Как да се справим с подутия корем


01 Октомври 2015, Четвъртък


При смяната на сезоните в началото на есента се обострят гастритът и колитът. Това винаги е свързано с подуване на корема и силна болка,


отиваща чак до бъбреците, спазматична по характеристиките си.
В аптеките има широка гама родни и вносни препарати, които действат ефективно в такава ситуация. За тези обаче, които не искат да навредят на организма си с понякога вредното странично въздействие на лекарствените средства, по-долу даваме няколко начина за облекчаване на състоянието с естествени средства.

Рецепта 1: Копърът, зеленият анасон, кимионът и пищялката са растения, които помагат за освобождаване на задържащите се в червата газове. Освен това те са ефикасни срещу спазмите, които почти винаги съпътстват подуването на корема. При това билките намаляват ферментацията на хранителните вещества и с това - формирането на газове.
По1 ч.л. от всяка от билките или от комбинация, например между копър и пищялка, се запарват с 200 мл вряла вода за около 10 минути. Запарката се пие след хранене на обяд и на вечеря.
Тези билки имат подобно на естрогена действие, поради което са неподходящи при хормонозависими онкологични заболявания.

Рецепта 2: Могат да се използват ароматни масла от естрагон, босилек и лайка. Те облекчават състоянието и спират коликите. Голямото им предимство е, че действат бързо – само за десетина минути настъпва облекчение.
Използват се за масаж – 2-3 капки от избраното ароматно масло, разтворени в 1 ч.л. зехтин, се втриват в кожата на корема, около пъпа, с кръгообразни движения в посока на часовниковата стрелка в продължение на 1 минута. Могат да се съчетаят по 1 капка масло от естрагон и лайка. В случай на болезнено подуване на корема, масажът трябва да се прави 2-3 пъти дневно.

Рецепта 3: Използва се активен въглен. Обикновено едно хапче от 200 или 300 мг е достатъчно. Вземат се две, ако подуването е голямо и болката – много силна. Не трябва да се вземат повече от 5 хапчета на ден. Въгленът може да наруши баланса на чревната флора, ако се взима повече от 15 последователни дни.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки