„Урок“ си заслужава наградите


„Урок“ си заслужава наградите
„Ефектен и напрегнат трилър“, според „Ню Йорк таймс“
28 Септември 2015, Понеделник


История от съвременна България

Автор: Веселин Максимов

Награди от кинофестивали в Гърция, Полша, Испания, Украйна, Америка, Япония и… Еквадор. След такива суперлативи няма как да не посегнете към филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „с голямата кошница“. Не е нужно излишно снизхождение, няма да попаднете на нищо типично от последните години в родното кинопроизводство.

Гледайте внимателно и ще останете много доволни. История от живота, без предварителни внушения този филм е създаден по действителен случай. Всъщност е точно така. Ако следите новините, знаете за отчаяната учителка по български език и литература Поля Даскалова от плевенското село Славяново, която ограби клон на „ПроКредит Банк“.
Новинарско заглавие по този повод във вестниците е провокирало създателите на филма да се заемат за работа. Успехът е повече от впечатляващ.

Без да е излишно тегав и минорен, както повечето съвременни родни ленти с претенции, „Урок“ въвежда съвсем непринудено в атмосферата на българската провинция през последните 3-4 години.
Обстановка, атмосфера, поведение на артистите – всичко прилича на истина. И, отбележете, никой не шепне! Всички говорят, както в истинския живот. Учителката – опитвайки се да се изразява възпитано и литературно.
Нейният съпруг-блед несретник и мечтател – с отчаяни псувни. Децата – както говорят всички български ученици в наши дни.

Много силен ход на режисьорите е бил да ангажират талантливото актьорско семейство Маргита Гошева и Иван Бърнев за главните роли на семейството, взело кредит и изпаднало в невъзможност да покрива месечните си вноски по него.
Всички похвали за двамата са напълно заслужени и играта им напомня онези години на българското кино, в които социалните филми караха зрителите истински да се възмущават и коментират със страст.

И докато Бърнев е широко известен на родните киномани („Аз служих на английския крал“ на носителя на „Оскар“ Иржи Менцел си спомнете, поне), за неговата съпруга Маргита едва ли са чували зрителите, които нямат възможност да посещават театри в столицата.
А ако са ревностни телеманиаци, я знаят от сериала „Къде е Маги“. Изключително силна игра в ролята на принципната учителка по английски език Надя, принудена да премине през кошмарни изживявания, за да запази къщата на семейството си от съдия-изпълнителя, дошъл да я продаде на търг заради непокрития кредит.

За класата на Иван Бърнев вече стана дума, но обърнете внимание на Стефан Денолюбов, в ролята на собственика на заложната къща, който дава заем на Надя, за да се издължи на банката. Нищо пресилено, никаква имитация на поведението на така актуалните вече няколко десетилетия у нас мутри.
Само безпощадна реалност – ако не върнеш навреме парите с лихвата, ставаш проститутка под негова опека. А малката ти дъщеричка пътува за Азия, разчленена на органи за донорство.

Отрязък от кошмарната действителност на съвременна България, за която можете да прочетете в полицейските хроники (ако не сте неспасяем зрител само и единствено на „риалити шоута“, в които известни с това, че са известни, лежат, пърдят и се оригват в телевизионния праймтайм).

Ако внимателно се загледате в „Урок“, ще видите, че дори децата играят. Мил спомен от 80- те години на миналия век, в които важна роля в българските филми имаха и подрастващите.
Справка – двеминутната сцена, в която Надя (Маргита Гошева) не издава на учениците кой от техния клас, всъщност, им краде парите. Сякаш съвсем умишлено краят на лентата е отворен. Защото е европейско кино. И защото няма нужда от американски завършек – в далечината се чуват сирени на полицейски коли, идващи да арестуват учителката, ограбила банка, за да спаси своята семейна чест и дом.

Ако сте пропуснали „Урок“, не изпадайте в съжаление, а бързо намерете начин да го гледате. Защото е български филм, който напълно си заслужава международните похвали. Ще се съгласите с тях.


Изключителна роля на Маргита Гошева Семейният и творчески тандем Гошева-Бърнев - аплодисменти Стефан Денолюбов се превъплъщава в уникален гадняр

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки