Българин представя в Австралия авангардна юбилейна изложба


Българин представя в Австралия авангардна юбилейна изложба
Атанас Джонев
28 Септември 2015, Понеделник


За Атанас Джонов музиката, киното, анимацията и фотографията не са просто изкуства, а средства да се експериментира и да се покаже по нетрадиционен начин

Автор: Георги Ваташки

живота на обикновените хора във всяка точка на земното кълбо. Българинът, който живее в далечна Австралия, откри на 18 септември в Музея на приложните изкуства в предградието Феърфийлд на мегаполиса Сидни своята юбилейна десета изложба под названието „Компас пътят към обратната страна на Земята“. Чрез авторски фотоси, видеоинсталации, кратки документални филми и подбрана оригинална музика сънародникът ни представя пътя си от родината до далечния континент и интеграцията му в живота в Сидни.

„За мен, като българин и източноевропеец, пристигането в един тотално различен свят като Австралия бе като шок, но страната, въпреки западния си облик, се оказа, че е далеч по-различна от Америка и Западна Европа. Това ме стимулира да остана и да посветя живота си на нейното изследване и най-вече на това как българите и другите жители на Балканите успяват да се приспособят. Един от отговорите е, че универсалният език между хората от различни култури е изкуството, дори когато то не е в неговите традиционни форми“, споделя нашенецът на пресконференцията след събитието.

Джонов е един от най-видните представители на авангардното изкуство в Сидни и е сред най-значимите имена в австралийския видеоарт. Към днешна дата той работи като главен видеооператор в Националния архив на Австралия. Носител е на множество отличия за своите необичайни творби, сред които Специалната награда на „Ъндърграунд фестивал“ в Мелбърн 2011 г., приз за най-добра фотоизложба от Международния филмов фестивал „Платформа 2008“ и Голямата награда за късометражен филм на Международния фест на анимационното кино в Истанбул през 2007 г. Отличен е и на множество австралийски биеналета за авангардно изкуство и видеоарт.

Атанас е роден в Пловдив през 1972 г. Завършва видеорежисура във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Докато следва, се увлича от различни форми на изкуството – видеоарт инсталации, звук, анимация, фотография, рисуване и скулптура.Изкушава го и музиката и в продължение на три години е китарист на пловдивската пънк-рок група „Второто национално нищо“. Икономическата криза в България в края на 1996 г. обаче го принуждава да замине за Зеления континент. Едва на 23 години той се озовава в Сидни и първото, което прави, е да се опита да се включи в австралийската рок сцена. Групата, в която е баскитарист обаче, се разпада и Атанас се отдава само на киното и видеото. След тежки изпити е приет в Университета на Нов Южен Уелс, който завършва през 2002 г. с бакалавърска степен по аудио-визуални изкуства.

С помощта на приятели и преподаватели от университета през 2003 г. показва в град Пърт своята първа мултимедийна изложба, включваща анимация, инсталации и специално композирани парчета. Тя се радва на огромен успех и сред критиката, и сред публиката. През следващите години изложбите се редят една след друга, но въпреки многобройните награди и тълпящата се публика българинът не е забогатял.
„Аз например не се издържам от това, което правя като аудио-визуална продукция, а работя като видеооператор в Националния архив на Австралия. Там прехвърлям стари филми от видеокасети на дигитални носители", обяснява Джонев.

В свободното си време, когато не е за риба или на поредната кинопрожекция, снима хора по улиците на Сидни, които, без да подозират, стават главни герои в късометражните му ленти. Тяхното присъствие не е самоцелно. Те са ценен източник на идеи и сюжети, към които Атанас подхожда така, че на финала да се получи социално ангажиран филм, задаващ въпроси и отправящ обвинения.

„Австралия е страна с проблеми и социално неравенство, а именно в конфликта се появява доброто изкуство. Киноиндустрията бълва продукции, предлагащи някакъв измислен свят, начин за бягство от реалността, но хората нямат нужда от това“, категоричен е нашенецът.
България също е запечатана в няколко филма на нашия сънародник. Това са „Поле широко“, „Напред“ , „Зора“ и „Бягство“, които са многократно показвани по фестивали в Австралия, Гърция, Любляна, Турция, Германия и Италия.

В следващите месеци българинът ще подготвя своята дисертация, която е изцяло на тема „Видеомонтаж“. Пловдивчанинът не се интересува от монтажа като средство, а като начин да съпостави отделните изкуства, да ги накара да си взаимодействат, да общуват помежду си.
Преди да посегне към практическата работа, подробно е изучил историята на филмовия монтаж, чието начало е поставено от знаменития руски режисьор Сергей Айзенщайн.
След като завърши този проект, Атанас възнамерява да се върне в България и да се опита да работи на родна земя.

„Австралия за мен винаги е била транзитна среда. Никога не съм живял с усещането, че съм се установил там, въпреки близо двадесетгодишния престой, който ме научи на много неща – крои планове за бъдещето си той.  – Често съм се замислял, дали ако бях останал тук, щях да поема по същия път и да бъда това, което съм в момента“.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки