Прокуратурата проверява сигнали за злоупотреби в енергетиката


Прокуратурата проверява сигнали за злоупотреби в енергетиката
Момент от срещата на работодателите с главния прокурор Снимка: Главна прокуратура
02 Октомври 2015, Петък


Четири работодателски организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал,

Автор: Десант

Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) – внесоха при главния прокурор Сотир Цацаров сигнали за злоупотреби в енергетиката. Срещата бе по искане на работодателските организации, уточниха от прокуратурата.
Три са сигналите, предоставени на главния прокурор – те касаят реализацията и договарянето на двата енергийни проекта на централите „Ей И Ес-3с Марица Изток 1" ЕООД и „Контурглобал Марица Изток 3" АД в Маришкия басейн, както и присъединяването и производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Както „Десант” вече информира, факти и обстоятелства за тези нарушения се съдържат в доклада на ръководената от Валери Сименов парламентарна анкетна комисия.

Част от заключенията в този доклад бяха огласени още на 31 юли с изричното уточнение, че данните за престъпления ще бъдат предадени на прокуратурата. Междувременно парламентът удължи срокът на действие на тази временна анкетна комисия до 30 ноември.
Предадените на Цацаров сигнали ще бъдат проверени от работна група, съставена от представители на прокуратурата (ВКП и ВАП), ДАНС и Министерството на енергетиката. В началото на месец ноември т. г. главният прокурор ще уведоми работодателските организации за резултатите от проверката.

„Подадохме в Прокуратурата сигнал, свързан с многобройни нарушения във ВЕИ сектора от всякакво естество. Тези нарушения водят до това таксата „Задължение към обществото“ да бъде увеличавана постоянно и всички ние да я плащаме“ – поясни  председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с главния прокурор.
По отношение на другите сигнали той изтъкна, че КРИБ, АИК, БСК и БТПП настояват т.нар. американски централи да излязат на свободния пазар. Домусчиев изтъкна също, че бизнесът няма намерение да плаща 330 млн. лв. за политически грешки.

„Категорично става дума за корупция, защото със сигурност НЕК не си е защитавала интересите. Това няма от какво друго да произлиза и ще държим до последно тези договори да бъдат прекратени, тези централи да работят, както всички останали и както всички нас, да продават на свободния пазар продукта си“, категоричен бе председателят на КРИБ, като не пропусна да благодари на главния прокурор за незабавната реакция.
„С главния прокурор се разбрахме, че ще бъде сезирана и административната прокуратура, за да може тя, констатирайки нарушения, да търси варианти за прекратяване на договорите или други действия, които биха довели до други промени в полза на държавата“, каза още той.

Работодателите оповестиха, че ще организират и участват в протести, ако цената на електроенергията за бизнеса не се върне на нивата от преди 1 август. Домусчиев уточни, че последващи протестни действия ще зависят от това, което ще се свърши в Народното събрание и от разговорите с правителството.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки