Докато празнувахме Независимостта Министър Танев пробута религиозна ваканция


Докато празнувахме Независимостта  Министър Танев пробута религиозна ваканция
25 Септември 2015, Петък


Скоро можем да очакваме за учениците мюсюлмани да се въведат и часове за молитва

Автор: Борислав Михайлов

Звучи като глупав виц, но не е: в навечерието на поредицата от почивни дни около Деня на независимостта на България, просветният министър Тодор Танев дари учениците, изповядващи исляма, с още два дни ваканция – в чест на празника Курбан байрям. Така тези деца почиваха и на 23, и 24 септември – сякаш религията е по-важна от образованието – както и за да научат отрано, че в България всички са равни, но някои са по-равни от другите в упражняването на правата и свободите си.

Тази религиозна ваканция влезе в полезрението на едва половин дузина медии. Сред тях не бе сайтът „Двери на православието”, който е смятан за близък до Светия синод на Българската православна църква. Споменаването на този портал има смисъл, тъй като се предполага, че повече негово, отколкото на другите медии, е задължението да информира за позицията на Синода, чиито членове демонстрират учудваща активност и емоционалност в подобни случаи – например, когато на матурите се появи въпрос, споменаващ учението йога.

Всуе, старейшините на Българската православна църква не реагираха. Дори пловдивският владика Николай, чийто гняв е съизмерим, ако не с гнева Господен, то поне с гнева на Ахила, не извиси глас, за да анатемоса министър Танев, който вече година не прави нищо за въвеждане на часове по вероучение в училищата, но видимо се сеща за правата на учениците мюсюлмани.

Ние пък се сещаме за един друг министър, влязъл в предишното Народно събрание с листата на „Коалиция за България“ и изваден от там, за да стане началник на финансите в правителството на Пламен Орешарски – след което бе доволно странен като министър (това е подходящ  термин за дейността на сановници, които не са клиенти на прокуратурата), а в следващия парламент влезе с листата на ДПС и засега няма индикации някоя от двете страни – Петър Чобанов или Движението – да е недоволна от преминаването на бившия социалист в правата вяра – извинете – в правилната партия.  

Но понеже става дума за просветния министър Тодор Танев, който още от влизането си в кабинета на Бойко Борисов започна да трупа гаф след гаф, липсва пряка и лесно видима с просто око връзка министър – ДПС.  Което не означава, че разписването на споменатата религиозна ваканция не може да се тълкува като реверанс към ДПС или като покана за един по-близък диалог – например на по чаша кафе с баклава, или дори като тактически ход, който обаче може да се окаже стратегическа грешка с непредвидими последици.

Танев не е първият български министър, който несръчно прави странни реверанси, сякаш е госпожица в ситуацията „Дами канят” на първия си бал в двореца. Дори, ако се вторачим в назначаването на религиозна ваканция за мюсюлманчетата, както и в отговора, който от МОН изпратиха на сайта „Офнюз” в питането им за това министерско решение, ще видим, че преди Тодор Танев подобни заповеди са издавали просветните министри Владимир Атанасов (НДСВ),  Сергей Игнатов (ГЕРБ) и Даниел Вълчев (като вицепремиер в кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев).

Но, както с основание коментират колегите от „Офнюз”, наличието на предишни прецеденти не обяснява защо се дава приоритет на мюсюлманството пред останалите вероизповедания от министър на образованието в България, където традиционна религия е източноправославната.

Някои ще отбележат, че българските ученици почиват за Рождество Христово, както и за Великден. И ще са прави, но със задължителното уточнение, че това са ваканции за всички ученици, а не само за тези, чиито родители вярват в Светата Троица. Други, вкл. чиновниците от МОН, които пишат отговорите на министъра, припомнят, че всяка година правителството определя дни, в които изповядващите различни религии – от римокатолиците през евреите, арменците, дъновистите, адвентистите, бахайците, кришнаистите, будистите, та до евангелистите – могат да ползват платен или неплатен годишен отпуск.

Но надали някой е чул представители на тези вероизповедания да са поискали религиозните им празници да бъдат неучебни дни за учениците със съответното изповедание. И едва ли има заповеди, на който и да е министър на образованието, разрешаващи религиозна ваканция за тези „различни” ученици.
Редно е да се каже и защо поставянето в привилегировано положение на учениците мюсюлмани тревожи и дори е неприемливо, без да противоречи на гарантираната от Конституцията свобода на вероизповеданията.

На първо място, защото по директен начин вкарва неравенство и привилегии на религиозна основа в светската по своята същност и характер българска образователна система. Така никому няма да е чудно, ако утре и у нас се случи това, което става в Белгия например. Там лидерите на мюсюлманите поискаха властите в държавата да забранят на всички, които се намират на територията на страната, да се хранят в светлите часове на деня по време на свещения месец Рамазан.

Мюсюлманите в Швейцария пък настояват да се промени знамето на страната, тъй като кръстът обижда религиозните им чувства. В Дания местните власти в едно градче махнаха коледната елха от централния площад по искане на мигрантите ислямисти. Властите в Брюксел също бяха принудени да вземат такова решение.

Училищните власти в баварския град Покинг вече поискаха от родителите на немските ученички момиченцата им да престанат да ходят с къси поли и къси панталони, за да не обиждат с вида си своите съученици мюсюлмани, както твърдят публикации в медиите.
И ако се върнем на родна земя, редно е да припомним, че в някои градове отдавна не буди учудване появата на жени, забулени с бурки, дошли да приберат децата си от традиционното българско светско общообразователно училище.

На второ, но не по значение място, защото държавата, както и училищата като общински и държавни институции по никакъв начин не противодействат на ислямизирането на етнически групи, които до неотдавна приемаха християнството за своя предпочитана религия. Не е тайна, че с години циганите, освен източноправославни, бяха и традиционният пълнеж на всякакви нетрадиционни вероизповедания и секти, докато по места не се започна масовото им ислямизиране, при това по правилата на радикалния ислям.

Така мъжете заприличаха на талибани, а жените – на ханъми. Комплексната промяна на вярата върви в комплект със смяна на имената – Асан става Хасан, а Иван – Ибрям (макар и по лични карти и избирателни списъци всичко да си е по старому) – и дори ромският говор отстъпва място на турския, колкото и невероятно да звучи това за пословично мързеливите откъм учене мургави наши събратя.
На трето място – защото рано или късно в българските училища ще се появят деца на бежанци от Близкия Изток, прецедентът, или ако щете – традицията, да се дава религиозна ваканция на мюсюлманите – ще работи против приобщаването на тези деца към традиционните за България вероизповедание и традиции.

Да не говорим, че ще се появят „педагози” и училищни ръководители, които ще последват примера на онази детска градина от столичния квартал Ботунец, която преди време тръгна да привлича деца (т.е. да се рекламира пред родителите) с цитати от Корана. Може да се каже и по друг начин: в условията на демографска катастрофа и при положение, че за близо 40% от учениците в някои области българският не е майчин език, излишната религиозна толерантност може да превърне източноправославието в малцинствено вероизповедание. Ако искате пример – ето го и него: през 2013 г. най-често даваното име на новородено в Англия и Уелс е Мохамед, а не Джон или Питър.

Друг е въпросът, ако за някои, вкл. партии и потенциални последователи на „Ислямска държава” (например обвиняемите по процеса в Пазарджик за проповядване на ислямски фундамендализъм), подобна катастрофа изглежда като желано пренареждане на традиционните религии.
Не е нужно човек да е министър, политолог, богослов, специалист по държавно устройство или по въпросите на демографията, за да прозре, че изгубим ли християнството – значи сме изгубили и България – като национална идентичност, като цивилизационен избор, като държавен суверенитет.

Прочее, историкът Божидар Димитров твърди, че сега, а не след 15 години, в Германия немалко бежанци проявяват желание да бъдат приети в лоното на тамошната Протестантска църква. И дори припомня, че е имало времена, когато чуждоземци, та макар и бежанци по съвременните стандарти, били оставяни в пределите на българската държава само, ако се покръстят.

Обикновено новото е добре забравено старо. Нужна е молитва за разум, при това още днес, за да не се чудим след някоя и друга година кой и с какъв акъл е разрешил на учениците мюсюлмани да си носят молитвените килимчета в класните стаи, а от високоговорителите в тях да се носят същите напеви, като от минаретата.

Анализирай това
През лятото на 2030 г. българските учители Мустафа Шабан и Ахмед Байрам преглеждали списъците с имената на бъдещите първокласници, при което Мустафа с изненада възкликнал: Ахмед, чуй само какви странни имена има сред децата от първи „а” клас – Иван Петров и Георги Борисов!


В категории: Анализи , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
01.10.2015 19:13:42
0
0
ВАЛЕРИ. ЛЕСНО СЕ КРИТИКУВА .НО АКО БХДЕШ ПРЕМИЕР НЯМА ДА ГОВОРИШ ТАКА НЕЗАВИСИМО.ТАКА ЧЕ БОЙКО ДОЛУ ГОРЕ УМЕЕ ДА ЛАВИРА М/У САЩ,РУСИЯ И ЕС.НО ВСЕ ПАК НАШЕТО БЪЕЩЕ Е ЕВРОПА,А НЕ АЗИЯ .НО ТОВА НЕ СЕ ПОСТИГА ТАКА ЛЕСНО ПРИ ТАКИВА ДЪРДАВИ КАТО САЩ,РУСИЯ И ТУРЦИЯ.ЗА ИЗБОРИТЕ СЕГА БЪДЕТЕИПЛХТНО ДО ГЕРБ.И ОБЕДИНЕТЕ СЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАРТИИ В РАЙОНИТЕ ГДЕТО ДПС ИМА ВЛАСТТА И И РАЗИСНЯВАЙТЕ НА ТУРЦИТЕ ЧЕ ВЪРЗУШКАТА НА ДПС НЕ МИСЛЯТ ЗА ТЯХ.МЕСТАНОВЦИ СА ХИТРИ И КОВАРНИ,ТОВА ГО ОЬЯСНИ НА БОЙКО И МИКОВ И СИДЕРОВ.
4
01.10.2015 19:13:41
0
0
ВАЛЕРИ. ЛЕСНО СЕ КРИТИКУВА .НО АКО БХДЕШ ПРЕМИЕР НЯМА ДА ГОВОРИШ ТАКА НЕЗАВИСИМО.ТАКА ЧЕ БОЙКО ДОЛУ ГОРЕ УМЕЕ ДА ЛАВИРА М/У САЩ,РУСИЯ И ЕС.НО ВСЕ ПАК НАШЕТО БЪЕЩЕ Е ЕВРОПА,А НЕ АЗИЯ .НО ТОВА НЕ СЕ ПОСТИГА ТАКА ЛЕСНО ПРИ ТАКИВА ДЪРДАВИ КАТО САЩ,РУСИЯ И ТУРЦИЯ.ЗА ИЗБОРИТЕ СЕГА БЪДЕТЕИПЛХТНО ДО ГЕРБ.И ОБЕДИНЕТЕ СЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАРТИИ В РАЙОНИТЕ ГДЕТО ДПС ИМА ВЛАСТТА И И РАЗИСНЯВАЙТЕ НА ТУРЦИТЕ ЧЕ ВЪРЗУШКАТА НА ДПС НЕ МИСЛЯТ ЗА ТЯХ.МЕСТАНОВЦИ СА ХИТРИ И КОВАРНИ,ТОВА ГО ОЬЯСНИ НА БОЙКО И МИКОВ И СИДЕРОВ.
3
дядо кольо на 92 г добърихрист
25.09.2015 15:34:16
0
0
ВАЛЕРКАТА И МАКЕДОНЧЕТО ДА БЪЛАТ ПО БШИЗО ДОБОЙКО И МУДАВАТ КУРАЖ.ТОЙ ПРИРОДНО Е МИЛСТИВ ЧОВЕК.ДРУГИТЕ СА ЬЕЗБОЖНИЦИ.АРОЛА ЩЕ ВИ ХАРЕСА.НАРОДА ВЕЧЕНЕ ВЕРВА В ИДЕОЛОГИИТЕ.ВСЦЪРКВИТЕ ИМА И МЛАДИ ХОРА.НАШЕТО ПРАВОСЛАВИЕ Е ПО ЧВЕШКО ОТТДРУГИТЕИРЕЛИГИИ.ИСУС ЕМКАЗАЛ НЕ МРАЗИ ВРАГОВЕТЕ ЮА ИМ ПОМОГНИ ДА СТАНАТ ПО ДОБРИ.
2
дядо кольо на 92 г добърихрист
25.09.2015 15:34:14
0
0
ВАЛЕРКАТА И МАКЕДОНЧЕТО ДА БЪЛАТ ПО БШИЗО ДОБОЙКО И МУДАВАТ КУРАЖ.ТОЙ ПРИРОДНО Е МИЛСТИВ ЧОВЕК.ДРУГИТЕ СА ЬЕЗБОЖНИЦИ.АРОЛА ЩЕ ВИ ХАРЕСА.НАРОДА ВЕЧЕНЕ ВЕРВА В ИДЕОЛОГИИТЕ.ВСЦЪРКВИТЕ ИМА И МЛАДИ ХОРА.НАШЕТО ПРАВОСЛАВИЕ Е ПО ЧВЕШКО ОТТДРУГИТЕИРЕЛИГИИ.ИСУС ЕМКАЗАЛ НЕ МРАЗИ ВРАГОВЕТЕ ЮА ИМ ПОМОГНИ ДА СТАНАТ ПО ДОБРИ.
1
25.09.2015 15:22:20
0
0
ОТ ПЕТ ВЕКА РОБСТВО И АСИМИЛАЦИЯ РЕЛИГИЯТА НИ ОПЗИ А НЕ РЕВРЛЮЦИОНЕРИТЕ/ТЕ СЕ КОЕХА В БИБЛИЯТА И ПИЩОВА,ККОМУНИЗМА УНИЩОЖИ ХРИСТИЯНСТВОТО.И СЕГА НОВИЯ/СВЕТОВЕН РЕД ПАК Е ПРОТИВ ХРИСТМЯНСТВОТО.НАСЪСКВА ИСЛЯМА ЗАМДА СЕ ВЗАМНО УНИЩОЖАТА И ДА ДОЙЕ ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ/ИЕОЛОГИЯ/ ДАНО САЩ,РУСИЯ И ЕС ГО ПРОУМЕЯТ.В НАШИТ УЧИЛИЩА ДА ИМА РЕЛИГИОЗНО УЧЕНИЕ НА ХРИСТЯНСТВОТО.НАРОДА ЕШЕМПО МИЛОСТИВ ПРЕДИ КОМУНИЗМА.СЕГА СТАНА ЕГОИСТ САМО ЗА СЕЬЕ СИ МИСЛИ.БПЦ ДА БЪДЕ ПОАКТИВНА АМНЕИЛА СТОИ НА СТРАНА.ДА ИМА ЧАСРВЕ ПО ХРИСТИЯНСТВО
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки