Ударен труд в парламента заради предизборната ваканция


Ударен труд в парламента заради предизборната ваканция
Фалконът на правителствения авиоотряд утре може да бъде задържан на някое европейско летище заради неплатени сметки
18 Септември 2015, Петък


У нас арестуват полицейски шефове, а по света пет държави заплашват със задържане на самолети от правителствения авиоотряд

Автор: Анна Александрова

Вследващите три седмици – от 16 септември до 9 октомври – пленарните заседания в Народното събрание ще бъдат с удължено време, а за дните 16 и 29 октомври са предвидени извънредни заседания на парламента. Този ударен и извънреден труд се налага заради натоварената законодателна програма на Народното събрание, работата по която ще бъде прекъсната за периода от 14 до 23 октомври заради предстоящите на 25 октомври местни избори и национален референдум. 

В сряда, по предложение на председателката на парламента Цецка Цачева, народните представители гласуваха решение, в което са записани вече споменатите промени в работата на законодателния орган. В него се казва също, че от 14 до 25 октомври депутатите няма да използват колите на Народното събрание. Ако питате защо – отговорът е: за да не бъдат упреквани в злоупотреба със служебно положение.

Това далеч не е хипотетична заплаха, ако се погледне прецедентът с бившия командир на 61-ва механизирана Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков, на когото Военна прокуратура предяви в сряда още девет обвинения за злоупотреба със служебно положение, вкл. за оказвана подкрепа при мероприятия на общините Карлово, Калофер и Клисура, както и за участието на войници от бригадата в облагородяването на парка в Карлово и монтирането на седалки на футболния стадион. 

Надали е излишно да се припомни, че през пролетта висшият военачалник, спряган за отговорен пост в командването на НАТО в Брюксел, бе обвинен, че е използвал труда на четирима войници от бригадата при ремонта на апартамента си. Допускът на генерала до секретна информация бе отнет, с което той бе лишен от възможността да изпълнява задълженията си на поста, който заемаше, и затова подаде рапорт за напускане на армията. Шест месеца по-късно делото срещу ген. Шивиков още не е насрочено, но новите девет обвинения са факт.

Всъщност ставаше дума за това, че депутатите няма да използват колите на парламента по време на предизборната ваканция на Народното събрание. Което е и повод да се припомни, че подобни предизборни ваканции всъщност са традиционни за българския парламент, както и аргументацията за тях. По думите на Цецка Цачева, „винаги по време на предизборни кампании при работещ парламент, парламентарно представените партии сме упреквани, че поставяме в неудобно положение останалите субекти, тъй като от тази трибуна е възможно камерите и микрофоните да се използват за предизборна агитация”...

Ако се съди по дебатите в първото за седмицата заседание, може да се допълни, че винаги по време на предизборни кампании при работещ парламент опозицията обвинява управляващите, че действат и гласуват предизборно, т.е. с отчитане на ефекта от действията си върху нагласите на избирателите.

Предизборно ли падна идеята за по-висок ДОД?

В края на миналата седмица на сайта на Министерство на финансите бе качен за обществено обсъждане законопроект, предвиждащ от 2016 г. общините да имат правото да налагат до 2% допълнителен данък „Общ доход” (ДОД) на хората с постоянен адрес в съответните населени места с цел повишаване на приходите в общинските бюджети. Тази идея на финансовия министър Владислав Горанов веднага бе остро критикувана от политици и експерти, а кметове в прав текст заявиха, че никой (кандидат) градоначалник няма да тръгне да говори преди избори за повишаване на данъците.

Може би най-остър в критиките си бе бившият „царски” министър на икономиката Николай Василев, който призова Горанов да не баламосва хората с финансова децентрализация, тъй като 10% ДОД + 2% ДОД в полза на общината си е чисто вдигане на данъците, което освен всичко друго може да доведе и до нов вид туризъм – данъчен – като накара хората да записват постоянен адрес в общини, които не са въвели по-висок ДОД.
От опозицията в парламента веднага изчислиха, че когато един данък става от 10 на 12%, на практика увеличението е 20, а не 2 процента и попитаха защо в управленската програма на ГЕРБ пише, че няма да се вдигат данъците, а министър Горанов прави точно обратното?!

На практика идеята за повишаване на ДОД живя по-малко от седмица.
В сряда председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов сложи точка на този законопроект преди още да е тръгнал от Министерство на финансите към Министерски съвет. В кулоарите на парламента той допълни, че темата е била обсъждана във вторник на редовната среща с партньорите от формациите, които подкрепят кабинета.

Без да навлиза в подробности за техните позиции, Цветанов изтъкна, че предложението (което всъщност е законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното облагане) не е внесено в правителството и подчерта предимствата на практиката такива проекти да се качват на сайтовете на съответните министерства, за да може да се случи обществено обсъждане.

По-рано в същия ден Радан Кънев съобщи, че парламентарната група на Реформаторския блок се отнася без симпатии към тази идея и се надява предложението да не влезе в пленарната зала, където трябвало да стигат само консенсусни идеи, подкрепени от консолидирано, единно мнозинство. Кънев допълни, че в парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок има съпротива срещу някои по-радикални идеи, дори и срещу самото хрумване за увеличение на данъци, което дава надежда, че „Народното събрание в съгласие и диалог ще изпълни историческата си роля да представлява гражданите и да ги защитава от свръхоблагане".

Спор за дълговете на Авиоотряд 28

От следобедното заседание на парламентарната Комисия по транспорт излезе новина, която спокойно може да бъде окачествена като скандална.
„Правителственият Авиоотряд 28 може скоро да се прости с някои от самолетите, с които превозва президента, премиера и министрите. Причината е, че той може да бъде задържан на чуждо летище поради дълговете, които авиоотрядът трупа към аерогари, доставчици и служби” – това съобщи транспортният министър Ивайло Московски пред членовете на комисията, допълвайки, че машините му  може да бъдат задържани в пет страни, но спомена само две – Швейцария и Русия.

От думите му стана ясно, че от началото на годината до 10 септември авиоотрядът е задлъжнял с 2,2 млн. лв. Само за ремонтите на фалкона и останалите самолети и хеликоптери са натрупани 1,3 млн. лв. Московски не каза защо звеното не плаща, но намекна, че ведомствата, които ползват самолетите, бавят парите за услугата.
„Ако искат да има правителствен авиоотряд, да се съберат премиерът, шефът на парламента и президентът и да решат. Аз не мога да треперя всеки ден, че самолетът с премиера вътре може да бъде задържан на някое чуждо летище“, тросна се транспортният шеф.

Тук му е мястото да припомним, че в мандата на ГЕРБ през 2010 г. правителственият авиоотряд бе прехвърлен от Транспортното министерство към Министерския съвет, на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов, но след серия скандали, свързани с полетите на властта, през 2013 г. бе гласувана промяна в Закона за гражданското въздухоплаване и се върна старото положение. Ползвателите на машините на Авиоотряд 28 (в повечето случаи това са Министерски съвет и Президентството) са задължени да заплащат получените транспортни услуги, а Министерство на транспорта се явява страна по лизинга на еърбъса и поема застраховките, техническото обслужване и ремонтите на аеропланите.

И частници в управата на държавната енергетика

През седмицата бе потушен още един потенциален пожар, свързан с намерението на работодатели и индустриалци да организират на 30 септември пореден протест срещу действащите от 1 август цени на електроенергията, както и с искане за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов.
Представителите на бизнеса продължават да не са съгласни с изравняването на такса „задължение към обществото” за частните и бизнес абонатите, което според тях е оскъпило тока за бизнеса с 18%.

В сряда двигателите на недоволството – лидерите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, имаха среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, а по-късно в Народното събрание разговаряха и с представители на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС.

Новината обаче дойде от Министерски съвет и според някои коментатори тя е повече от скандална. Съобщено бе, че е постигнато съгласие по един представител на частния бизнес да участва в бордовете на държавните фирми и дружества в енергетиката, като аргументът е, че така се осигурява по-голяма прозрачност в управлението и контрол върху разходите на тези дружества, които влияят върху цените на електроенергията. Предложението е било направено от министъра на финансите Владислав Горанов.

Тази стъпка, както и обещанието за мораториум върху изкупуването на електроенергия на преференциални цени, вероятно ще накара представителите на бизнеса да се откажат от планирания протест и да заложат на видимо по-резултатното пряко лобиране и защитаване на интересите си пред правителството и парламентарните групи.
„Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите“ – обясни шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, като допълни, че е дискутирана и възможността представители на бизнеса да участват в работата на парламентарната комисия, която следи работата на КЕВР.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира решението представители на частния бизнес да участват в управата на държавните енергийни дружества така: „Нека колегите да видят какво се случва – нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръх разходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим".  Дончев съобщи, че работодателите ще имат представителство и в КЕВР.
Делян Добрев видя в нововъведението едва ли не форма на граждански контрол.
„Представителите на работодателите в борда на държавните енергийни дружества няма да могат да влияят по никакъв начин върху решенията на управата, но ще могат да алармират обществото, ако забележат нередности” – категоричен бе бившият енергиен министър и настоящ шеф на ресорната парламентарна комисия.

И все пак поредното сближаване на позиции и демонстриране на взаимодействие и партньорство между правителството и работодателските и бизнес организации няма как да доведе само по себе си до връщане на цените на тока отпреди 1 август, което е основното искане. Единствената възможност за това е, ако се докаже твърдението на бизнеса, че КЕВР е объркал задълженията на НЕК при определянето на цените. Това наистина би могло да свали шефа на КЕВР Иван Иванов, както и да доведе до решение за поевтиняване на електроенергията.

МВР подрежда „къщичката” си с арести

И докато заплахата за задържане на самолети на правителствения авиоотряд на чужди летища изглежда повече хипотетична, отколкото реална, то на родна земя в сряда бяха арестувани началниците на районните полицейски управления в Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов, а по-късно БНТ съобщи, че са закопчани и се разпитват още 4 полицаи, без да даде подробности кои са арестуваните и за какво.
От прокуратурата, която е водеща при такива акции, потвърдиха новината за арестуването на Темелков и Налбантов с уточнението, че в сряда на територията на двата града е проведена специализирана полицейска операция от служители на отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР.

По случаите се водят две отделни досъдебни производства за длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието. Разследва се евентуален корупционен мотив. Двете досъдебни производства не са свързани помежду си.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова бе лаконична в коментара си за случилото се, като отбеляза, че арестуваните шефове на РПУ в Асеновград и Първомай  не от вчера са държани под око, а действията им рязко се разминавали със задълженията и честта на униформата.

Каквито и да са подробностите,  ясно е, че доверието в МВР ще бъде допълнително разклатено в момент, когато и без новите арести полицията е „под прицел”, заради няколкото филмирани и огласени случая на полицейско насилие.


В сряда бяха арестувани полицейските шефове на Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки