Бостанът на политическия пиар изобилства от доста зелени тикви


Бостанът на политическия пиар изобилства от доста зелени тикви
02 Октомври 2015, Петък


Странни снимки, нелепи инициативи и нови кулинарни продукти заемат мястото на кебапчетата и стилните афиши в предизборната кампания

Автор: Диана Славчева

Стартът на предизборната кампания вече е даден и само за броени дни общественото пространство се изпълни с всевъзможни нелепици, очевидно брани като още зелени тикви от бостана на политическия пиар. А той като е наспорил едно плодородие тази есен – свят да ти се завие.

Колкото и цивилизацията и техническият прогрес да вървят с бесни темпове към светлото бъдеще с все по-футуристични и авангардни средства и методи за водене на изборна агитация – 3D плакати и билбордове, говорещи визитки, специални приложения за телефони и таблети и всякакви други технологични чудесии, старият афиш не отстъпва водещото си място в полето на пропагандата. Макар че някои негови клонинги понякога мязат на плашило, което с успех прогонва гаргите, пардон – избирателите.

Като предизборния плакат на кандидат-общинаря от листата на ГЕРБ в Карнобат Чавдар Вълев, който за нула време обиколи социалните мрежи, където продължава да се радва на радушен потрес. От портрета на стената (на фейсбуците, де) избирателя следи мощен мъжага с порядъчно набола брада и тъмни слънчеви очила, опнат в черна риза с безразсъдно контрастираща на нейния фон бяла вратовръзка.
В някаква шахматна интарзия върху нея е изписана фамилията на кандидата с черни букви, докато тези, указващи малкото му име и породата – бизнесмен, тъй като попадат върху тъмната тъкан на ризата му, са респективно в бял цвят.

Няма да коментираме това изумително графично решение на дизайнера на плаката. А що се отнася до тъмните цайси и наболата брада, кандидатът, добил популярност като Карнобатман, сам пояснява пред медиите, че имал бил проблемна кожа, заради която не можел да ходи гладко избръснат. Пък и зрението му било „затруднено“, та по тази причина се гиздосал с тъмните очила.

Кандидатът пък за кмет на града от редиците на ГЕРБ Владимир Крумов взе, че си откри кампанията във... фотостудио. В смисъл, че покани всички желаещи да се включат в безплатна фотосесия с децата си, които пък бяха изтипосани за целта в костюми на любими герои и панаирджийски аксесоари като изкуствени рошави зелени коси, огромни бутафорни пластмасови очила – очевидно любим на карнобатлии аксесоар, и т.н.. Самият кандидат за карнобатски градоначалник също се щракна във фотосесия със собственото си домочадие, но неговото момченце, неизвестно защо, не бе натруфено подобно на другите малчугани като палячо. Види се, има си човекът добър вкус, ама защо ли така се цепи от колектива?! 

Плакатен скандал разпалиха гербаджиите в Плевен. Те се ожалиха в ОИК, че кандидатът на реформаторите с потресаващото име Георг Леонидов Спартански се е щракнал на предизборния си афиш до изображението на емблематичния за града параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец”, в което от ГЕРБ съзряха „накърняване на добрите нрави“ и нечитаво използване на светинята за политическа реклама. От ОИК обаче не уважиха претенциите им и благословиха нагледното средство.
Но хайде, да не придиряме толкова на плакатите.

Защото и предизборните инициативи смайват въображението. Като тази на ГЕРБ в Бургас, които са замислили като основна пиар проява провеждането на... конкурс за най-красив домашен любимец. Сигурно доста народ ще се сбере на проявата да гледа дали питомецът му няма да грабне някой приз от категориите за най-интересен костюм, най-красива прическа и най-добро поведение! Ама по-интересно би било да пуснат политиците в подобна надпревара, особено по последния критерий, пък да видим тогава...
От древността се твърди, че всичко тече, всичко се променя. То е ясно, че и на предизборните кебапчета ще им дойде краят и лека-полека ще излязат от (зло)употреба. Първата им конкуренция вече е факт. Иновацията е рожба на шуменските гербаджии, които още в първия ден на разрешена агитация за местния вот заляха града под Илчов баир с малки бурканчета, пълни с мед.

Сладкото изкушение върви и със сладка приказка – върху етикета на тази предизборна стока се кипри народната мъдрост: „Ако тръгнеш след пчелата, ще те отведе на меда, ако тръгнеш след бръмбара, ще те отведе на сметта“. Гарнирана, естествено, с логото на Бойко-Борисовата партия и местния номер на бюлетината й.
Проницателните зевзеци тутакси разгадаха посланието, че който последва ГЕРБ, ще папа от кацата с меда, ако ли не – ще рови в боклукчийските кофи.

Нещо им става на основните действащи лица по изборите в Шумен. Реформаторският претендент за кметското място там – Иван Ламбов, пък тиражира из фейсбукното пространство свое фото с легендарния шуменец Тодор Колев (светла му памет!). Явно господинът се надява на актьорското рамо в надпреварата, макар и от отвъдното. Знае ли човек?!
Но и най-видните астроложки, дето контактуват с небесата и „началника“, едва ли ще могат да кажат какво още ще има да видим до края на предизборната кампания.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки