Майсторски клас или подигравка с таланти


Майсторски клас или подигравка с таланти
Райна Кабаиванска и мъжът, с когото отсява кандидатите за майсторския си клас
01 Октомври 2015, Четвъртък


Всеки, който чуе за майсторския клас на оперната певица Кабаиванска, богоговее – човек си представя, че пред него ще застане величие, красяло с глас



и осанка оперните сцени по света. Тази година и аз изпратих дъщеря си в майсторския клас. Направих го, защото искам детето ми да се развива в избраната от нея област и както всеки се досеща, съм потрошила хиляди левове в това. Аз съм меломан и обичам оперното изкуство, но не когато то служи за подигравка с моето дете.Отивайки на този майсторски клас, моята дъщеря е чула и видяла какво ли не – и най-вече  е станала свидетел на фамилиарното отношение на учениците на Кабаиванска (повечето от тях чужденци, учещи при нея в Италия, платежоспособни), дошли, за да се изявят на софийска сцена. Също така е попаднала на хора, които излизат от залата разревани, защото отношението на примата към тях е било грубо и обидно.

В залата до нея стоял някакъв мъж, доколкото разбрахме – изпълнителен директор на Нов български университет (НБУ), който стриктно си водил записки. А защо трябвало да е там, никой не знае. Може би  като организатор, но каква е ролята му в подбора на участниците?! И има ли висше музикално образование? Смятам, че Кабаиванска може и сама да избира кандидатите си!

Преди време познати на моето семейство ми разказаха за тяхната племенница, която също е оперна певица и от малка се занимава с музика. На нея световноизвестната прима й заявила, че е малка и оспорила качествата й. Е, не е познала, защото момичето пее в момента по световните сцени. Много й помогнаха певци, които имат не по-малко сценичен опит и известност от Кабаиванска, която я недооценила.

Самото провеждане на прослушването при нея бе твърде далеч от нужното качество – без репетиция с пианиста, който ще свири; без подходящи условия (като зали за преобличане например). Това никъде го няма. Кандидатите били набутани в две стайчета. Дори „Х фактор“ по-добре си посреща участниците, като даже им осигурява храна и вода. Като погледнахме с дъщеря ми списъците, се оказа, че в този т.нар. майсторски клас участват едни и същи певци. Не са всички, но голяма част.

Казвам „така наречен“, защото в чужбина се правят анонимни селекции на поне 2 записа от участник. Но очевидно в България това няма значение.Тази година се явиха 47 претенденти за 10 места. Разбира се, че ако попитаме защо пак са взели същите певци (участвали в класа и в миналите години, та дори и стипендианти), трябва да очакваме отговор от типа: „Кабаиванска сама решава кой да вземе“.

Организатор на класа е Нов български университет и фондацията на именитата оперна певица. А къде са певците на НБУ и защо Кабаиванска не работи преференциално с тях? За бакалавърско музикално обучение в това частно висше учебно заведение се плаща приблизително 15 000 лева. Все от тези пари могат да се отделят по 200 лева за курс при нея. Мислите ли, че от 47 човека не е имало и други 10, които да пеят не по-малко добре от „избраните“ кандидати. Като някой толкова търси изяви, да ходи на прослушвания по света, а не да заема мястото на хора, които искат да се обучават.
Дъщеря ми е приета да учи магистратура в чужбина, но огорчението от отношението, което преживя с опита си да попадне в майсторския клас на примата Райна Кабаиванска, вероятно ще й тежи още дълги години.
Ивета Валентинова


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки