Родолюбиво начало на новата учебна година


Родолюбиво начало на новата учебна година
Председателят на НФСБ-младежи Степан Дадурян и главният редактор на „Десант“ Севдалина Пенева (в гръб) връчиха наградата на Кристияна Стоянова
18 Септември 2015, Петък


Отличничка от бургаското училище „Климент Охридски“ бе наградена от „Десант“ и младежката структура на НФСБ в морския град с осветена икона на светите братя Кирил и Методий

Автор: Десант

Редакцията на „Десант“ и младежката организация на НФСБ в Бургас организираха тази пролет национален конкурс за детска рисунка на тема „Българската азбука и Солунските братя“. Малките художници трябваше да пресъздадат ликовете на Кирил и Методий и красотата на буквите от нашата кирилица. На 24 май трябваше да стане ясен и победителят, но поради големия интерес на деца от цялата страна, срокът бе удължен и през лятото.

Сериозната конкуренция изключително много затрудни компетентното жури, но в крайна сметка изборът падна върху отличничката от бургаското училище „Климент Охридски“ - 12-годишната Кристияна Стоянова. Нейната рисунка се отличи от останалите като най-добре композирана и напълно отговаряща на зададената тема.
Кристияна си заслужи наградата – осветена икона на създателите на родната писменост светите братя Кирил и Методий, която й бе връчена официално от главния редактор на „Десант“ Севдалина Пенева и председателя на НФСБ-младежи Степан Дадурян по време на първия учебен ден на 15 септември.

На импровизираната церемония в сградата на най-старото училище в Бургас присъства класният ръководител на Кристияна Кети Арабаджийска, която не скри гордостта си от своята ученичка. „Едно прекрасно и талантливо момиче, на което пожелавам много здраве и много успехи, а вие все така да поощрявате и да учите на родолюбие нашите деца“, каза г-жа Арабаджийска.

Малката госпожица пък сподели своите мечти, за реализацията на които вече здраво работи. На първо място тя си пожелава отлични оценки, но пък си дава сметка, че това зависи единствено от нея. Казва, че ще продължи да се занимава с рисуване.
„Не очаквах да спечеля наградата, но съм очарована от това, че иконата дойде при мен“, добавя скромно Кристияна.

„Радващо е, че такива малки деца имат будно съзнание. Радвам се, че изборът падна върху нейната рисунка, защото тя е много разбираема. Включва разтворена Библия като символ на духовното, отворен прозорец към света на знанията, стара мастилница, на каквато Паисий Хилендарски е писал своята „История славянобългарская“ и най-вече – буквите, с които пишем и днес. Включването на тези елементи показват, че Кристияна добре е обмислила своята творба. Ако има повече такива деца като нея, според мен България я очаква светло бъдеще“, бе мнението на Степан Дадурян.

Всички рисунки, които пристигнаха в редакцията на „Десант“ за участие в конкурса, ще бъдат изложени в Етнографския музей в Бургас по случай Деня на будителите. С този жест, надяваме се, да зарадваме художниците, които не можаха да получат награда, както и техните родители и близки.


Кристияна държи в ръцете си осветената икона на светите братя Кирил и Методий Рисунката на малката художничка, която грабна сърцата на журито

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки