлен имот в центъра на Кърджали.
Работата по случая продължава с оглед на чл.255, ал.1 от Наказателния кодекс за престъпление, свързано с установяване на плащане на данъчни задължения от лицата, сключили сделката, гласи официалната информация от разследващите органи.

Скандалът тръгна от изказване на друг претендент за кметския пост в Ардино - Неждет Хабибов, който започна предизборната си кампания с разкрития по сделката и обяви, че е сезирана прокуратурата.
Според Хабибов пазарната стойност на терена от 2179 кв.метра в района на хотелския комплекс „Арпезос“ е в размер на 1 млн. евро. За него 19-годишната кметска щерка е заплатила капаро от около 360 000 лева, твърди Неждет Хабибов.

Той настоя прокуратурата да провери откъде момиче на тази възраст разполага с подобни средства, без да е работило, без да е теглило кредити, нямало и данни да е спечелило от лотарията.
„Според справка в Агенцията по вписванията сделката е извършена на 25 февруари 2015 г., към онзи момент пазарната оценка на частния имот е била малко над 1 млн. лева, но към момента цифрата е вече в евро. Към имота е имал интерес и ирански бизнесмен, който бил готов да плати 1,5 млн. лева, но девойката явно е предложила по-добра цена. Интересно е обаче по какъв начин се е сдобила с огромната сума“, заяви на първата си пресконференция Хабибов.

Той заподозря конкурента си в далавери с комисиони от строителни фирми и допълни, че преди години е бил началник на „въпросния кмет“ в потребителска кооперация в района.
Хабибов се закани да направи още гръмки разкрития за управлението на общината. Според твърденията му, кметът на Ардино е пряко зависим от един бизнесмен, а общината се управлява от него дистанционно.
Обектът на скандалните обвинения Ресми Мурад, разбира се, определи изнесеното от Хабибов като „долна клевета в предизборно време“. Вместо официално изявление по случая обаче, кметът на Ардино публикува оправданията си във фейсбук.

„Приех да помогна за реализирането на формални стъпки по придобиването на имот в Кърджали. Стъпки, които са правно допустими. Тези стъпки започнаха с издаването на един нотариален акт и приключиха с издаването на втори в разстояние на около 20 дни. От втория акт с просто око е видно, че „кметската дъщеря” не притежава „златен парцел“ за милиони. Нито аз, нито някой друг от моето семейство притежава права над този имот. Само формално – поради процедурна необходимост, за 20 дни е притежавала част от имот“, написа той.

И, разбира се, обяви съвестта си за чиста. Дали това е така, ще кажат магистратите. Както и каква е била точно ролята на кмета и дъщеря му в сделката и кое е наложило имотът да бъде прехвърлян нотариално няколко пъти на различни имена. Дали пък не е, за да се прикрият следите на семейство Мурад?


Скандалната сделка е за парцел в непосредствена близост до този хотелски комплекс в самия център на Кърджали

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки