Ще обезглави ли държавата аграрната наука в България


Ще обезглави ли държавата аграрната наука в България
Селскостопанска академия Снимка: ССА
29 Септември 2015, Вторник


Научните институти у нас подготвят национален протест срещу намеренията за реформа на аграрната наука. Академичните ръководства смятат, че с изваждането им от структурата на


Селскостопанска академия и прехвърлянето им под шапката на БАН и различни университети в Пловдив и Стара Загора, тези звена ще бъдат ликвидирани, а впоследствие и закрити.
„В тази идея не виждам никакъв резон – нито науката ще се подобри, нито за институтите тази промяна ще е печеливша. Само ще се разбие аграрната наука в България. Това не е реформа", коментира директорът на Агробиоинститут - София проф. Росица Бъчварова.

По думите й, решението за реформата е обсъдено на създадената към Министерството на земеделието и храните работна група, в която влизат представител на БАН, ректори на висши учебни заведения и трима представители на Селскостопанска академия. „Никой официално не знае какво се случва, а неофициално ни се казва, че са предварително взети решения, но те не са обсъждани с нас – нито са гласувани, нито сме питани”, коментира проф. Бъчварова. Според предварителните намерения, Институтът по полските култури в Чирпан ще премине под шапката на Аграрния университет в Пловдив, Агробиоинститут - София, който се намира в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", ще мине към БАН, Земеделският институт в Стара Загора – към Тракийския университет в града, Институтът по криобиология и хранителни технологиии – към Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Ректорът на Аграрния университет проф. Димитър Греков смята, че „с реформата институтите ще излязат от опеката на Селскостопанска академия, ще придобият самостоятелност, както е в цял свят, а академичният им състав ще може да се включи в учебния процес. В никакъв случай реформата не се прави за лошо, а за по-добро“ - категоричен е той. Намеренията на държавата са десетина други научни структури като Института по тютюна и тютюневите изделия в Пловдив и Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък да останат под шапката на ССА, тъй като са с национално значение.

Една от идеите на готвената реформа в аграрната наука е опитните станции, които в момента работят като държавни предприятия по Търговския закон, да бъдат върнати към съответните отраслови институти. Това, според учените, ще ги натовари с допълнителна нужда от средства за работни заплати и разходи за издръжка. Много от научните звена, нарочени според слуховете за преструктуриране и последваща ликвидация, са на печалба. „40% от средствата ни идват от ССА и те са само за заплати. Всички останали приходи са по научни проекти, финансирани от Европейската комисия, фонд „Научни изследвания, Шеста и Седма рамкова програма на ЕС и международни проекти", изтъква проф. Бъчварова от АБИ и допълва:

„Ние се занимаваме с фундаментални изследвания в областта на клетъчната, функционалната и молекулярната генетика с цел решаване на проблеми с практическа насоченост, с ДНК анализи, молекулярни маркери... Не виждаме с какво ще допринесе нашето преместване в БАН – нито в Академията на науките имат излишни средства, нито могат да ни осигурят по-добри заплати или условия за работа. Не ми е ясна логиката на тази реформа".
В структурата на Селскостопанска академия има над 20 научни института, които разполагат с общо около 150 000 дка земя. По-голямата част от нея е държавна и е отдадена за ползване като експериментални площи.

Някои научни институти пък разполагат с имоти на атрактивни места и с ценна научна апаратура. Никой не може да каже какво ще се случи с тези активи, кой и по какъв начин ще се възползва от тях и ще ги управлява, ако се предприеме готвената реорганизация.
„Създава се напрежение, но няма никакво решение на работната група. Тя е създадена със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и работи от два месеца. На срещата с директорите на институти подчертах, че напрежението е излишно, преди работната група да излезе с решение“ – коментира ситуацията с подготвяните протести председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Митова.

На 23 септември членовете на работната група се събраха в столицата, за да обсъждат бъдещето на ССА. Официална информация след края на заседанието не бе съобщена, но според присъствали, сценарият за разпокъсването на институтите и преминаването им към различни университети и БАН е бил потвърден. Пред участниците в срещата е било съобщено, че предстои обществено обсъждане за съдбата на Селскостопанска академия, което ще започне в началото на октомври.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
служащ
25.11.2015 09:02:49
0
0
ССА е кумонистическа отживелица.Не пройзвежда никаква приложна наука?
Институтите се управляват от феодални бабки отдавна навършили пенсиона възраст.
Основната им задача е да преписват по цял ден статий и да се величаят.
Защо ГЕРБ да налива пари в кацата без дъно?
1
kato balgarina STAMBOLIJSKI i
30.09.2015 17:19:43
0
0
znashi spored mene e dobre vav vseki otdelen geografski rajon v balgaria moshe i v poshti vseki okrag i okolia da ima genni basi za zapasvane na mestnite sortove i novi sortove i eksperimentalni sortove plodove zelenzuzi rastenia semena i personal i
laboratorii kato tova se sponsorira do isvestna stepen i koordinira s ministerstvo na zemedelieto .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки