Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
18 Септември 2015, Петък


Предстоят важни дипломатически срещи и крупни сделки в шоу бизнеса


Доналд Тръмп продава „Мис Вселена“

Претендентът за издигане на кандидатурата му за американски президент от Републиканската партия Доналд Тръмп продава фирмата си Miss Universe Organization, която държи правата за провеждането на конкурса „Мис Вселена“. Купувач е маркетинговата компания WME. За това съобщи в понеделник Си Ен Ен. Засега стойността на сделката не се разгласява.

Решението за продажбата е взето по-малко от седмица, след като Тръмп се раздели с 51-процентния дял на NBC Universal.
От там заявиха, че са намерили кой да замени на екрана като водещ американското телевизионно шоу Celebrity Apprentice - това ще е бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Сътрудничеството на бизнесмена с NBC датира от 13 години. То приключи през юни, когато NBC, испаноезичната Univision и редица други компании се отказаха да транслират конкурса „Мис Вселена“. Причина за това станаха резките изказвания на милиардера по повод миграционната политика на САЩ. През лятото той заяви, че Мексико изпраща в Съединените щати своите престъпници и насилници. Думите му предизвикаха обществено осъждане и разваляне на някои негови делови връзки. Така например една от най-големите търговски мрежи зад Океана – Macy's, се отказа от сътрудничеството си с Тръмп.

„Мис Вселена“ е ежегоден конкурс за красота, в който взимат участие победителките в националните селекции. Със спечелилата титлата се сключва едногодишен договор, след което тя обикаля света с рекламни цели. Следващото издание на надпреварата ще се състои през януари 2016 г. в Будапеща.


Индийска авиокомпания уволнява
заради... наднормено тегло


Индийската авиокомпания „Еър Индия“ отстрани от полетите си 125 свои служители с наднормено тегло. Решението е взето на базата на препоръки на Главното управление на гражданската авиация. Съгласно въведените нови правила на хората с по-пищни форми се забранява да работят като стюарди и стюардеси.

„От 600 служители около 125 не са могли да приведат индекса на телесната си маса в норма в определения за целта срок“ - заявяват пред изданието The Times of India от ръководството на авиопревозвача. Работещите там са имали на разположение половин година, за да се приведат във форма. От изявлението става ясно, че тези, които не са достигнали нужните показатели, ще получат работа, която не е свързана с полетите, или пък ще бъдат уволнени.

The Times of India отбелязва, че обикновено служители с излишни килограми биват признавани за „временно негодни“ за изпълнения на задълженията си и им се дава шанс да се справят със ситуацията. Мъжете следва да докарат индекса на телесната си маса в границите от 18 до 25, а за жените този диапазон е от 18 до 22.
Въпросният индекс на телесната маса е величина, позволяваща ръстът на човека да се съотнесе към неговото тегло и да се оцени дали неговата маса е недостатъчна, нормална или превишена. Показателят се изчислява като теглото в килограми на квадрат се раздели на ръста в метри.


Обама ще обядва с Дзинпин

На 25 септември държавният глава на САЩ Барак Обама ще се срещне с председателя на Китайската народна република Си Дзинпин, предаде във вторник „Ройтерс“, цитирайки съобщение на Белия дом.

В него се изтъква: „Визитата на президента Си ще предостави възможност да се разшири сътрудничеството на САЩ и Китай по редица глобални, регионални и двустранни въпроси в наш общ интерес, а също така ще позволи на президента Обама и президента Су конструктивно да обсъдят разногласията“.

Съобщава се също, че китайският ръководител е поканен заедно със съпругата си на официален държавен обяд на 25 септември.
Международните наблюдатели очакват централна тема в преговорите на Дзинпин и Обама да са проблемите на кибербезопасността, а също и положението в западните части на Азиатско-Тихоокеанския регион.

На свой ред, представителят на САЩ на американо-китайските търговско-икономически преговори, проведени миналата седмица във Вашингтон – Майкъл Фроман, информира, че Вашингтон и Пекин са разменили актуализирани предложения за сключването на двустранен договор за стимулиране и взаимна защита на инвестициите.

Китай е представил на САЩ „преразгледан“ списък със секторите от икономиката си, затворени за американски капиталовложения. Вашингтон в момента го изучава и преценя по-нататъшните стъпки в преговорите. За успешното приключване на диалога между двете страни, от гледна точка на американците, ще е нужно да се постигне съгласие по този списък, което по същество ще представлява „съществена либерализация на китайския инвестиционен пазар“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки