Полезните свойства на кокошите яйца


01 Октомври 2015, Четвъртък


Употребата им способства за предотвратяването на заболяванията на сърдечносъдовата система


Кокошите яйца са едни от най-простите, достъпни и популярни продукти в нашето хранене. Но не всички знаят колко уникален е този продукт по своя състав, колко много полезни свойства има и благодарение на него може да се предотврати развитието на много болести.
Хората използват тази храна вече повече от 2000 години. Цветът на яйцето не влияе на неговите хранителни и полезни свойства. Еднакво полезни са и белтъкът, и жълтъкът. Черупката му също има своите полезни качества и поради това широко се използва в народната медицина.

В състава на кокошите яйца влизат всички основни витамини, от които се нуждае човешкият организъм -  А, Д, Е, РР, К, от групата В - В1, В2, В4, В9, и други. И тяхното количество е голямо. По съдържание на витамин Д например жълтъкът на яйцето отстъпва само на рибеното масло.
Кокошите яйца съдържат, при това в голямо количество и такива макро- и микроелементи като калций, фосфор, йод, желязо, мед, кобалт, калий, магнезий, сяра, бор, манган и други минерални вещества. Те са богати и на необходимите за нормалния метаболизъм на човешкия организъм аминокиселини.

Чрез приемането на яйцата като храна организмът си набавя необходимите витамини и минерали и по този начин се укрепва имунната система на човека. Употребата им способства за предотвратяване на заболяванията на сърдечносъдовата система.
Кокошите яйца намаляват риска от възникването на онкологични заболявания, в частност рака на гърдата. Въздействат благоприятно на стомашно-чревния тракт и помагат при лечението на язвената болест.

Изключително полезни са за запазване на доброто зрение и защитават окото от катаракта. Способстват за укрепването на костите, зъбите, ноктите и косата, тъй като съдържащият се в тях витамин Д осигурява усвояването на калция. Белтъкът в яйцата участва в образуването на мускулна тъкан, при това много по-ефективно от този в млечните произведения.

Кокошите яйца подобряват паметта и повишават умствените способности. Освен това спомагат за избавянето от наднорменото телесно тегло. Поради това на хора, спазващи диети за отслабване, се препоръчва поне два дни в седмицата да закусват с варени яйца.
Предупреждения Употребявани сурови, кокошите яйца могат да станат причина за заболяване от салмонелоза. Затова се препоръчва употребата им само след термична обработка. Освен това преди приготвянето им да се измиват добре с топла вода.

Има научни изследвания, които предупреждават, че консумацията на кокоши яйца води до повишаване нивото на лошия холестерол в организма. В други публикации това се отрича.
Истината винаги се намира някъде по средата между две полярни твърдения. Така хората, които не страдат от захарен диабет, възпаление на жлъчката, заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб могат спокойно да консумират до 6 яйца на седмица.

Дори нещо повече – яйцата не само че не са вредни за кръвоносните съдове, но и са полезни, тъй като съдържат повече лецитин от холестерола. Поради това те са добра профилактика срещу развитието на атеросклероза.  В страните, където традиционно се ядат повече яйца, като Япония и Франция например, нивото на сърдечно-съдовите заболявания е най-ниско.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки