Домашен ветеринар


Домашен ветеринар
22 Септември 2015, Вторник


Къси въпроси – бързи отговори

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

В тези трудни времена ни се иска да помогнем на стопаните, когато са в беда, а в населеното им място няма ветеринарен лекар или той е прекалено натоварен, за да им е винаги „под ръка“. Идеята на новата ни рубрика „Домашен ветеринар“ е по възможност животновъдите сами да могат да поставят диагноза, когато някое от отглежданите от тях животни прояви болестни симптоми, както и да предприемат известно лечение с подръчни средства. В много случаи това е напълно възможно.

Дадената некомпетентна помощ навреме е много по-ценна от компетентната, но много закъсняла помощ. Надяваме се стопаните да оценят тази наша инициатива. Консултациите са подготвени от д-р Валентин Иванов, квмн на базата на дългогодишния му опит като ветеринарен лекар и ще бъдат представяни в телеграфен стил, за да не натоварват излишно читателите.


Често редуване на диария и запек – най-вероятно се касае за глисти. Дават се противопаразитни средства.
Скърцане със зъби – при прасета най-вероятно имат глисти, при конете – силна стомашна болка (колики), при преживните – чуждо тяло в предстомашията или в  търбуха. Дават се противопаразитни средства или аналгетици срещу болката.
Черни лъскави изпражнения (мелена) – те говорят за кръвоизлив в стомаха, а червените – за кръвоизлив от червата. Дава се витамин К и „Дисинон“.

Ядене на пръст, клечки и др. (извратен апетит) –  това говори за рахит или друго недоимъчно състояние. Кучетата ядат мазилка от банята, стаята и др. Дават се калциеви  или комбинирани витаминно-минерални препарати.
Подута горна или долна челюст –  това състояние навежда на мисълта за развалени зъби, абсцес в челюста и други процеси в  устата. Дават се таблетки „Стоморжил“ („Родожил“) или инжективно се прилагат „Линкоджет“ или „Линко-спектин“.
Кървава диария при пилета и зайци – болестта е кокцидиоза. Дават се „Байкокс“, „Зуритол“, „Севазурил“ и др.

Белезникава, зеленикава диария при пилета – става въпрос за салмонелоза. Дават се антибиотици – „Колистин“, „Тетрациклини“  и  др.
Диария с мехурчета при свине – наличие на дизентерия, при други животни диарията най-често е предизвикана от  едноклетъчни паразити (гиардия, амеба, изоспора и др).  Използват се лекарствата, дадени при кървавата диария (кокцидиоза).
„Варовити“ крака при птиците – касае се за кърлежчета. Птиците се потапят в разтвор на „Айкън“.

Гълъбите „маршируват“ – касае се за глисти. Дават им се таблетки „Левоколумбин“.
Конят си оглежда корема – става въпрос за колика.  Инжектира се „Аналгин“ и противовъзпалителни средства.
Овцете се скупчват с глави, опрени една в друга, през лятото –  касае се за паразитното заболяване естроза, предавано от мухите. Напръскват се с  инсектициден препарат.
Гълъбите изкривяват глави нагоре, надолу и настрани. Кокошките си изкривяват пръстите – става въпрос за авитаминоза В1. Дават се витаминни препарати.

Често уриниране –  говори за цистит. Дава се „Ципрофлоксацин“ или „Енрофлоксацин“, отвара от мечо грозде и червени боровинки.
Суха дразнеща и дълбока кашлица – когато е без изтечения от носа и  без температура най-често не става въпрос за бронхопневмония, а за – глисти. Дават се противопаразитни препарати.
Лисицата отвлича птици, когато вали. Тогава кучетата не могат да реагират.

При обстипация на книжката или мрежата най-често преживните не могат да дефекират, изпитват болка и стенат. Дава им се да изпият смес от равни части ракия, оцет и олио. Ако ефектът не настъпи веднага, процедурата се повтаря.
Козата (овцата) куца, връщайки се от паша и изостава от стадото – става въпрос за мастит. След издояване се вкарва шприц в цицката, ако стопанинът не разполага с такъв, следва да натърка обилно жлезата  с домашен сапун или със смес от равни части бяло вино и оцет. Повтаря се няколко пъти.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Цветанка Петкова
06.03.2024 17:45:50
0
0
Дозировка на родожил за куче 23 кг
Благодаря
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки