Дефиле на 130-годишни носии за Деня на Независимостта


Дефиле на 130-годишни носии за Деня на Независимостта
Събираните в продължение на над три десетилетия от Ангел Низамски народни носии ще бъдат представени в Нощта на Самоводската чаршия
21 Септември 2015, Понеделник


Домакинът на честванията Велико Търново е изготвил програма и с безплатни прожекции на исторически филми

Автор: Десант

Вече за 17-а година Велико Търново ще домакинства националните чествания на независимостта на България. Предпразничната седмица е изпъстрена с разнообразни и атрактивни прояви за старостоличани и туристите.

На 19 септември едно от знаковите места на града – Самоводската чаршия, ще се върне повече от век назад във времето. Над 60 женски и детски автентични народни носии на повече от 130 години ще бъдат показани в модно дефиле по време на четвъртото издание на Нощта на Самоводската чаршия. Привечер по търновските калдъръми покрай дюкяните ще може да се видят традиционни български облекла от колекциите на софиянеца Ангел Низамски и Петър Георгиев от Долна Оряховица. 

В дефилето ще бъдат представени литаци от Трънския и Брезнишки край, саи от Кюстендилско, сукмани от Самоковско, Шоплука, Сливенския, Ямболския, Старозагорския край, костюми от Добруджа, Скопска Блатия, Източните Родопи, Видинско, Троянско, Ловешко, Тракия и др.
Как са правени уникалните шевици, колани и украси на дрехите ще демонстрират жените от Работилница „Седянка“.

Празникът на Улицата на занаятите ще бъде с етно и ретро привкус и ще покаже съчетанието на минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Майсторите на чаршията ще превърнат своите работилници в училище по занаяти за деца и възрастни и ще показват съхранените от тях стари технологии на всички желаещи, а чаршията ще бъде осветена с факли и фенери.

Един от акцентите в празничната програма за чествания е инициативата „Велико Търново и киното – среща под звездите”, която припомня на старостоличани и гостите на града позабравени, но любими на няколко поколения филми. Всяка вечер до 20 септември в Летния театър в старопрестолния град ще оживяват златните ленти на българската кинематография. В програмата за вечерните безплатни прожекции са включени кинолентите „Калоян”,  „Борис I”, „Търновската царица”, „Сватбите на Йоан Асен II” и „Крадецът на праскови”. Общото между тези емблематични филми е, че са свързани с историята на Търново или са снимани в него.

По традиция в навечерието на националните чествания градът домакинства и на  Международния фестивал на военните духови оркестри. Гвоздеят за вечерта на 21 септември е 3D Mapping show „Величието на Асеневци”. Празничният 22 септември започва със света литургия в църквата „Св. четиридесет мъченици”, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит с участието на квартет „Ангелски гласове”.

По традиция следват водосвет, поръсване на бойните знамена, военен ритуал за издигане на националния флаг, поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Независимостта и празнично шествие до паметника „Майка България”. В обедните часове в центъра на града търновци и туристи ще видят шоу спектакъла на военните духови оркестри, както и концерт на любителски формации от града. През деня Регионалният исторически музей организира екскурзоводски тур „По стъпките на държавността”.

С безплатен вход ще са църквата „Св. 40 мъченици” и историческият хълм Царевец. Кулминацията на празника започва в 19 ч. на площад „Цар Асен I” със строеви хватки с оръжие на възпитаниците на Военния университет и тържествена проверка. Вечерта ще завърши с аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки