А ние едно време…


А ние едно време…
Автомобил „Варшава“. Граждански танк
26 Септември 2015, Събота


Кратка разходка из миналото

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Аз имах такава кукла! Подари ми я баба ти Ваня. За Нова година... Жената сигурно беше с поне десетилетие по-млада от мен. Обясняваше разпалено на поизточила се тийнейджърка, залепена за витрината. Девойчето, ококорило ей такива очи, не си и помисляше да се засмее. Още по-малко пък да си позволи иронични коментари. Това ми хареса.
По-нататък, в дъното, възрастна двойка си правеше селфи пред първия модел „Москвич“, ощастливил незнаен социалистически труженик от България. А на входа група хлапета зяпаха онемели домашен прожекционен апарат „Славянка“. Съветски. Сигурно тежеше 40 килограма.

Ние живяхме с тези неща. Израснахме с тях. Без смартфони. Нямахме лаптопи. Нито плазмени телевизори. Никакво 3D кино. „Битието определя съзнанието“, зубрехме по „Диалектически материализъм“.
Но нашето съзнание беше много над това битие. Защото го приемахме винаги с намигване.
Не се подсмихвайте, младежи! Не ни наричайте „задръстени“. Защото с това разполагахме. И това е история. Запечатана в Ретро Музея във Варна.
Отделете минути за тази страница. Добре дошли в нашето детство и юношество! А ние едно време…


Какво е трудът За соц-дами Вкусни бонбони „Карамел Му“. Пломбата остава в бонбона Важно за всяко домакинство За момчета и техничари Кукли за момичетата Пластмасова радост за най-малките Домашни компютри „Правец“ За вашата хигиена – сапун и одеколон „Тройной“ (в казармата се пиеше вместо алкохол)

В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки