Легендарният ловец Никола Делирадев


Легендарният ловец Никола Делирадев
Никола Делирадев, покачен върху убит от него слон
22 Септември 2015, Вторник


Така се случи, че живях една година в Етиопия. Това беше между 1971 и 1972 г. Там, в Адис Абеба, имаше много хора от България и те още си спомняха за много

Автор: Искрен Азманов

други наши сънародници, оставили стъпки в Абисиния (старото име на Етиопия). Най ме беше впечатлил споменът за Никола Делирадев, който не само че слонове е трепал, но и книга за подвизите си е оставил след себе си – „Последният лов на слонове“.
Неговата съпруга е латвийката Алвина. Имах контакт с някои от внуците на авджията Делирадев...

Бях попаднал още в Адис Абеба на част от негативите на този уникален странстващ пътешественик и ловец. Между тях е и тези на застреляна от него слоница, нейните две слончета, които са били още в кърмаческа възраст, обречени също като майка си да бъдат повалени от точния куршум на нашенеца.

Разпитах някои етиопци какво са направили с месото им. Колко е тежала огромната слоница не е ясно, тъй като в горичката, където е убита, не е било възможно да й претеглят теглото. Но горе-долу е била около тон и 200 кг. Разбрах обаче, че от кожата й са опънали един щит за воините етиопци. Месото пък е било разрязано на парчета от по петдесетина кила и раздадено на едно военно поделение и на 5 селца, където след като го изварили, го смлели на кайма и си направили кюфтета. За най-вкусен се смятал мозъкът на животното, както и очите му. При варенето месото се смесвало със зърна, счукани на каша в специални високи хавани, които също са заснети на кадър от фотографа ловец.

Делирадев е снимал и как в някогашна Абисиния са умъртвявали престъпниците, осъдени на смърт. Те били разпъвани, като ръцете и краката им били връзвани за коне и така ги разкъсвали. Въжетата били дълги, за да не могат конете да чуват рева на осъдения. Изпълнение на такава присъда се е правела пред събралото се множество – за назидание!
Етиопската къща представлява колиба, която се нарича токула на амхарски – и тя е запечатана от фотокамерата на Делирадев.

Освен повече от 100 слона, легендарният ловец отстрелва също безброй леопарди, хипопотами, щрауси, лъвове, газели , антилопи и редки птици. Но все пак сред етиопците е най-тачен именно заради натръшканите слонове, тъй като се смятали от тях за най-трудните за убиване животни.
От ловните трофеи Делирадев прави интересни сбирки, които са притежание на музеи и частни колекции, след които Природонаучния музей в София и този в родния му град Панагюрище, където славният пътешественик се ражда на 16 юни 1881 г.

Едва 24-годишен съпругът на сестра му Иван Юруков го кани да замине за Африка. Той работи около година в Египет и със спестените пари отива в Етиопия, където почва работа в Руската легация в Адис Абеба. В страната на слоновете и златото (знае се, че той също е добивал от благородния метал) той прекарва над половин век. Там през годините е бил представител на различни чуждестранни фирми за износ на кафе и кожи, директор на императорска ферма, управител на провинция Абигар.

По-късно създава собствено земеделско стопанство, проектира и ръководи отводняването на блата и строителството на канали. Ловът е неговото хоби и той не го пропуска в свободното си време. Често ловувал с дипломати и всякакви други важни особи, озовали се по тези места на Черния континент.
Всичките си спестени средства влага в организирането на малки кервани и предприема ловни сафарита из страната. Но освен това усилено чете специализирани географски списания, рисува, пише пътеписи и стихове. Владеел не само български, руски и абисински, но говорел перфектно и италиански, френски, немски и английски.
Никола Делирадев умира на 6 септември 1961 г. в Панагюрище, само ден преди да навърши 80 години.

През 1990 г. приятелят на неговия внук Алвин, наречен така на баба си Алвина –  Георги Балабанов, създава филма „Сянката на ловеца”, който е посветен на именития ловец и тримата му сина. Двама от тях стават шампиони по волейбол на България, лежат в лагера в Скравена, а след това работят като художници в ТПК. Самият Никола Делирадев пък е роднина на големия български географ проф. Павел Делирадев.


Високите хавани, в които етиопците счукват зърното, заснети от легендарния фотограф, ловец и пътешественик

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки