Случната кампания при овцете вече е в ход


Случната кампания при овцете вече е в ход
15 Септември 2015, Вторник


От това как тя ще се организира зависят финансовите резултати на стопаните

Автор: д-р Валентин Иванов, к.в.м.н.

Правилното организиране и провеждане на случната кампания при овцете означава по-малко ялови животни, повече агнета в кошарите и в крайна сметка – по-голяма икономическа ефективност от работата на фермата. Неслучайно много овцевъди сравняват това мероприятие със сеитбата в земеделието.

У нас е прието местните и новосъздадените породи овце да се заплождат за първи път на 16-18-месечна възраст. Храненето и гледането имат съществено значение за формиране на бъдещите майки и ако всичко е направено както трябва, тази възраст е подходяща за включване в разплод. Добре е да се напомни, че младите животни съзряват полово значително по-рано – на около 8-10-месечна възраст. Ето защо е необходимо женските шилета след отбиването да се отделят от мъжките и от овцете майки по време на случната кампания.

Моментът на нейното провеждане трябва да се подбере много внимателно, като се имат предвид теренните и климатични условия, наличните помещения и фуражи, продуктивното направление и традициите при отглеждане на овцете, пазара на получаваната продукция и др.
Агненето е в пряка зависимост от сезона на заплождане и затова всеки стопанин трябва добре да си направи сметката. Обикновено в равнинните райони осеменяването е през месеците юли-август, а агненето през декември-януари. В полупланинските и планинските райони схемата е изместена с един месец по-късно – осеменяването е през есента – септември и октомври, а агненето – през февруари-март.

Местните породи и отродия се размърлят най-често през септември-октомври. Тези животни се отглеждат предимно в личните стопанства за задоволяване нуждите на семействата от овцевъдни продукти. По-късното агнене е добро решение, тъй като основната продукция – млякото, се получава в период, когато за овцете има обилна паша. Фермерите, отглеждащи животни предимно с търговска цел, е добре да се съобразяват и с пазара. По-рано добитите агнета се продават по-лесно и имат по-висока цена, освен това по този начин се удължава и млекодайният период.

Случната кампания зависи до голяма степен от подготовката на овцете за нея. За да се получи висока заплодяемост на майките, подготовкатата за заплождането започва поне месец преди това. Всички животни се преглеждат внимателно, като старите и негодни за разплод се бракуват. Според преценката от състоянието на животните се определя и как ще се подхранват те.

Подхранването трябва да бъде по-сериозно в сухите райони и при овце, при които продължава доенето. Много добра идея е зелената паша със засята ръж или ечемик или даването по 100-200 г покълнал овес или ечемик. Кълновете са особено богати на витамините Е и А, белтъчини и минерали, които рязко повишават плодовитостта. Зърното за покълване се поставя в подходящи съдове – корита, баки, легени, казани и др., като се покрива с вода за 10-12 часа, след което течността се излива. Периодично се мокри с вода, а съдовете се оставят на слънце.

Овцете в добро телесно състояние и с високо живо тегло по-често близнят и агнетата са по-тежки и по-жизнени. В практиката стопаните масово прилагат т.нар. солево-безсолна диета, която е лесна и евтина за изпълнение. Прилага се така – 15-20 дни преди случната кампания овцете се оставят на безсолна диета за 7 дни. От 8-ия ден, също в продължение на 7 дни, всяка овца получава по 20 г сол дневно и поне 2-3 пъти достъп до питейна вода. След това за 4-5 дни количеството сол постепенно се нормализира.
На някои места се прилага изкуствено осеменяване, което има и много предимства: по-ефективно се използват най-добрите разплодни кочове, като от тях се заплождат голям брой овце майки, предотвратяват се някои опасни заболявания, предавани по полов път и др.

Масово у нас се прилага естественото покриване – стадният начин. Според броя на овцете в стадото се пускат определен брой кочове, като за 30-40 бр. овце обикновено се осигурява 1 мъжки. Кочовете се движат със стадото, откриват размърляните овце и ги осеменяват. Този начин води до голяма експлоатация на мъжките екземпляри и те бързо се изморяват и изтощават. Затова е необходимо вечер да се отделят и редовно (сутрин и вечер) да се подхранват с овес, ечемик, моркови, яйца и др.

Друг, по-трудоемък начин на използване на кочовете е покриването да става от ръка, т.е. да се извършва при контрол от страна на овчаря. Това позволява да се регулира половата дейност на овните. В зависимост от активността и възрастта на един мъжки разплодник се плануват 2 -4 скачки дневно. По този начин един коч може да „обслужи” 60-90 овце майки, като се извършва и развъдно-подобрителна работа, тъй като може да се определи коя овца с кой коч да бъде покрита в зависимост от продуктивните качества на майката. 
Във всички случаи преди случната кампания, независимо от начина на осеменяване, кочовете трябва да бъдат изследвани за заболявания, предавани по полов път – заразен епидидимит и бруцелоза.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки