В отговор на вашите въпроси


01 Октомври 2015, Четвъртък


Има ли изпитани народни рецепти за лечение на трудно зарастващи рани?
Дечо Дечев, Варна



В брой 36 от 11 септември 2015 г. отговорихме на нашия читател от Варна, а чрез него и на всички, които ни пишат в тази рубрика, че за да можем да дадем на тези наши страници и на страницата с рубриката „Кабинет „Десант“ правилни съвети, трябва да ни се изпращат точните диагнози, поставени от лекар специалист.
Връщаме се към темата, тъй като читателят ни в писмо до нас уточнява, че въпросните трудно зарастващи рани са по краката на дядо му, който е на 87 години. Според лекаря, както ни пише Дечев, ставало въпрос за „венозна недостатъчност“, при която се появяват „малки рани по краката, от които изтича лимфа и са болезнени“.
Това, разбира се, не е коректна диагноза, но ще се опитаме на помогнем. Още повече, че нашата читателка Стоянка Петрова от Трявна е прочела във вестника за проблема и се обади в редакцията да ни каже своята рецепта за лечение на трудно зарастващи рани. Те е следната.

Рецепта 1: (Стоянка Петрова, Трявна, използва се и за напукани пети, при които се получават рани): Вземат се равни количества восък и козя лой, стопяват се и се смесват добре. Сместа се намазва върху мушама (найлон) и се поставя върху раната. Отгоре се превързва с памучен плат и така остава през нощта.
Телефонът на Стоянка е 0876 391 227.
Нужно е обаче да се знаят някои основни неща. Първо, в домашни условия могат да се лекуват само недълбоки рани без силно кръвотечение от тях. Във всички други случаи трябва да се потърси медицинска помощ.
Второ, при зарастването им трябва да бъдат промити с дезинфекционен разтвор, кожата около раната да се измие добре със сапун, а краищата й да се намажат с йод или спирт.
Ето и още някои рецепти от народната медицина.

Рецепта 2: 75 г прясно извадени корени от репей се заливат с 200 мл олио или зехтин. Оставя се да преседи едно денонощие, след което ври 15-20 мин. на слаб огън. Като изстине, прецежда се. Съхранява се в хладилник. С полученото масло раните се обработват 2 пъти в денонощието. Едновременно с това се пие  по 1 с.л. 3 пъти на ден преди храна отвара от корена (1:20).

Рецепта 3: Пресни листа от билката змийско мляко се счукват на каша и се налагат върху раната. Може да се използват и сухи листа, които се попарват с вряла вода и се налагат върху болното място, превързани с бинт.

Рецепта 4: Ситно нарязани 30 г корени от репей и 20 г корени от змийско мляко се заливат със 100 мл олио, врат в продължение на 15 мин. на слаб огън и се прецеждат. С изстиналото масло се мажат незарастващите рани 2-3 пъти на ден не по-малко от седмица.

Рецепта 5 (при незарастващи рани от ухапване от куче): Прави се превръзка от чесън, смесен с мед. Раната зараства бързо.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки