Разкрепостено за крепостта Червен


Разкрепостено за крепостта Червен
Останките от някогашния голям средновековен град
30 Септември 2015, Сряда


Преди 90 години
Средновековният град Червен е бил един от най-големите военни,


Автор: Тодор Бакърджиев

административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство, с 10 000 души население. Сегашните руини се намират на 30 км южно от Русе до живописното село, запазило до днес името на стария град.
Селището край река Черни Лом, някога кипящо от живот, хлътва в упадък по време на турското робство. По сведение на Филип Станиславов през ХVІІ век Червен е имал само 30 български къщи с около 250 души население.

Още в Бориловия синодик са изброени имената на трима червенски митрополити – Неофит, Калиник и Захарий. Те са споменати преди тези на Ловеч, Средец, Овеч и Дръстър – едно доказателство, че населеното място е било важен духовен център. Дори Теодосий Търновски напуска столичната книжовна школа и се заселва за известно време в един от тамошните манастири. Средновековният град е уникален с това, че на около 2000 кв. м площ има над 10 църкви и досега е сред важните туристически обекти в страната.
В последно време се разгръща държавна политика за реставрация на исторически места, които се възстановяват в максимално автентичен вид. Възникнаха и спорове от строително-технологическо естество. Някъде нещата заприличаха и на театрален декор, но линията е похвална.

Засега все още вниманието към Червен закъснява. Бих предложил с приоритет да бъде възстановена една от църквите в крепостта – втория митрополитски храм. Той представлява триабсидна кръстокуполна постройка с дължина 20 м и ширина 10,5 м. Едната абсида е петостенна, а двете странични са тристенни. Поясите от камък и тухли на тази църква са имали декоративен характер. Над притвора е имало звънарница. И тази червенска църква е била с богата вътрешна украса. Именно това архитектурно бижу би трябвало да възкръсне в най-изящната си средновековна пищност.

Тази църква има и друг оригинален елемент – тя е била покрита с оловни листи, каквито също могат да се използват при възстановяването й и това ще бъде  реставрационна рядкост за България. Сегашният вид на безценната старина е малко натъжаващ. Покрита е с ламаринен навес, който обаче не пази достатъчно тухления под, както и останките от цялата постройка.

И един друг проблем – социално-демографското бъдеще на село Червен и средновековната крепост. Сегашните обитатели са около 150 човека. Затихващите функции се отброяват унило от камбаната на селската църква „Св. Димитър Солунски“. Все повече дворове буренясват, а никой млад човек не се връща при корените си. Какво ли ще стане, когато вече не останат местни жители?

Затова държавата трябва поне да съхрани средновековния исторически комплекс, да го укрепи, да го реставрира максимално и строго да го охранява! Както от произволни разрушителни човешки набези, така и от тези на времето. Бъдещето му е на максимално рекламиран национален туристически обект. И чрез развитието на туристическия бизнес може да се търси и връщането на хората тук и оживяването на днешното населено място край някогашния красив средновековен град.


Патриотичен календар

25 септември 1918 г. — Подписан е Берлинският протокол, с който Северна Добруджа  се предава на Царство България

26 септември 1371 г. — Състои се Битката при Черномен, при която армията на османския султан Мурад І разгромява обединените сили на сърби и българи

27 септември 1877 г. — В щаба на руската армия пристига генерал Едуард Тотлебен, който е определен да поеме ръководството на военните действия край Плевен

27 септември 1962 г. — В Търново е основан Висш педагогически институт „Братя Кирил и Методий“, който по-късно прераства във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий"

28 септември 1987 г. — На площад „Свобода" в Русе над 300 души протестират срещу безразличието на управниците за хлорните обгазявания над града. Това е първата улична демонстрация по време на комунистическата диктатура в България

29 септември 1913 г. — Подписан е Цариградският договор между Царство България и Османската империя

29 септември 1918 г. — Подписва се Солунското примирие между Царство България и Антантата

30 септември 1879 г. — Провеждат се първите парламентарни избори в България

1 октомври 1888 г. — Основан е Софийският университет „Св. Климент Охридски“

2 октомври 1916 г. — В сражение на Македонския фронт е убит поетът Димчо Дебелянов

2 октомври 1921 г. — Във Варна е открита първата учебна година във Висшето търговско училище (днес Икономически университет)


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
0e158
14.09.2017 12:19:23
0
0
Здраствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? Ответ на Email: prodawez395@gmail.com
Здраствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? Ответ на Email: prodawez395@gmail.com http://w.w/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки