Ромите от Гърмен заплашват с война, искат оставки


Ромите от Гърмен заплашват с война, искат оставки
Събарянето на незаконните постройки в Гърмен става под засилена полицейска охрана
11 Септември 2015, Петък


Ромите от квартал „Кремиковци“ заплашиха с война жителите на общинския център, след като падна и последната предвидена за събаряне незаконна постройка там.

Автор: Ерол Емилов

Така нареченият пастор Иван Айдаров обяви, че ще има война, ако някой от българите от Гърмен опита да посегне на жител на гетото.
„Няма да има мир. Ще има война, ако някой от Гърмен се опита да посегне на някой от нашите. Досега ги спирах. Вече няма да е така“ – обяви безцеремонно той.

В понеделник сутринта в махалата влезе багер, който започна да събаря незаконните къщи. В началото всичко бе тихо и спокойно, но след като започна разрушаването на третата паянтова къща, напрежението се повиши. Част от ромите започнаха да хокат кметицата Минка Капитанова, заплашиха я дори с физическа разправа. Захвърчаха и празни бутилки.
Капитанова бе на място, за да наблюдава дейностите по събарянето на незаконните постройки. Наложи се обаче тя да бъде изведена от полиция. Денят приключи с четири съборени колиби. Обитателите на други две масивни сгради, предвидени за премахване, получиха срок до вторник сутринта да ги разрушат.

След като видяха, че нямат друг изход, те решиха сами да сторят това и рано сутринта предприеха действия по разрушаването на незаконните си обиталища. Още в 6 часа призори във вторник бе бутната едната двуетажна постройка, а час по-късно падна и триетажната къща  на пастора Айдаров.
През цялото време циганите твърдяха, че „жилищата“ им са законни. Но така и не можаха да кажат и докажат кой и кога ги е узаконил.

Проблемът с ромите в Гърменско започва през 2000 г. Тогавашният кмет Ахмед Башев предоставя документи с невярно съдържание относно собствеността и предназначението на земята, върху която е построено гетото. Общинският съвет пък, в който числово превъзходство има неконстуционната партия ДПС, приема решение да предостави на циганите земя, за да си построят жилища, без местните старейшини да се съобразят с факта, че тези терени са земеделски.

Оттогава досега ромското население се е увеличило над десет пъти.
На практика това циганско преселение бе целенасочено провокирано от едно точно премерено действие на ДПС и неговия активист Ахмед Башев, който така си подсигуряваше по-голяма електорална подкрепа като управник на Гърмен.
На пресконференция настоящият кмет Минка Капитанова, която е от същата противоконституционна партия, също изрази мнение, че действията на ромите са продиктувани именно от Башев.

Припомняме, че те трябваше да попълват декларации, в които да посочат какви материални придобивки имат – финансови средства, банкови сметки, коли, имоти – къщи или земи в други населени места. Но ромите категорично отказаха да сторят това.
Публична тайна е, че част от тях разполагат с огромни финансови средства в банкови сметки, както и с много скъпоценни вещи. Почти всички имат и шофьорски книжки без да могат да четат, което означава, че свидетелствата им за управление на автомобили са купени.

От ДНСК съобщиха, че при тях още през 2000 г. е постъпила информация, че в квартал „Кремиковци“ започва незаконно строителство на сгради. На следващата 2001 г. е установено, че в махалата вече има изградени 124 незаконни постройки. Още тогава е издадена заповед за разрушаването им, но тя не е изпълнена по вина на местната власт в лицето на кмета Башев.
В едно интервю той споделя, че знае проблемите на ромите и винаги е бил насреща, за да им помага.

До настоящия развой на ситуацията се стигна след масов бой, разразил се преди време пред заведение в Гърмен между цигани и българи, предизвикан заради пусната силно музика. Тогава пострадаха десетина души, след като тълпа представители на малцинството, въоръжени с камъни, брадви и дървета, нападнаха направилите им забележка за високите децибели българи. Един от ромите беше арестуван, но освободен още същата вечер.

На следващия ден започнаха протести, в които се включиха стотици. Първо бе блокиран пътят за Огняново. В деня на Ботев – 2 юни, хиляди от цялата страна дойдоха в Гърмен, за да подкрепят местното население.
След разчистването на неколцината незаконни сгради в началото на седмицата предстои да бъдат съборени още 114 цигански къщи. Засега не е ясно кога ще бъдат разрушени и те.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Kelenna
07.08.2016 22:02:37
0
0
It sure does seem like SKC chose between a transfer fee versus making a 1-time run for the MLS Cup with Espinoza. They chose to keep Espinoza for the MLS Cup run (while offering him a new contract) versus cashing out after the Olympics. It’s unfortunate that keeping Espinoza for the playoffs di;n#&8217dt yield dividends, but I do respect the decision. Perhaps the transfer fees offered were low because the EPL teams knew he would not sign a new contract with SKC and would be free to sign in November.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки