Инвестиции в чужд имот


Инвестиции в чужд имот
24 Септември 2015, Четвъртък


Залових се да облагородявам край Панчарево тъй наричаните тогава „пустеещи земи”, иззети преди години от някогашните им собственици.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Построих малка дървена къщичка, дълги каменни стени със стълбища, телени огради, дворна камина с лятна беседка и кухня, кладеници за поливане, засадих 50 плодни дръвчета, асми и пр. Преди няколко години обаче се явиха някогашните собственици на земята и поискаха да им се заплати. Предложих на дъщеря си, която има финансова възможност, да откупи от тях къщата срещу 17 хил. долара. Но, когато тя се омъжи, разруши някои неща, които бях изградил, сложи ключове на входната врата на двора и започна изцяло да ползва овошките.
Имам ли право да претендирам за вложените от мен подобрения и да настоявам финансово да ме компенсира за всичко това?
Станко Михайлов,
София

От не особено ясното изложение разбирам, че вие сте стопанисвал имот, който не е бил ваша собственост. Впоследствие действителните собственици на имота са предложили да го купите, но вие сте отказал и трето лица го е закупило. В момента вие претендирате за заплащане на обезщетение за направените подобрения в имота.
В случая вие сте владели имота без правно основание.

Законът за собствеността (ЗС) разграничава два вида владение – добросъвестно и недобросъвестно. Съгласно чл. 71 от ЗС владелецът е добросъвестен, когато владее вещта на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена. От това определение по аргумент за противното следва, че владелецът, който не отговаря на тези критерии, е недобросъвестен, както е във вашия случай. В чл. 73 и 74 от ЗС са уредени правата и задълженията на недобросъвестния владелец. Така съгласно цитираните разпоредби недобросъвестният владелец дължи на собственика добивите, които е получил и които е могъл да получи, както и обезщетение за ползите, от които го е лишил, като се приспаднат направените за това разноски. Той може да иска да му се заплатят и направените от него необходими за запазването на вещта разноски.

 Недобросъвестният владелец може да иска за подобренията, които е направил, само по-малката сума измежду сумата на направените разноски и сумата, с която се е увеличила стойността на имота вследствие на тези подобрения.
Когато собственикът е знаел, че се правят подобрения върху имота му и не се е противопоставил, правата на владелеца се уреждат така все едно той е добросъвестен, а именно: може да иска за подобренията, които е направил, сумата, с която се е увеличила стойността на вещта вследствие на тези подобрения. Това увеличение се определя към деня на постановяване съдебното решение. Той може да иска да му се заплатят необходимите разноски, които е направил за запазване на вещта. До заплащане на подобренията и на разноските той има право да задържи вещта.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки