Община Бургас ужили България с над 100 милиона


Община Бургас ужили България с над 100 милиона
Едни от най-големите пропуски, установени от европейските контролни органи, са по проекта за интегриран градски транспорт в Бургас, с който кметът Димитър Николов (вдясно) особено се гордее Снимка: Община Бургас
11 Септември 2015, Петък


Европа наложи на местните управляващи санкции заради нарушения по реализирането на европейски проекти, поема ги държавният бюджет

Автор: Георги Иванов

Община Бургас, която се смята за отличника на ГЕРБ и гордостта на управляващата партия, блесна тези дни и с други „отличия". По време на изнесеното заседание на Парламентарната комисия по еврофондовете, което се проведе в Бургас в началото на седмицата, стана ясно, че Европа е санкционирала страната ни със 167 милиона лева заради пропуски и нарушения по реализирането на европейски проекти. Парите е трябвало да бъдат преведени на централния бюджет, а оттам – на бенефициентите.

Общо проектите, заради които са наложени санкциите, са седем, като шест са на Община Бургас. Основните пропуски са по отношение на провеждането на търговете, поставяне на дискриминационни условия към фирмите-кандидатки, нарушения по усвояването и разходването на средствата и др. Все познати похвати в най-добрия град за живеене, които вестник „Десант" и Телевизия СКАТ отдавна са разкрили.

Тепърва започва разследване защо се е стигнало до това срамно положение. Председателят на парламентарната комисия Светлин Танчев коментира, че на този етап не иска за прави крайни заключения. „Ще разгледаме тези констатации и ще анализираме причините защо се е получило така. Ще изчакаме и становището на компетентните органи“ – изтъкна той.
Депутатът от Патриотичния фронт и експерт по европейските фондове Петър Петров поясни, че едни от най-големите пропуски, установени от европейските органи, са по отношение на обществената поръчка по закупуване на автобуси по проекта за интегриран градски транспорт в Бургас.

„Тук има много големи нарушения. Констатирани са сериозни различия при определяне на условията за провеждане на поръчката. Накратко казано, действано е по българското законодателство, а не по европейското, както задължително се изисква при усвояване на средства по европрограми“ – категоричен бе народният представител.
Проектът за интегриран градски транспорт е на стойност почти 133 милиона лева. Той е гордостта на бургаската общинска администрация и на кмета Димитър Николов.

Автобусите, които са закупени при изпълнението му, са били със значително завишена стойност. Това твърди пък бургаският общински съветник от НФСБ Георги Дражев. „Според запознати, цената на един автобус е поне с 40 хиляди лева по-ниска. Доколкото знам, са купени 42 и предстои да бъдат напазарувани още. Лесно може да се направи сметка колко са щетите за общината, а и за хазната на ЕС, само от този търг. За осем години управление на ГЕРБ в Бургас се наляха над 1 милиард лева по държавни и европейски програми, но сериозен процент от тези средства е отишъл в приятелските фирми и джобове. Тези пари не генерират заетост, не стимулират икономиката, а само се преразпределят в точните посоки. Заради това Бургас толкова се харесва на управляващите – той е златната кокошка за приятелските кръгове" – подчертава Дражев.

Заместник-кметът по европейските политики и околна среда в Община Бургас Атанаска Николова обясни корекциите и санкциите с лошата хармонизация на законовата и нормативната база, което създавало разлики в критериите. Тя уточни, че средствата, които са удържани, не са загубени, а се преразпределят за други проекти.
Държавата покрива до голяма степен финансовите корекции за Бургас. Това се предприема тогава, когато има проблем в законодателството, довел до налагането им. Което дава основание на Атанаска Николова да оправдава общинската администрация, че добре си е свършила работата и злоупотреби няма, а само има проблем, който държавата е признала и затова е поела върху плещите си въпросната корекция.

Това обаче не променя фактите. Преди четири години общината беше санкционирана пак за същото – тогава нарушенията бяха във връзка с изпълнението на проекта за реконструкция на ларгото, както и за ремонтните дейности в центъра на града и Морската градина. Проектът беше на стойност 11 милиона лева, а наложената от ЕС санкция – 760 хиляди лева. Това бе  неглижирано от местната управа. А сега санкциите са много по-големи, като щом ги поема държавата, то те на практика ще бъдат платени от всички българи. 

Самият проект за интегриран градски транспорт е напът да се превърне в най-големия провал на това управление на града. Огромните километри велоалеи създават вече страховити трудности на пешеходци и колоездачи. Те са прокарани на най-неподходящите места, а и изпълнението им не е качествено. Ремонтите по бургаските улици се точат вече повече от година и половина, създавайки невероятен хаос в трафика. При това, отдавна са изпуснати всякакви срокове за приключването им.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки