Идва ли краят на пиците и бургерите в Лондон


Идва ли краят на пиците и бургерите в Лондон
Макар в съседство да има просторен „Макдоналдс“, българският павилион с кюфтета и кебапчета се радва на безспирен поток от клиенти
28 Септември 2015, Понеделник


Българските кебапчета и баници са напът да им отнемат монопола

Автор: Никола Филипов, Лондон

Гледам – посред обширния паркинг на магазин за строителни материали в Лондон, измежду колите се вее български трикольор. Под него е разположена малка каравана с фурна и скара и надпис „Българска храна“. Предлагат се кебапчета, кюфтета, банички...
Спомням си как преди време след завръщането им от почивка в България попитах едно приятелско английско семейство какво най-много им е харесало в нашата страна.

„Ке-бап-че!“ – отвърна без да се замисля Иън. „Баа-ница“ – добави след него жена му.
Оказа се, че от всичко, което видели и почувствали у нас, най-вече са ги впечатлили вкусотиите на българската кухня и гостоприемството на българите.
Един ден Светлана – стара позната от средите на руските новобогаташи, няколко дни след завръщането си от България ме изненада с въпроса: „Никола, знаеш ли как се прави баница?

От няколко дни в семейството й се опитвали да си направят баница, но все не ставала и не ставала като онези, дето яли в България. Купили от най-скъпото сирене, слагали само яйца „органик“ – снасяни от така наречените „щастливи кокошки“, но... резултатът бил плачевен. „Светлана, Светлана – рекох си наум аз, – в баниците обикновено се оползотворяват най-лошото сирене и поостарелите яйца... Не е там  причината“.
Купих кори за баница, сирене и кисело мляко от българските магазини в Лондон и отидох у тях. Докато размесвах яйцата и сиренето в купичка с кисело мляко, Светлана се развика: „Ама какво правиш?!? То всичко ще изтече. Не стига че самото сирене се разтопява, ами слагаш и йогурт!“ Но дъщеря й я скастри да гледа и да си трае.

Насипах сместа между корите, понамазах тук-таме с краве масло и олио, па пъхнах тавата във фурната. След половин час и двете ахкаха и не спряха да се възхищават на вкусната българска баница. А после разбрах, че разпространили рецептата сред цялата общност от роднини и приятели и повече не са вкусвали пица, нито пък си правят руски пироги.
Учудването ми бе голямо, когато влязох в един турски супермаркет в североизточната част на Лондон. Хладилната витрина бе натъпкана с кори за баници, охладени или замразени готови баници, охладени или замразени кебапчета и други продукти, произведени в България или от български фирми в Лондон.

Лютеницата, кьополуто, печената капия, сиренето и кашкавалът, киселите краставички и още един куп други стоки по рафтовете – също бяха български. Продавачът ми обясни, че собственикът на магазина бил от изселилите се някога български турци. Той се снабдявал със стоките си главно от България и назначавал само двуезичен персонал – който говори и турски, и български.

Баницата присъства на почтено място и в най-авторитетния английски пътеводител за България на издателство „Лонели планет“. От вътрешната страна на корицата му са публикувани валутните курсове и най-важните телефонни номера. Там са написани и цените на няколко важни стоки в България. И ето че редом с бензина и водата, сред тях се мъдри и думата „баница“, която справочникът сочи, че струва 1 лев!
Наскоро в един от българските ресторанти в Лондон забелязах, че купуващите кебапчета за вкъщи не бяха българи, а англичани. „Ммм... – най-вкусното нещо на света!“ – възкликна единият от тях.

Помня, че първите опити да се правят кебапчета в Лондон бяха несполучливи. Свинското в Англия смърди, а и нямаше никъде сланина. С очите си видях как на месната борса в Спитафийлдс орязваха сланината заедно с кожата от окачените на куките свински туловища, навиваха я на руло, за да заема по-малко място и... право в чувалите за боклук! Един сънародник ми се похвали, че успял да вземе един такъв чувал, па като я насолил и наложил с черен пипер, кимион и праз, станала сланинка за чудо и приказ. Украинците обаче разбрали и започнали редовно да примъкват изрезките, та не съм сигурен дали покрай борсата все още се изхвърля сланина на боклука.

Нашенци отвориха и цех за кебапчета в Лондон, разкриха и фабрика за български баници и торти, а българските ресторанти и заведения почнаха да никнат като гъби след дъжд. И... разбира се, там централно място заема скарата – кебапчетата и мешаната скара се приемат като типични български национални ястия.
Но да се върнем при караваната с българския флаг. Край нея винаги има клиенти. Повечето не са българи и дори изобщо не са били в България. Това – да изместиш с български баници и кебапчета пиците и бургерите от съседния „Макдоналдс“ – е не само просто бизнес, но и голяма гордост!


В английските туристически указатели за България цената на баницата е дадена на трето място – след тази на бензина и шишето с вода

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки