Да поскитаме по света или да помогнем на съседа си


Да поскитаме по света или да помогнем на съседа си
24 Септември 2015, Четвъртък


Нека като достойни българи и предани християни останем да живеем тук – в земята си


Автор: Карикатура: Николай Арнаудов

От древни времена не един и двама мъдреци са се опитвали да намерят път за моралното израстване и възвисяване на човека чрез доближаване до характера на Създателя му, до Бога, стремейки се да изпълняват волята Му и да следват добрите Му дела.
Така и отец Иван от с. Калояново, Пловдивско, решава да се включи с шестима младежи ентусиасти от селата Калояново и Житница (облечени със специални фланелки с отпечатана върху тях съответна емблема) в „Поклонническото пътуване към Бога и себе си, по пътя на апостол Яков“.

Лично аз приветствам ходенето пеша като вид спорт, опознаването на нови хора и създаване на приятелство с тях, посещението на други държави, където се среща с друга култура и достигнатия от тях прогрес, но смятам, че интелектът и трудолюбието на младежите и работоспособните българи са много по-нужни сега тук, в родната България!

Нека само се огледаме – какво широко поле за действие и угода на Бога предлага днес животът у нас! Ами да вземем да посетим загиващите ни села, из които все още се мяркат старци, приведени с мотиката из дворовете, огънали се от старост и болест не на две, а на четири, но копаят, плевят. От време на време те сядат на някое столче до лехата, за да се отморят и пак хващат мотиката, за да сложат по някой домат или глава лук на мизерната си трапеза в очакване на държавното подаяние за просяци, а не заслужената пенсия за положения от тях дългогодишен труд. В това време кметовете на селата, качени на луксозните си коли, харчат държавен бензин по свои дела, а не за народно благо!

Наближава зима, а трябва някой да нареже и пренесе под сайванта приготвените за студа дърва, да ремонтира покрива, да очисти комина... Да окоси тревата в съседния изоставен двор, че да не се въдят влечуги и бездомни псета...
Повечето жители на селата са останали сами. До тях не стига „Домашен патронаж“, който да им помага и да ги обгрижва, като им носи храна или почиства снега до портата през зимата. Няма кой да им отвори вратата, да им каже добра дума, да поговори с възрастните самотници...

Защо например престъпилите закона не бъдат заставени със задължителен труд да обработват пустеещите земи. Отдавна затворите трябваше да бъдат надстроени и разширени, че да поберат нарастващия брой закононарушители.
Лесно е да загърбиш неприятностите, да потърсиш по-добър начин на живот и заплащане в друга държава, където цари законност и ред. Но нали за нашата родина умираха дедите ни – за да имаме своя земя, роден дом, училища, болници и църкви... А това се постига чрез взаимопомощ и уважение на човека до нас. Петата Божия заповед гласи: „Почитай майка си и баща си, за да ти е по-лесно да живееш!“

Време е да осъзнаем, че не трябва да загърбваме оцелелите във времето общочовешки ценности, наричани някога Божии слова!
Нека като достойни българи останем да живеем тук – в земята си, като предани християни и наследници на Ботев, Левски, Раковски, Паисий Хилендарски и други славни личности от нашата история, чиято кръв тече в нашите вени!
Нека се обединим срещу некачествената храна, която ни предлагат, скъпия електрически ток, замърсяването на водата, изсичането на горите, против изчерпване на природните богатства и замърсяване на почвата! Нека се изправим като един срещу неправдата и несправедливостта!

Сам Бог ни учи да защитаваме правото си на добър и почтен живот, давайки ни пример с изгонването на търговците от храма Господен...
Знам кое е по-достойно да избера да сторя в този момент – да облека фланелката с новата емблема и хукна по прашните пътища, за да поскитам по света, или да отворя вратата на съседа, на нуждаещия се, за да му помогна с нещо, да го зарадвам. И всеки трябва да направи този избор!
Христина Митева
с. Сухозем, обл. Пловдив


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки