Няколко хитрости, за да не хъркаме


01 Октомври 2015, Четвъртък


Сок от зеле, смесен с мед, помага да се справиме с проблема


Статистиката сочи, че около 45% от възрастните хора хъркат само понякога, а 25% - постоянно. Проблемът засяга всеки втори мъж и всяка четвърта жена, особено тези над 40-годишна възраст.

Хъркането по време на сън обикновено индикира здравословни проблеми. При децата например може да е наличието на астма. При възрастните – увеличени вследствие на инфекция сливици, хроничен синузит, полипи в носа или гърлото, алергия.
Освен това хъркането се получава и при наличието на патологични изменения в носа и гърлото – изкривена по рождение или от травма носна преграда, удължена юздичка на езика, понижен мускулен тонус на тъканите, включително тези в задната част на гърлото – в по-напреднала възраст.

Наднорменото тегло на някои хора също предразполага към  хъркане. При тях има удебеляване на меките тъкани в основата на езика, мекото небце и небните сливици, в резултат на което се стеснява отворът на горните дихателни пътища и се затруднява дишането.
Склонни към произвеждането на този шумен нощен ефект са пушачите, тъй като никотинът дразни лигавицата на гърлото и тя набъбва. Аналогичен ефект имат алкохолът – той потиска частта в мозъка, отговорна за дишането, и сънотворните и антидепресантни лекарствени средства.

Понякога причината е в позата на сън. Някои хора хъркат, когато спят по гръб, но не и когато са обърнати настрани.
Има изследвания, които сочат, че хъркането се получава само във фазата на така наречения лек сън. Не без значение е и наследствената предразположеност.
Във всички случаи обаче хъркането води до недоспиване и умора още при ставането, независимо от това колко часа човек прекарва в сън.

Медицината предупреждава, че ако състоянието не се лекува, то може да докара сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане, стенокардни пристъпи, склонност към депресии, намалено либидо, потентност или дори мозъчен удар.
В народната медицина има едно просто средство за лечение на хъркането. Трябва да се вземат 2-3 листа от прясно зеле, да се нарежат на ситно и да се намачкат добре с ножа или лъжица. Същият ефект се постига и като се пуснат през месомелачка. След това получената каша се смесва с 1 с.л. чист мед. Изяжда се преди сън.

При наличието на сокоизтисквачка може от същото количество зеле да се получи сок, който пак се смесва с 1 с.л. мед и отново се приема преди лягане. Курсът на лечение е 4 седмици.
Успоредно с това трябва да се правят упражнения, които укрепват мускулите на фаринкса. Това е кухият мускулест орган, в който се пресичат пътят на въздуха и пътят на храната, наричан още гълтач или глътка.

Той е разположен пред шийната част на гръбначния стълб, от основата на черепа до нивото на шестия шиен прешлен, и при възрастен човек дължината му е около 14 см. Освен че е звено от  храносмилателната система, той е и част от дихателния път, свързващ, от една страна, устната и носната кухина, а, от друга - хранопровода и ларинкса.
Упражненията се състоят в укрепващ мускулите на фаринкса комплекс. Първото упражнение е произнасянето 2-3 пъти на ден по 10-15 пъти на звука „и“, като това трябва да се прави с усилие, като че ли човек започва да пее.

При изпълнението на второто упражнение езикът се изплезва със сила и пак така се връща назад. Това трябва да се прави 30 пъти всеки ден.
При третия елемент от комплекса с ръката, свита в юмрук, се натиска брадичката отпред, а долната челюст се движи напред-назад, преодолявайки съпротивлението й.
Последното упражнение се изпълнява като се стисне силно със зъби малка гумена топка или друг еластичен предмет и така се стои в продължение на 5 мин.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки