Предизборни циркове с песни, пожарогасители и бягства от час


Предизборни циркове с песни, пожарогасители и бягства от час
Сапьор в защитно облекло внимателно прибира пожарогасителя пред парламента в специален контейнер за потенциални бомби
02 Октомври 2015, Петък


ДПС и БСП пак си мерят атракционите, но и правителството не остава по-назад – приземи бойната ни авиация направо в музея

Автор: Ани Петрова

Предизборната кампания за местните избори започна с шоу – както си му е редът. Само дето публиката по места – от запазената за ГЕРБ „Арена Армеец” до поляната край Исперих, където пяха и се веселиха лидерите на ДПС – е несравнимо по-малко от зрителите, която събраха Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“ на стадион „Васил Левски”.
Сравнението не е случайно, защото и Трифонов, и Лютви Местан пяха песента за Райна княгиня „Кой уши байрака”.

В първия случай по трибуните и на терена пред сцената на националния стадион повече от 70 000 българи изпълниха заедно със Слави тази сакрална песен за знамето с надписа „Свобода или смърт”. Във втория – Лютви Местан, Камен Костадинов и още неколцина депутати от ДПС пригласяха на поканения от Турция певец, който събра в сквернословен микс на български и турски песента за Райна княгиня и някоя си Райме.  След което Лютви Местан демонстрира, че притежава цинизъм, съизмерим с провокацията, и заяви: „Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да е избирател на ДПС. Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше знаме” .

Коментарът, както се казва, е излишен. Но пък случилото се в Исперих и казаното от Лютви Местан и други говорители на протурската партия дава още един аргумент за това защо партия НФСБ и лидерът й Валери Симеонов определят като основна своя задача изваждането на ДПС от властта. 
Но демокрацията има други измерители – изборите например – както за патриотизма, така и за провокациите срещу него. А вотът е след по-малко от месец...

Провокативни прояви и в Парламента

Ако се чудите къде и как ДПС и БСП си мерят атракционите, не е нужно да отивате по-далеч от жълтите павета около Народното събрание. Както вече съобщихме в миналия брой на „Десант”, заради вота на 25 октомври депутатите си гласуваха изборна ваканция, която по висшегласие решиха да отработят с две извънредни пленарни заседания, както и с удължено работно време в периода  от 16 септември до 9 октомври.

Първото бе насрочено за 29 септември, като програмата минимум за него бе да се завърши с приемането на второ четене на всички текстове от проектозакона за предучилищното и училищното образование. Това заседание бе провалено с дружните усилия на депутатите от ДПС и „БСП Лява България“, които не се регистрираха в пленарната зала и така провалиха кворума. Всъщност той бе провалян не един, а четири пъти – по всички възможни начини, записани в правилника за работата на Народното събрание, вкл. с искане за поименна проверка при вече започнало заседание – което също е част от процедурата, която би трябвало да задържа народните избраници на работните им места.

Ако за момент се върнем към музикалната терминология, от няколко парламента насам „припевът” в такива случаи гласи: „Кворумът в зала е задължение на мнозинството”. Чували сме го от бивши и настоящи председатели на повечето парламентарни групи от „постоянното присъствие” в Народното събрание. На 29 октомври той бе подет от ДПС и БСП. Което даде повод на председателката на Комисията по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова да коментира, че липсата на кворум не означава липса на интерес към законопроекта за предучилищното и училищното образование, а означава безотговорност. Интересното е, че Дамянова фокусира критиките си върху БСП, които обвини, че се опитват да саботират този законопроект, а бавенето му, по думите й, вече е равносилно на престъпление.

Все пак законът за предучилищното и училищното образование бе приет изцяло, макар и в сряда, а не във вторник. При това – забележете – и в сряда нямаше кворум при първата регистрация малко след 9 часа, но 15 минути по-късно мнозинството се събра в пълен състав. Повече в кулоарите, отколкото в пленарната зала се коментираше поредния инцидент с учител, набит от родител на ученик и необходимостта от ефективни мерки за постигане на дисциплина в училище „както някога”. Което видимо звучеше доста фалшиво на фона на редовните и организирани депутатски „бягства от час”.

Не се гаси туй, що не гасне

Всъщност и в сряда можеше да няма заседание на Народното събрание. Защото имаше потенциална заплаха за живота и здравето на депутатите – пожарогасител, изоставен в подножието на паметника на „Цар Освободител” – сиреч точно срещу централния вход на Народното събрание (нещо като анонимно телефонно обаждане за бомба в училище, където се провежда контролно за срока).

В случая депутатите останаха по местата си, въпреки че районът около паметника и главния вход на парламента бе отцепен. Дойде и пожарна кола, а малко по-късно сапьор в защитно облекло, който взе пожарогасителя и внимателно го прибра в специален контейнер за потенциални бомби, за да бъде отнесен на безопасно място и също така безопасно взривен.

Някои побързаха да коментират, че изоставеното средство за гасене на пожари е провокативна акция – нещо като символен акт на протест срещу цирка с кворума във вторник и сряда. Други допълниха с доза ирония, че не гаси туй, що не гасне, а въпреки суматохата с пожарогасителя Николай Колев-Босия отново беше арестуван, защото откъм страната на служебния вход направи опит да уцели с домат депутата от ДПС Мустафа Карадайъ.

Темата с пожарогасителя може да бъде разисквана и от друг ъгъл. Става дума за редовните, периодични и системни опити самото Народно събрание да бъде използвано като пожарогасител за потушаване на малки и големи пожари в държавата със спешни изменения и допълнения на законите.

Последният пример в това отношение е внесеният от правителството законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната, чиято цел е да се даде възможност и други държави да се включат в охраната на българското въздушно пространство заради възможния колапс на бойната ни авиация. В новия текст е записано, че „охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави".

Както е известно, българската изтребителна авиация със страшна сила се е запътила към музея, като при това кацането е чиста проба принудително. В момента само четири от изтребителите МиГ-29 имат остатъчен летателен ресурс, а до средата на следващата година годни за полет ще са само две машини.

Откакто влезе в Министерство на отбраната Николай Ненчев направи чудеса от храброст, за да се откаже от услугите на руската корпорация, произвела тези самолети. Каквото и да се говори за евентуален договор с Полша за ремонт на двигатели и удължаване на летателния ресурс на българските МиГ-ове, недвусмислено ясно е, че това няма да стане от днес за утре, а може и въобще да не стане, тъй като руснаците са категорични, че поляците нямат лиценз за подобни ремонтно-възстановителни работи. И ако все пак се захванат – има опасност да бъдат санкционирани със спиране на доставките на резервни части от Русия.

Уморени криле

Според експерти в близките три години България няма да успее да реши проблема с бойната си авиация – нито чрез удължаване на летателния ресурс на МиГ-29, нито с придобиването на други изтребители – независимо дали „втора ръка” или нови.
Въпреки очевидната необходимост Народното събрание да „гаси” предизвестения пожар с бойната ни авиация, от Министерство на отбраната продължават да твърдят, че извънредна ситуация няма, ами просто ставаме нормални като другите страни от региона, членуващи в НАТО.

„Тази промяна в закона е необходима с оглед на приетите в Уелс т.нар. мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Всички страни в нашия регион – Румъния, Албания, Словения, Гърция, осъществяват съвместно „air policing" с оглед укрепване на сигурността на югоизточния фланг на Алианса. Единствената страна, която към този момент не осъществява съвместно тази функция е България”, заяви в кулоарите на парламента зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. По думите му, исканата промяна в Закона за отбраната е абсолютно необходима, с оглед на осигуряване на правните предпоставки за участие на наши съюзници съвместно, а не само на съюзнически средства в тази мисия.

По-откровен или по-малко дипломатичен бе зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев (ГЕРБ), според когото възможността за съвместна охрана на небето ни е „опция, за всеки случай".
„Не приемайте буквално, че решаваме някой друг да охранява пространството ни.

Прочетете предложението – в чл. 130 е написано, че основната задача на българската армия продължава да бъде да охранява въздушното ни пространство, но има опция –  и/или съвместно с въоръжените сили на съюзническа държава", обясни Радев.
Красимир Янков от БСП пък коментира, че „абсурдно е да сме в ситуация, в която да не можем да охраняваме въздушното си пространство", а другият заместник-председател на комисията по отбрана Янко Янков направи логическият извод, че „ако ние не можем сами да си охраняваме въздушното пространство, трябва наши партньори да го охраняват".

Премиерът се зае с „пожара“ по пътищата

Предстои поредна – и както винаги „по спешност” – промяна на Закона за движение по пътищата, а още не са приети вече внесените на 16 септември изменения и допълнения, предвиждащи нови, по-строги санкции за практикуващите самоубийствения „спорт” каране в насрещното движение по магистрала (познат и практикуван в САЩ като средство за вдигане на адреналина още от 30-те години на миналия век).
Вносителите предлагат да се създаде нов член 178 ж със следното съдържание: „Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца и глоба в размер на 3000 лв. водач, който се движи в лентите за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път“.

Междувременно премиерът Борисов взе в свои ръце борбата с войната по пътищата и настоя за нови и наистина драстични санкции за нарушителите.
„Не може да се продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона, не може да си позволяваме 10 хил. ранени и 1000 убити на година.  Демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата, не работи. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем – отидат и се преследват, карат нагло, брутално – заяви той по време на редовното правителствено заседание и отсече с разпоредителен тон:

– Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага!”. Гневът на премиера бе предизвикан от слабите, според него, промени в Закона за движение по пътищата, внесени от МВР. Законотворците от ул. „6-ти септември”  получиха срок до понеделник да внесат нови предложения с наистина драстични санкции, вкл. бързо съдопроизводство и конфискация на колите на нарушителите. После задачата беше възложена и на правосъдното ведомство.
„Ако парламентът го приеме – добре. Ако излязат и кажат – ние това не го одобряваме, съвестта ми е чиста, че съм направил всичко възможно това да го прекратя”, заяви удовлетворен Бойко Борисов.
В този случай определено става дума за пожар и пожарогасител...


Българската изтребителна авиация със страшна сила се е запътила към музея... Премиерът Бойко Борисов е напът да се откаже от изграждането на нови магистрали, ако не се вземат мерки да се спрат смъртоносните гонки по шосетата

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки