Оризът укрепва тялото и освежава лицето


24 Септември 2015, Четвъртък


Широко отглежданата зърнена култура засилва още кръвния поток и подобрява зрението и слуха


Оризът е третата най-произвеждана зърнена култура в света, но фактически най-значимата – с него основно сега се изхранва над половината от населението на планетата. Обикновено се отглежда като едногодишно растение, макар че в тропическите области той може да дава реколта в продължение на 30 години.
Според традиционната китайска медицина храните от ориз притежават противовъзпалително действие, способстват за по-голямото отделяне на жлъчни сокове, стимулират храносмилането, подпомагат усвояването на мазнините. Прието е да се смята, че употребата на ориз „укрепва тялото и освежава цвета на лицето“.

Оризовата супа повишава тонуса на организма, оказва овлажняващо действие, подобрява потентността, кръвния поток, зрението и слуха, премахва температурата, жаждата и стомашното разстройство.
Кашата от ориз се усвоява лесно от организма, подхранва надбъбречните жлези и стомаха, овлажнява белите дробове. В традиционната китайска медицина тя с различни добавки е задължителна съставна част от диетата при много заболявания.

Зърното от ориз се отличава с висока хранителна стойност – съдържа 75–85% въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека – около 96%, поради което храненето с ориз е изключително полезно за доброто здраве на човека.
Като най-добър за лечебни цели и храна се препоръчва кафявият (целозърнест, неполиран) ориз. Това е неговата най-богатата на нутриенти форма. Освен това е най-добре да се вари на пара, тъй като по този начин  в него се запазват напълно витамините и другите полезни вещества.

Редовната консумация на ориз предпазва и от развитието на много хронични болести. Той съдържа в голямо количество витамините В1, В2, В6, В12, които са много важни за осигуряване на нормалния метаболизъм, за красивата коса и здравите нокти. Богат е също така на вит. А,С, D и E.
Продуктът съдържа важни аминокиселини, които спомагат за образуването на нови клетки. Богат е на белтъчини, а освен това и на калций, цинк, желязо, йод, калций, силиций, натрий, мед, магнезий и други микро- и макроелементи.

Оризът е полезен и за белите дробове. Отвара, приготвена от него, е много ефективна при лечението на бронхит и бронхиална астма. Също така спира диарията, а сварен в прясно мляко пречиства червата.
Оризът се използва като антитоксично и намаляващо температурата средство при ангина, грип и пневмония. За целта в оризова отвара трябва да се добави малко мента.

Оризът действа успокояващо на нервната система. Освен това той възстановява биохимичния баланс на организма. Полезен е при болести на бъбреците и пикочния мехур. Консумацията на ориз е добро средство за пречистване и стимулиране на половата система, ставите и тъканите, както и на целия организъм.
Това се прави в продължение на две седмици или месец. За целта са необходими толкова лъжици ориз, на колкото години е човекът.

След като се измери, той се изсипва в голям буркан, залива се със студена преварена вода и се оставя в хладилника. Всяка сутрин се отлива малко от водата и една препълнена лъжица от ориза се сварява само с вода. Оставя се да изстине и се изяжда на гладно. След това 1 час не се яде и не се пие нищо.
Долива се малко преварена студена вода в буркана и отново се връща в хладилника. Процедурата се повтаря всеки ден, докато не се изчерпи цялото заделено количество ориз.


Сортове и видове

Сортовете на оризовата култура са стотици. В природата съществуват над 20 ботанически вида ориз, повече от 150 негови разновидности и около 8000 агросорта. За да се ориентира човек в това огромно многообразие, е въведена класификация на оризса и той бива различаван по цвят, големина и форма на зърната, и по начин на обработка.
По вид на зърната се дели на три вида – дългозърнест, среднозърнест и кръглозърнест. В зависимост от метода на обработването му се квалифицира на кафяв (нешлифован), бял (шлифован) и бланширан.

Кафявият ориз се получава след минимална обработка, която позволява да се запази обвивката на зърното, която му придава лек орехов привкус.
В белия ориз, за разлика от кафявия, има много нишесте (около 70%), но малко витамини и минерали.
Златистият полупрозрачен оттенък на бланширания ориз се получава след обработката му по специална технология, което позволява 4/5 от полезните вещества, съдържащи се в оризовата обвивка, да се „пренесат“ във вътрешността на зърното.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки