Вече използват бежанците през България и за наркомулета


Вече използват бежанците през България и за наркомулета
Странджа е много трудно охраняема заради силно пресечения й релеф и слабата заселеност
25 Септември 2015, Петък


Един от нелегалните канали минава през Странджа

Автор: Георги Иванов

Успоредно с организирането на канали за влизане в страната на нелегални имигранти, както и на транзитирането им към западните краища на Балканския полуостров, откъдето да поемат към сърцето на Европа, предприемчиви каналджии от подземния свят плетат мрежа и за използване на т.нар. бежанци като „мулета“ за пренасяне на наркотици.
Срещу тази „услуга“ чужденците, които се съгласят да сложат в багажа си примерно 5 килограма кокаин и да го откарат до Централна Европа, не плащат нищо за превоза си до там.

Тази схема започна да се налага в последните един-два месеца, като за „мулета“ се използват основно преминаващите през Бургаския регион. „Има наистина такава тенденция. Вече на няколко пъти хващаме нелегални чужденци, които са преминали и носят някаква дрога в торбите си. Единият имаше 2 килограма амфетамини, друг 3-4 килограма кокаин. Заловихме и такива, които пренасят течен хероин, който е хит в Англия и Франция. Той се доставя от специални лаборатории в Турция, където е преминал през обработка и рафиниране след доставката му от Афганистан и Узбекистан“ – коментира за „Десант" служител на Гранична полиция, който по обясними причини не желае да се разкрива неговата самоличност.

Както пояснява той, в трафика на нарковещества се ангажират хора, насочили се към Австрия и Унгария. И тъй като трябва да достигнат дотам инкогнито, без да бъдат регистрирани от официалните власти, за придвижването им се използват специални транзитни канали, чието организиране излиза доста скъпо.
Когато стигнат Будапеща, Прага или Виена, „мулетата“ са посрещнати от хора, които получават пратките. След това дрогата се разпределя по дилърите на по-ниско ниво. Така в Европа постъпват вече доста сериозни количества наркотици само срещу цената за осигуряване на съответния канал за „бежанеца“. Докато иначе, по „стандартните схеми“, на „мулетата“ се плащат по 10 хиляди евро.

Граничният полицай, разкрил ни тези подробности, уточнява, че голяма част от транзитните групи мигранти минават през Странджа, която се използва по няколко причини.
Първо, българо-турската граница, която минава през нейната територия, е много трудно охраняема заради силно пресечения й релеф.

Второ, тук концентрацията на население е много слаба. Селата са почти безлюдни, както и пътищата из вътрешността на планината, по които рядко минава по някоя друга лека кола.
По границата все още няма сериозни заграждения – от внушителния някогашен кльон, който бе разграден преди 3-4 години, не е останало нищо, което прави преминаването още по-лесно.

Не на последно място спомага и фактът, че турската мафия разполага с опитни  каналджии, познаващи района като собствените си пръсти – същите, които прекарваха нелегално групи и малки диверсионни отряди още преди 1989 г., и най-вече по време на т.нар. „възродителен процес". Сега старите канали и пътеки отново „възкръсват“ за ползване. Организатор на  преминаването на границата е мощната турска мафия, която е пуснала сериозни пипала както в Близкия изток, така и в Европа.
Мащабна е и логистиката от българска страна. Местните жители се включват в превозването на чужденците до границата с Румъния или Сърбия.

Достигайки Германия или Австрия, наркотикът тръгва към пазарите, като най-голямо в момента е търсенето в Берлин и Хамбург. В последните месеци мишена на наркотрафикантите е и Мюнхен, който буквално е наводнен от бегълци от Близкия изток и Африка. А те са също потенциални потребители и купувачи на дрога, което разширява допълнително пазара.

Част от младите имигранти искат да ползват по-леки упойващи вещества. Така се оформят групи от нови консуматори на дрога, както и нови транспортни коридори.
В този бизнес вече участват хиляди хора от различните страни на барикадите.


Край Резово често биват задържани каналджии и нелегално преминаващи границата ни

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
25.09.2015 12:39:59
0
0
KATO NE MOZETE DA OXRANJAVATE GRANICATA,VIKNETE MITJOGANEVITE!I NEPEMENNO
ZAKARAITE NA BRIGADA ZA VASTANOVJAVANE NA GRANICHNITE SAURAZENIJA-TEZI
KOITO GI RAZRUCHIXA I RAZGRABIXA.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки