Откриха клуб с патрон генерал Радко Димитриев


Откриха клуб с патрон генерал Радко Димитриев
Сградата, където е разположен Клубът на СОСЗР „Генерал Радко Димитриев" в Бургас
01 Октомври 2015, Четвъртък


Преди години Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Бургас получи за служебно ползване два дневни центъра.


След този благороден жест на Министерството на отбраната председателят на местната организация на съюза не спря да мечтае на глас, когато ни събираше на заседания и събрания на Общинския съвет, как да използваме тази прекрасна база, която ни беше предоставена. Едната, която се намираше във Военния клуб, се използваше най-рационално, но другата, която беше в жк „Меден рудник“, не можа да задоволи нуждите на запасните офицери и сержанти, които са хиляди в най-големия комплекс на града. Наложи се да се провеждат съвместни дейности с пенсионерските клубове и в първите години работата потръгна добре.

След промяната на ръководството на Министерството на отбраната обаче придобивките на военно-патриотичните организации бяха отнети. Възникнаха и проблеми с пенсионерските клубове и всичко това се отрази неблагоприятно върху използването на базата по предназначение. В един момент възникна идеята за изграждане на Клуб по интереси в жк „Меден рудник“.

С подкрепата на ръководството на Общинската организация на съюза на 14 септември 2015 г.  се проведе неговото учредително събрание, в което участие взеха офицери и сержанти от запаса и резерва и съпругите на бивши и настоящи военни. Членовете на новосформирания клуб приеха за свой патрон името на командващия Трета българска армия, успешно воювала по време на Балканската война – генерал Радко Димитриев.
Тази година се навършват 156 години от неговото рождение. Той изплаква за първи път на 24 септември 1859 г. в сливенското село Градец.

Биографията на този смел българин е пълна с героизъм. Възпитан на родолюбие и патриотизъм, генералът отдава силите си за обединение и утвърждаване на българската държава. Признателна България почита паметта на героя на всички национални празници и чествания.
За председател на клуб „Генерал Радко Димитриев" бе избран подполковник (р) инж. Владимир Бошнаков, който е един от най-младите ръководители, заставали начело на структурите на СОСЗР в Бургас.

Преди да се пенсионира той е бил командир на Зенитно-ракетен дивизион, а след това известно време работи в структурите на военните клубове на Българската армия. В условията на трудния път на демократичните промени на развитие на страната ни, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва трябва да отстоява своя характер като съсловна, независима и надпартийна гражданска организация. Своите цели и задачи той може да постигне само с обединените усилия на всички служили в българската армия и защитавали достойно националната сигурност на Република България.
подп. (з) инж.Ганчо Ганчев,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки