Нова опасност дебне говедата


Нова опасност дебне говедата
22 Септември 2015, Вторник


Откъм южната ни граница се задава коварна болест, не по-малко сериозна от синия език

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

От южните граници на България се задава нова опасна болест, която е не по-малко сериозна от синия език, който неотдавна доведе до голям мор сред преживните животни у нас. Разликата този път е, че новото за нашата страна заболяване засяга само едрите преживни животни.
Става въпрос за заразния нодуларен дерматит, който се причинява от вирус и се характеризира с висока температура (треска) и изрив от възловидни образувания по кожата на цялото тяло.

Болестта нанася големи икономически загуби на фермерите, изразяващи се в намалена млечна продуктивност до спиране на млеконадоя, влошаване качеството на кожата, ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едрите преживни животни и продукти от тях в засегнатите райони.
Болестта се предава и разпространява много бързо и лесно по множество пътища:

механично – чрез комари, кърлежи, мухи и други кръвосмучещи насекоми, а така също и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Малките размери на вируса позволяват лесното му разпространение и контаминирането на фуражи, водопои, постеля, превозни средства, оборудване и др. с причинителя на болестта.

Касае се за типично кожно заболяване, което има ясно проявление върху кожата на засегнатите животни. Най-често боледуват млекодайните породи говеда, в пика на лактацията, а така също и младите добичета – телетата и юниците.
Болестта започва със силна треска, съпроводена с депресия от страна на страдащото животно, слюнотечение, залежаване и слузести изтечения от очите му, които могат да бъдат последвани от конюнктивит, а понякога – и от слепота. Най-често лимфните възли са видимо уголемени.

Около 48 часа след началото на треската започва появата на възловидни кожни лезии, които обикновено са многобройни – по цялото тяло или на единични огнища. Те могат да изчезнат без последствия или да се разязвят. Такива изменения най-често се установяват по кожата на главата, врата, перинеума, гениталиите, вимето и крайниците. Възелчетата (нодулите) са с размер от 5 до 50 мм в диаметър, кръгли, сочни, набъбнали и включват кожата, подкожната тъкан и по-рядко – дори подлежащите мускули. Разязвените изменения по кожата оставят трайни белези за неопределено време, което прави впоследствие кожата негодна за употреба.

Заболелите бици губят плодовитостта си, а бременните крави могат да абортират.
Заразният нодуларен дерматит се манифестира с много типични и характерни изменения по кожата, което в значителна степен улеснява диагностиката. Ветеринарните лекари и фермерите е добре да познават клиничната картина на болестта, която е много типична, за да сигнализират при появата на такава симптоматика и при съмнения за наличие на заболяването. Най-сигурният начин за точна диагностика си остава лабораторното откриване на вируса, като подходящи са проби от кръв или материал от кожните изменения.

Профилактичните мерки
включват извършване на периодични дезинсекции на животновъдните обекти и обработка на животните срещу насекоми с инсектицидни препарати – „Неоцидол“, „Айкън“, „Кардицид“, „Неостомозан“, „Протейд“, „Циперметрин“, „Ектомин“ и др. Добре е да се избягват контакти между животни от различни стада, посещения на други животновъдни обекти, размяна и споделяне на едри преживни добичета, инструменти и превозни средства с други ферми и др. Заплождане с мъжки разплодник от други стопанства също може да пренесе инфекцията.

Тъй като заболяването „чука” на нашата врата, всички стопани и фермери трябва да бъдат особено бдителни и при най-малки съмнения да се обръщат към ветеринарен лекар. С общи усилия болестта може да бъде локализирана и ограничена и да се избегнат огромни финансови загуби.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки