Общинските съветници в Кърджали се изпокараха на раздяла


Общинските съветници в Кърджали се изпокараха на раздяла
Кирил Николов от ГЕРБ положи клетва за общински съветник около 2 часа преди финала на мандата на ОбС-Кърджали
25 Септември 2015, Петък


Последното заседание на местните законотворци не мина без парадоксални и комични ситуации

Автор: Десант

Кипи безсмислен труд, това може да бъде заключението от последната за мандата сесия на настоящия общински съвет в Кърджали. Партийните групи, които в едни или други периоди са си били партньори, буквално и публично коалиционни, демонстрираха яростно разграничение от доскорошния си фаворит ДПС. А ДПС, както е известно, е с доминираща позиция не само в Кърджали, но и в останалите 6 общини на региона, скандално популярен като „бастиона на Доган“.

Нямаше изненади в позициите на изживяващите се като опозиция на монополната партия, нито в надменността и равнодушието на управляващите, а само предизборни напъни за идентификация и низвергване на останалите опоненти. Разбира се, най-ярък оратор беше лидерът на замиращата БСП Георги Кючуков. Очаквано той, който е и кандидат за кмет, нападна очевадната, според него, коалиция между ДПС и ГЕРБ за това, че „общинските съветници на двете партии взеха решение, насочено срещу интересите на хората от района“, визирайки гласуваното на въпросната последна сесия на ОбС-Кърджали прехвърляне на активите от проекта „Воден цикъл“ от общината на ВиК.

Опасността, за която съветникът алармира, е, че близо 70-те милиона лева, дадени за рехабилитация и изграждане на нова канализация и за пречиствателна станция за битови води, сега под една или друга форма ще бъдат изплатени от населението чрез повишаване цената на питейната течност.
Групата червени съветници настояха управителят на ВиК да отговори с колко точно ще плащат повече жителите на общината, при което ГЕРБ и ДПС се съюзиха и единодушно отхвърлиха това искане.

Последното заседание на местния парламент ще се запомни и с това, че мнозинството на ДПС отхвърли писменото питане на съветниците от ГЕРБ за финансовото състояние на общината. Въпросите на Огнян Иванов за касовото изпълнение на бюджета към първото полугодие, за размера на неразплатените задължения към фирми доставчици, платените лихви по просрочията и разходите за командировки, останаха без отговор. Въпреки изричното изискване отчетите да се правят на всяко полугодие, такива не бяха ни представени, а кметският екип не е успял да изготви нужните справки, подчерта Иванов.

Последното заседание на местните законотворци не мина без парадоксални и комични ситуации. Кирил Николов от листата на ГЕРБ положи клетва за общински съветник около 2 часа преди финала на мандата на минипарламента в Кърджали. Той замести подалия заявление за прекратяване на правомощията Кольо Ангелов – кандидатирал се за кмет в община Кирково. В ДПС обаче, откъдето също още един съветник трябваше да положи клетва, не се възползваха от ситуацията „общински съветник само 2 часа“. Мястото на Мелиха Дилбер остана празно, като никой не разбра защо госпожата, бивш областен шеф на земеделието, се оттегля от списъка и от без друго приключения мандат. Но заради бюрократични неуредици от страна на ОИК формално не бе освободена като съветник. И жребият бе хвърлен.

В същия ден в ОИК в Кърджали бяха изтеглени номерата на бюлетините на отделните партии, които ще ще се борят за вота в региона само след месец. Милко Багдасаров, бивш депутат от предишния парламент, който събира подписи за провеждането на референдум за отделяне на Кърджали в самостоятелна община, коментира за цифрата 22, с която БСП ще участва в изборите тук, че „означа две общини, две победи. Две общини – защото от сегашната община ще се сформират две нови – градска и селска. Две победи – защото ще спечелят и хората в града, и хората в селата“.

Но всеки със сънищата си! И в ДПС също се опита да разсъждават като астролози и провидяха в номер 4, който им се падна в жребия, четвърти мандат за досегашния кмет Хасан Азис.
Единствената интрига към момента се случва в Момчилград – там пръстът на Доган посочи не настоящия кмет Акиф Акиф за втори мандат, а избра председателя на Общинския съвет Сунай Хасан за кандидат-градоначалник. Поддръжниците на Акиф организираха митинг и около 500 души изразиха недоволството си от избора на щаба.

Те започнаха и подписка, в която настояват ДПС да издигне за нов мандат настоящия общински кмет. Това е безпрецедентна протестна акция, като се знае желязната дисциплина в тази особена и противоконституционна партия.
Номинациите на кандидатите за кметове на ДПС минаха през нечовешка процедура. Първо бяха т.нар. общоселски събрания, на които всеки имаше правото да номинира и неграмотния си комшия примерно. После тръгнаха срещи по структурите на различните нива, а венецът бяха разширените заседания на общинските и областния съвети. След всичко това 42 претенденти за едва 7 кметски стола отидоха на сгледа в сараите на почетния лидер Ахмед Доган, където чакаха с денонощия.

Групата мераклии от Кърджали дори бе привикана и на поправителен изпит, след който стана ясно, че Азис е пуснат на пистата да се бори за четвъртия си мандат. Предизвестеният избор бе ознаменуван и със знаковото отпътуване на Лютви Местан за Анкара, където той присъства на конгреса на управляващата ислямистка партия. Това лидерът на ДПС прави за трети път в навечерието на избори у нас, но преди гостуваше персонално на сегашния президент Ердоган. Никой не разбра защо. Това е някаква нова интимна, но очевадна връзка, симптом за новата ориентация на иначе българската партия, каквато се мъчи да се изкара ДПС.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
26.09.2015 19:02:50
0
0
taj kato turzite koordinirat dejstviata si s turzia i tehnite slushbi e dobre balgarite da koordinirat tehnite dejstvia s podhodjashti prijateski strani
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки