Благотворителността сред българите е жива


Благотворителността сред българите е жива
02 Октомври 2015, Петък


В миналия брой разказахме за инициативата „Усмивка за Нина“, в рамките на която в Бургаския етнографски музей бе организирана благотворителна изложба,

Автор: Диана Славчева

на която бяха представени творби на плевенския творец Георги Янков – изящни дървени пластики на женски тела. Постъпленията от нея бяха предназначени за лечението в Истанбул на бургазлийката Нина Ушлинова, страдаща от тежко онкологично заболяване. В същия ден, когато бе проведено благотворителното събитие – във вторник – родителите й споделиха притеснени, че състоянието й се е влошило и е заминала по спешност с брат си за турската клиника.

Дали беше чудо, или не – никой не може да твърди, но творбите на талантливия майстор на длетото бяха изкупени буквално за секунди. Мнозина бяха съгражданите на Нина, за които пластиките не достигнаха, но които дадоха пари в подкрепа на лечението на младата жена. Така за нула време бяха събрани близо 1000 лева.

Трогателно е, че този зов за помощ отприщи спонтанно лавина от благотворителни инициативи. Художникът на бургаския музей Иван Арабаджиев също реши да предостави с благотворителна цел свои произведения на изкуството – отново за набиране на средства за лечението на Нина Ушлинова. Още на 1 октомври те бяха изложени в Етнографската сбирка на музея и бързо намериха своите притежатели, които срещу тях дадоха своята лепта в подкрепа на страдащата им съгражданка.

Вероятно ще се намерят и други творци, които ще се включат в благородната инициатива, която без предварителен сценарий отключи милосърдието и съпричастността на обикновения българин. Който, дори притиснат от собствените си неволи и нерадостно битие, винаги е готов да отвори сърцето си за добри дела. 
От РИМ-Бургас също заявяват, че ще продължават да оказват съдействие за дарителски акции и всякакви кампании, чиято цел е да се подпомогнат хора, каузи и събития.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки