В памет на великия Николай Хайтов


В памет на великия Николай Хайтов
За нас Николай Хайтов е синоним на България, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред паметника на великия българин
18 Септември 2015, Петък


Патриотите от НФСБ отбелязаха тържествено 96-ата годишнина от рождението на българския писател и патрон на телевизия СКАТ

Автор: Десант

Радостта е в даването. В това вярваше, така и живееше, давайки, великият Николай Хайтов - велик класик на българската литература, националист и патриот, патрон на телевизия СКАТ, положил здравите основи на партия „Национален фронт за спасение на България“.
С тези думи актрисата Галя Асенова, водеща на предаването „От българско, по-българско“ по телевизия СКАТ, откри на 15 септември в столичната Борисова градина тържеството по случай 96-ата годишнина от рождението на великия белетрист, драматург и публицист Николай Хайтов, организирано от НФСБ.

На него присъстваха лидерът на Националния фронт Валери Симеонов, народните представители Димитър Байрактаров, Христиан Митев и Полина Карастоянова, заместник-председателят на родолюбивата формация Данчо Хаджиев, кметът на Неделино Стоян Беширов, земляци на писателя от Асеновград и десетки столичани.

“15 септември е една от най-значимите дати в историята на съвременна България, защото на нея се е родил най-великият представител на българския патриотизъм и хуманизъм. Факт е, че влиянието му се увеличава с всеки изминал ден, както и почитта към делото на Хайтов. Това е резултат от нашата, на телевизия СКАТ и вестник „Десант“, последователност да запазим и да увековечим неговата памет. За нас Николай Хайтов е синоним на България. 

Аз съм горд, че съм следовник на делото му, че съм част от българите, които се борят за промяна в родината, че стоя до неговите синове Александър и Здравец Хайтови“, пламенно се обърна към присъстващите Валери Симеонов.
Той добави, че през следващата година ще бъдат изградени още два паметника на писателя. Те ще бъдат издигнати в Гулянци и Тутракан.
Тържествени речи произнесоха още председателят на Съюза на независимите писатели в България Марин Кадиев и писателят Ивайло Христов.

„Радетел на българската кауза, родолюбецът Николай Хайтов никога не е принадлежал към онзи слой от българската интелигенция, който гледаше безучастно, с предателско пренебрежение на физическия и духовен геноцид над нашия народ“, заяви Христов.
На събитието прозвучаха записи с оригиналния глас на писателя. В негова памет бяха изпълнени и любимите му родопски песни „Руфинка“ и „Излел е Дельо хайдутин” от Николета Николова в съпровод на гайдата на Венци Андонов.
Поклонението завърши с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на писателя и минута мълчание пред паметта на великия българин.

Родолюбците от НФСБ в Бургас също склониха глава пред паметта на Николай Хайтов. Пред мемориалния кът на писателя в офиса на телевизия СКАТ цветя поднесоха членове и симпатизанти на НФСБ, общински съветници на родолюбивата формация, журналисти от патриотичната медия и вестник „Десант“, както и писателят Недялко Йорданов.


Сред склонилите глава пред паметта на Хайтов в Бургас бе и писателят Недялко Йорданов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки