Опасно за живота


Опасно за живота
20 Септември 2015, Неделя


Асен Блатечки – режисьор. Версия две в едно

Автор: Веселин Максимов

Любимецът на публиката Асен Блатечки за пореден път се изявява и като режисьор. Вече е факт работата му по „Опасно за живота”, където изпълнява и една от главните роли. За „пробна” в новото начинание той отново избра сцената на драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас.
В пиесата на френския драматург Пиер Шено участват още Милена Маркова - Маца, Невена Бозукова – Неве, както и Стефан Иванов и Асен Лозанов от бургаската трупа на театъра. Сценография и костюми - Антония Попова.

Все още нямаме преки впечатления какво се е  получило заради силния интерес и изкупените билети за премиерата, че и за второто представление през този месец. Вече се продават и за октомври, а напливът на почитателите на тeатралното изкуство е все така силен.

След успеха на „Око под наем” (пак комедия) Блатечки се пробва отново на бургаска сцена не от обикновен сантимент, а защото това е един от принципите му - много обича да работи с приятели, сподели той за „Десант”. Отделно признава, че страшно обича да се забавлява в работата си и макар че се води постановчик, никога и за нищо на света няма да  прояви тиранично насилие към останалите как да играят. Радва се, че за пръв път от много време насам представлението е готово и напълно изгладено дни преди премиерата. И в характерния си небрежен стил кани всички, които обичат театъра, да заповядат. Разбира се, Бургас няма да бъде единственото място, с тази продукция групата се надява да обиколи всички възможни сцени в България.

Дали Асен Блатечки е загърбил плашещите образи от сериалите на затворени в себе си, сурови и задължително преживели поне по една съсипваща съдбата драма и опитва да се върне в образа на „съседското момче”, направил го популярен с „Морска сол” преди точно 10 години?
На този въпрос се усмихва по оня особен начин, който кара фенките му нервно да пропискват и уверява, че не. Просто като всеки артист, който се радва на успех и смята, че има сериозни заложби и достатъчно вяра в себе си, заявява, че иска да опита от всичко.

Последната му мечта, дори още като студент в театралната академия, е била да се „залепи” за един типаж, с който удобно да прекара десетилетия. И нищо не му пречи следващата му кинороля да е отново на злодей. Или поне на „противоречива и мрачна личност”.
Смята, че е твърде патетично обстановката по време на репетициите за този спектакъл да бъде наречена чак „лаборатория на любовта”.

Съгласява се, че по-скоро е било „приятели бачкат заедно и го правят с много спокойствие и кеф. За да изработят нещо забавно, с което да се харесат на хората и да им доставят удоволствие”. С едно условие – спокойната обстановка по време на работа изобщо не означава, че да се прави комедия е много по-лесно, отколкото драма или трагедия. Тук и двамата се съгласяваме с паметната мисъл на големия комедиен артист Юрий Никулин: „Да разсмиваш хората – това е много, много сериозно”.

Френският драматург Пиер Шено е написал пиесата „Опасно за живота” преди около 30 години, но тя е актуална и днес, твърди Асен Блатечки. Политически елемент в нея няма, но пък има социален. Както всяко нещо от живота на човечеството, което с годините се повтаря отново и отново. В комедийния екшън се преплитат няколко теми - финанси, подставени лица, измамни схеми и още много неща, за да може впоследствие да въвлече зрителя в почти нормална и реална житейска ситуация.

Нeка открехнем мъничко завесата:
„Режи Дефорж е известен милионер, който попада в големи неприятности заради опасността да бъде отвлечен и ограбен. Той е голям бизнесмен и разбира от много неща, но охранителният бизнес и престъпният свят са последното нещо, до което някога се е докосвал. И понеже винаги е бил прецизен във всичко, с което се захване, решава да наеме Серж Мигал, с когото трябва да се сработи не само той, но и неговото семейство, за да се научат на правилата как се живее живот под обсада”.


Асен Блатечки продължава приключението си като режисьор на комедии

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки