Спря строителството на грандоманската „Арена Бургас“


Спря строителството на грандоманската „Арена Бургас“
20 октомври 2014 г. кметът на Бургас Димитър Николов и шампионът Сергей Бубка (от дясно наляво) удрят първата копка за изграждането на „Арена Бургас“
02 Октомври 2015, Петък


Под въпрос е дали няма да се провали домакинството на морския град за Европейско първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.

Автор: Георги Иванов

Строителните дейности по новата спортна зала „Арена Бургас" мистериозно замряха в последните седмици. На площадката в бургаския комплекс „Изгрев", където тя се изгражда, няма работници. На терена се мяркат само няколко охранители, които потвърдиха, че действително в последните 20 дни почти не се работи, но не е ясно защо.
Никой от Община Бургас не се нае да коментира ситуацията. 

Първата копка за грандоманския проект беше направена тържествено на 20 октомври миналата година в присъствието на световноизвестния лекоатлет Сергей Бубка. Съгласно проектантския замисъл, върху 20 хил. кв. м. ще се издигнат зали за лека атлетика, хандбал, баскетбол и бокс, конферентна част, прес- и ВИП зони, ресторант и обслужващи паркинги за леки автомобили, автобуси и дори за тирове. Проектният капацитет на основната зала е 6500 места. Тя обаче, освен с постоянни седящи места, ще разполага и с мобилни модули, което ще позволи да се адаптира за провеждането на различни по вид спортни състезания, концерти, турнири, бизнес форуми, изложения и други мероприятия.

Близо година след първата копка на терена от 30 декара обаче зее само един дълбок празен изкоп.
Изпълнител на проекта „Арена Бургас“ е дружеството „Дворана“ ДЗЗД, в което влизат свързваната с Делян Пеевски компания „Водстрой 98“, „Понсстройинженеринг" и бургаската „Билдникс“. Договорът с обединението е сключен в началото на септември миналата година.

Прогнозната стойност за строителството на залата е 32 млн. лв. без ДДС, като на този етап Община Бургас разполага със средства само за първоначалните дейности и нулевия цикъл на обекта. Това са 5 милиона лева, осигурени още от правителството на Пламен Орешарски. По всичко личи, че тези пари са свършили и най-вероятно това е причината строителните дейности да са спрени временно.

Но има и друг проблем – според експерти разчетите за проекта в размер на 32 милиона лева са занижени. Представители на строителния бранш изчисляват, че ще са нужни поне 50 милиона лева. Очевидно ще се наложи да се прави „в движение“ допълнителна актуализация, което несъмнено ще рефлектира върху окончателното завършване на обекта.
Първоначалните разчети на общинската администрация сочат, че изграждането на залата ще отнеме около 900 календарни дни. Което означава, че при идеален сценарий първите спортни прояви в нея биха могли да се проведат още през пролетта на 2017 г.

Това обаче е малко вероятно да се случи и още отсега е ясно, че строителството няма да върви гладко. По всичко личи, че се чака решение на правителството да отпусне следващия транш, за да се върнат работниците на строителната площадка. Но това може да стане най-рано в началото на следващата година, което ще забави изпълнението на проекта поне с половин година.

Засега гарантирано финансиране няма.
Дори и спортният министър Красен Кралев при посещението си в Бургас отговори уклончиво на въпроса откъде ще се вземат средства за изграждането на залата: „Парите се осигуряват от Министерски съвет. В разчетите на министерството на спорта няма средства за това строителство. Иначе това е обект, който трябва да бъде подкрепен“.

Липсата на пари обаче не попречи на морската община да даде заявка за организиране на Европейско първенство по лека атлетика в зала през 2019 г. Това е абсолютен прецедент в историята на този спорт. Досега нито един град от Стария континент не е давал заявка за домакинство на даден спортен форум, без да има готова база, а Бургас стори това още преди да е направена първата й копка.

Но преди няколко месеца дори бургаският градоначалник Димитър Николов призна, че местната администрация може и да не намери нужното финансиране, за да довърши залата и е възможно проектът да бъде замразен. Което ще означава, че сроковете за реализация на кандидатурата на Бургас за домакин на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 г. ще бъдат изпуснати.

А леката атлетика и българският спорт имат нужда от тази зала. Съществуващата в момента база е много стара и амортизирана, а „Арена Бургас“ би могла да осигури  много по-добро качество на тренировките и състезанията – категоричен бе преди време спортният министър Красен Кралев. 
Но кога ще доживеем нейното откриване остава въпрос с невъзможен засега отговор.


Залата все още може да се види само във вид на проект

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки