Три българки ще участват в концерт в памет на Чайковски


Три българки ще участват в концерт в памет на Чайковски
Надя Кръстева като Аида на сцената на Виенската опера
13 Септември 2015, Неделя


Това са пианистката Дора Делийска, оперната певица Надя Кръстева и актрисата Деси Урумова, които от години живеят в австрийската столица

Автор: Георги Ваташки

В края на октомври с тържествен концерт във Виена ще бъде почетена 175-годишнината от рождението на големия руски композитор Пьотър Илич Чайковски. В музикалното събитие, което ще се проведе в концертната зала на „Хора на виенските момчета“, ще се включат и три българки. Пианистката Дора Делийска, оперната певица Надя Кръстева и актрисата Деси Урумова ще върнат виенската публика в епохата на романтизма с нежната и лирична музика на композитора.

Имената на нашите сънароднички са не само добре познати, но и много търсени от елитната и претенциозна музикална и театрална аудитория в австрийската столица.
„Славянските корени на трите изпълнителки и уникалното съчетание на техните таланти гарантират перфектна интерпретация на песните на Чайковски“, е единодушното мнение на музикалните корифеи в австрийската столица. Концертът ще бъде и своеобразна премиера на първия самостоятелен солов компактдиск на Надя Кръстева с арии на маестрото, изпълнени в акомпанимент на Дора Делийска.

Младата пианистка, която живее от десет години във Виена, е музикант с многобройни изяви по световните сцени като солист. Тя е считана от международната критика за една от най-добрите млади изпълнителки на творбите на Ференц Лист.
Акламирани неведнъж са и нейните интерпретации на Франц Шуберт. Албумът й Gramola с вариации по негови сюити, издаден през 2013 г., бе удостоен с престижната награда Supersonic от италианското списание за класическа музика „Пицикато“.

„Интерпретациите на пианистката съдържат силни и искренни емоции. Чрез музиката си тя сякаш хваща слушателя за ръка и го води през прекрасните тонове, фините нюанси и мистериозната фантазност на мелодиите на Шуберт“, гласи част от възторжената статия в „Пицикато“ за уменията на българската пианистка.
Най-новият албум на Дора, в който тя изпълнява творби на Роберт Шуман Gramola III, излезе през февруари 2015 г. и също заслужи високата оценка на австрийската критика. Той бе обявен за „истинска възхваляваща ода на немската романтична класика в лицето на Шуман“, а талантът на младата пианистка бе окачествен като „вдъхновяващ“ от водещите на австрийската държавна телевизия ОRF.

Дора Делийска сяда зад пианото още когато е на пет години, като първата й изява на сцена е, когато е деветгодишна. Това става в родния й град Плевен. След като завършва местното музикално училище с отличие, тя е приета във виенския Университет за музика и сценични изкуства, в класа на знаменитите специалисти Юрг фон Винтшгер и Стефан Владар. През 2010 г. се дипломира с магистърска степен и само след няколко месеца се записва в знаменития Институт за пиано „Оксана Яблонская“ в италианския град Тоскана. Там нейните умения и талант се развиват под вещото ръководство на прочути майстори на пианото и рояла като Дмитрий Алексеев, Михаил Воскресенски, Карл Хайн Камерлинг и Борис Блох.

Талантът на нашето момиче е забелязан и през 2009 г. тя печели стипендии на фондация „Волфганг Бьош“ и Австрийското федерално министерство на образованието, изкуство и култура. На следващата година става специален стипендиант на холандската Кралска консерватория в Хага. А след участието си в майсторския клас на професор Пол Комен получава и приз за най-проспериращ млад пианист в Европейския съюз.

Богатият репертоар на Дора включва десетки произведения за клавирния инструмент – от познатите мелодии на Бах до модернистичните хрумвания на композитори като Еторе Лигети. Българката се стреми да даде нова перспектива на класическата музика, като комбинира музикалните теми на двойка композитори като Шуберт и Лист. Сред по-известните й дуети с други известни пианисти са тези с Ейдриън Форд, Лука Монти, Бенджамин Бърнстейн и Хопа Романов.

Дора е сред редовните гост-музиканти в традиционните класически фестивали в австрийската столица като „Виена Музикферайн“ и „Виена Концертхаус“. През септември 2012 г. нашенката дебютира в Латинска Америка. Тя представи избрани произведения на Моцарт в серия концерти, заедно с популярния перуански симфоничен оркестър „Сиудад де ла Лос Рейес“ както в Лима, така и в съседните страни Боливия и Чили.

Талантът й получи признание и в Азия, където Делийска бе водещият солист на музикалния фестивал Bösendorfer, състоял се в Банкок. Българката бе и член на журито на престижния форум, носещ името на легендарната марка австрийски пиана и рояли.
Славата и успехите на българката се множат непрекъснато и тя вече е желан участник в редица музикални форуми като „Брекинриж“ в Лондон, „Кланграум“ в Мюнхен, „Хариет и приятели“ в шотландската столица Единбург, „Брамс фестивал“ във Виена; холандските „Музикални сезони“ и „Светът на пианото“.

Но тя не забравя да зарадва и родните почитатели на класическата музика и често е сред солистите на „Аполония“, „Варненско лято“ и столичния Европейски музикален фестивал.
Изпълнения на младата плевенчанка са многократно излъчвани от австрийската културна станция „O1“, холандската национална телевизия, италианското радио Rai 3, от швейцарското радио DRS, като и Българското национално радио и телевизия.

Надарена с огромен талант е и актрисата Деси Урумова, която е позната на немскоговорящата публика с многобройните си изяви на театралната сцена, в киното, радиото и телевизията в Австрия и Германия. На концерта в памет на Чайковски тя ще представи на немски текстовете на песните, с което ще помогне на публиката напълно да се потопи в емоцията на музиката и поезията.

Деси е родена в София, но живее във Виена от 15-годишна възраст. Учи в столичната немска гимназия, но през октомври 1989 г. заминава с родителите си за Австрия . В нейната столица младата българка става част от училищна театрална трупа. Първите й опити на сцената са в самодейните постановки по приказките на Андерсен „Хензел и Гретел” и „Снежната кралица”. Деси се включва и в поетичните спектакли на трупата, на които  рецитира любимия си Пушкин.

След като завършва средното си образование, тя кандидатства в Академията за театрално изкуство във Виена, която завършва с отличие през 1999 г. Скоро след това е привлечена да работи в „Театер ин дер Йозефщад“ в едно от елитните предградия на австрийската столица. През годините играе в пиеси на австрийски, руски, испански и швейцарски автори, като винаги й дават роли на чужденка заради екзотичната външност.
През 2006 г. е поканена за водеща актриса на Театъра на класическата литература в Залцбург.

Българката работи с множество известни театрални звезди от Австрия и Германия като Петер Турини, Ото Шенк, Елфриде От, Карл Хайнц Хакъл и Стефан Флеминг. Надя често гастролира на сцените на прочути театри като „Берндорф“ в Лайпциг, „Ландестеатър“ в Грац, „Хелиос“ в Хайделберг, както и на летните театрални фестивали в австрийската провинция Долна Каринтия. В биографията на талантливата нашенка фигурират и участия в няколко от най-успешните австрийски сериали.

През 2008 г. българката се явява на тежък кастинг за участие в поредицата „Местопрестъплението”, която е изключително популярна в Австрия и Германия. След третата му „цедка”, по време на която се среща с режисьора, Деси е одобрена, като специално заради нея в сценария са вкарани и реплики на български език.

Нашенката получава роля и в холандския крими  сериал Cop stories. Получава покана като гост-звезда за цял сезон и в тв поредицата „Детективите”, както и в Soko Kitzbuhel.
Въпреки че не е играла пред родна публика, актрисата има роля и в българска пиеса. През 2012 г. тя се изявява в постановката „Черни очи за случайни срещи” на Любомир Пеевски, която е представена в Дом „Витгенщайн” във Виена.
Третата българка, която ще вземе участие в концерта по случай годишнината на Чайковски – мецосопраното Надя Кръстева, става любимка на виенската оперна публика още с пристигането си в Австрия през 2002 г. Само на сцената на Виенската опера тя е изпълнила повече от 30 роли.

Родена в София, тя завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на професор Жасмина Костова, а след това специализира в академията на Борис Христов в Рим при прочутото сопрано Анита Циркети. Работи три години в Държавната опера в Стара Загора, след което преминава тежък конкурс, за да сбъдне своята мечта – да бъде солист на Виенската опера.

Критиката и публиката са очарована от превъплъщенията на Надя в образите на Америс в „Аида“, Еболи в „Дон Карлос“, Леонор във „Фаворитката“, Марина в „Борис Годунов“ и Олга в „Евгений Онегин“. Досега Кръстева има издадени шест видеодиска с най-добрите си роли – на Кармен от едноименната опера, Прециозила от „Силата на съдбатa“ и Принцесата в „Сватбата на Фигаро“.


Дора Делийска Деси Урумова в „Дванайста нощ“ по Шекспир

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки