Един етнически „Букет“ от ДПС


25 Септември 2015, Петък


Без много шум и медийна разгласа – поне в национален мащаб, ДПС си провежда национален конкурс, озаглавен „Букет“.

Автор: Диана Славчева

Мотото му е „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Тези дни в Кърджали се проведе областният му кръг, на който сили мереха над 300 участници.
Председател на организационния комитет е лидерът на ДПС Лютви Местан, като конкурсът е под патронажа лично на Ахмед Доган.
Както е оповестено в сайта на противоконституционната партия, надпреварата се явява „отговор“ на потребността „чрез традиционната култура на малцинствата, чрез самопознанието и проявленията на идентичността“ и т.н. „да се отстоява свободата и възпитава толерантността“.

Целите на въпросния конкурс били „да повишат интереса на младите хора към изкуството и  традициите на етносите в България и да съдействат за утвърждаване на мултикултурализъм в обществото“.
Така казано, звучи добре. Но интересно е да видим какво разбират от ДПС под „етносите в България“. Ако съдим по обявените категории, първата е... „турски език и литература“! Никъде не се вижда категория „арменски език и литература“ например, или пък „цигански“ да речем. А и самият регламент е категоричен – участниците (разделени на две възрастови групи – от 10 до 18 г. и от 19 до 35 г.) трябва да представят авторски творби... на турски език!

Излиза, че единственият етнос, който съществува в този „Букет“, е турският.
Има и категория за танцови изпълнения. Там се изисква първият от двата представени в надпреварата танца „да е от местния фолклор“. Това очевидно цели да внуши, че „местният фолклор“ е този на етническите групи и оттам турският етнос, който както видяхме се смята за единствен малцинствен, ще излезе, че е населявал изконно тези земи.

Специално за категорията „турски език и литература“ се уточнява, че „конкурсният материал е тест върху учебното съдържание, изучавано в училище под формата на ЗИП или СИП по учебния предмет „Майчин език – турски” и съответно върху учебната програма на специалността «Турска филология» за по-големите участници. А критериите за оценяване са свързани със степента на овладяване на учебното съдържание по учебния предмет „Майчин език – турски”. Пак друг малцинствено етносен език не е посочен!

Да не говорим, че 35-годишните трудно вече биха минали за „млади хора“, към които уж са ориентирани целите на конкурса. Но това е незначителна подробност.
По-същественото е, че виждаме поредното доказателство, че ДПС е етническа партия, колкото и лидерите й да се опитват да отричат това и да се изкарват демократи. Както е казано - „По делата им ще ги познаете“.


В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
26.09.2015 10:19:52
0
0
za da ima etnisheski mir v dostojnstvo e dobre da se objasni na nashite sanarodnizi i nashite sagrashdani she vsishki imat polsa ot nego.i vsishki sa ravni pred zakona i vsevishnia gospod .
nashi sanarodnizi sa vsishki koito sa s balgarski proishod nashi sagrashdani sa tesi koito imat balgarsko podanstvo ,nashi bivshi sagrashdani sa tesi koito sa bili nashi sagrashdani no veshe ne sa .
i e dobre da se vidi otnoshenieto na vseki kam vseki prijatel da ili ne i motivite i ne judridisheski no moralno moshe da se ispitva shustvo na zadalshenie kam tesi koito sa dali neshto koeto e shelal i koeto e nushno neobhodimo polesno prijatno a DPC dvishenie za prava i svobodi se obezsmisli poneshe svoboda i i prava ima no njamat parishni pokritia zatova konkurentna partia moshe da se nasove DPSP dvishenie za prava svobodi pari .
poneshe kato njamash pari ne si svoboden v tvoite potrebnosti a pravata moshesh da gi napishesh na toaletna hartia za da ti slushat za neshto .
i zatova vseki balgarin moshe da si napishe kakvo e neobhodimo na balgaria za da ima uspehi prosperiteti i da si go shete vseki den na spokojstvie .
az ot balgaria ne vsemam i 1 lev pensia taj kato shivjah desetiletia v shushbina shenen za shushdenka exogamia otkadeto polushavam skromna pensia a za moite zaslugi kam balgaria i drugi strani osven izrazhodvane na mislovna energia njamam nikakvi peshalbi dosega a podobno sastojanie ne moga da blagoslavjam .ne se shustvam zadalshen kam balgaria no pomagam kadeto kakto moga na tesi koito smjatam she sa dostojni za njakakva dori i pravna pomosht
imam balgarski ,germanski i evropejski passport i ako njakoi drugi strani iskat da mi dadat i drugi passporti moshe da stane s moe saglasie i samo kato mi podarjat i milioni evro us $ pesos krusejros i drugi valuti
za da moga da shiveja dostojno v shushbina kakto pravjat mnogo balgari s pari .
dotogava shte si puskam latino grupi katp ,,,LOS CONDES - BRUJERIA ,,,za da gledam koi sa mi pravili ljubovna magia
2
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
25.09.2015 16:03:37
0
0
ami verojatno mnogo grashdani i seljani gi polsvat s podpitvane na tehnite mnenia kato politisheski informatori koeto ne e direktno spionstvo no dava jasni kartini za nastroenieto na naselenieto v stranata zatova mnogo i protivoreshivi mnenia doprinasjat za mnogo obarkani mnenia i obarkana rabota na slushbite koito pravjat ozenki i prezenki na poloshenieto kato mneniata she njakoi sa na mnenie da se varvi na ljavo drugi kasvat na djasnono ima i takiva koito kasvat da se varvi nagore a njakoi iskat da se varvi nadolu i imadori i takiva koito kasvat da se varvi v krag zashtoto bilo po sigurno
pri mene ozenkata e jasna kato mi dadat parite koito trjabvashe da speshelja i da imam to spored mojata prezenka shte imam i shte ima poveshe mir ljubov ,blagodenstvie ,zdravi deza no taj kato ot desetiletia si naprjagam glavata a drugi pribirat parata moga samo da se dosetja kak moshe da svarshi igrata
1
MUNCHO
25.09.2015 12:54:27
0
0
DVIZENIETO ZA PRIVILGII I SVOBODIJA NE MOZE DA BADE PRIMER ZA TOLERANTNOST I DA
GOVORI ZA SVOBODA I DEMOKRACIA.DISKRIMINACIJATA I NETOLERANTNOSTA NA VJAKADE,
KADETO UPRAVLJAVAT DOKAZVAT TOVA.TOVA E CHISTO BOLCHEVICHKA ORGANIZACIJA.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки