Лекар от Стара Загора С 20-годишна кариера на кардиолог, но без диплома


Лекар от Стара Загора С 20-годишна кариера на кардиолог, но без диплома
До 2013 г. Вуцов е завеждащ отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович
11 Септември 2015, Петък


Д-р Иван Вуцов стига до завеждащ отделението по кардиология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович", а сега може да отиде в затвора за 8 години

Автор: Борислав Михайлов

Хрумвало ли ви е да попитате началника на отделението в някоя голяма болница дали има диплома по специалността? „Докторе, кажи...”  Защо не – толкова хора кръстосват пътищата с купени или фалшиви шофьорски книжки; други растат в кариерата – дори в държавната администрация – с платени дипломи, взети с не-присъствие на очни и дори на изпити.

Имаше преди години подобен случай с един митничар, следвал в провинциален ВУЗ, известен с това, че при него са се изучили като юристи доста хора от така наречените борчески групировки, та дори и самият бос на „Мултигруп” Илия Павлов.
Е, ако пейсмейкърът във вашите или на ваш близък гърди прави сърцето ви да „цъка” като часовник – вероятно всичко е наред. При все че презумпцията за притежаване на диплома от медик наистина е нещо, което сякаш се подразбира от само себе си.

И все пак не е така – ще се уверите от историята за едно разследване с 20-годишна предистория и повдигнато обвинение, предвиждащо до 8 години зад решетките. Казусът е повече от неприятен за ръководството на старозагорската университетска болница  „Проф. д-р Стоян Киркович". И освен това ще бъде съсипана една кариера, градена в продължение на 20 години.

Ето и самата история, разказана с езика и стила на държавното обвинение.
Неотдавна Софийската районна прокуратура (СРП) внесе в  Софийския районен съд (СРС) обвинителен акт срещу д-р Иван Вуцов от гр. Стара Загора, който е обвинен в документно престъпление - фалшифициране на свидетелство за придобита специалност "Кардиология".

От съобщението на прокуратурата става ясно още, че преди повече от две години - на 29 март 2013 г. д-р Вуцов съзнателно се е опитал да се възползва от фалшифицирания документ, подавайки документи в Ректората на Медицинския университет в София, за да получи сертификат за поставяне на пейсмейкъри.  По това време д-р Вуцов е завеждащ отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

(В интерес на истината, и до момента няма потвърждение, че ръководството на болницата се е освободило от лекаря с компрометираща липса на диплома по специалността).
В хода на разследването действителният съставител на фалшивото свидетелство за придобита специалност не е бил установен, поради което на д-р Вуцов ще бъде търсена наказателна отговорност  единствено за последващото използване на документа, съобщават от прокуратурата. За това престъпление  по чл. 316, вр. чл. 308, ал.2 от НК предвиденото наказание е до 8 години лишаване от свобода.

Твърдението на държавното обвинение, че не е установено кой всъщност е извършил техническата част от операцията по изготвянето на фалшивото свидетелство за придобита специалност остава отворен въпроса за съществуването на "специалист" или работилница за неистински документи в Стара Загора. Такова "ателие" неотдавна бе разкрито от полицията в Пловдив.

Парадоксалното е, че разкритието на медицинските власти за липсата на специалност по кардиология не само идва с огромно, повече от 10-годишно закъснение, но и не се оказва пречка за по-нататъшната кариера на д-р Вуцов именно в тази медицинска специалност.
До 2 октомври 2014 година медикът  е работил в отделението по инвазивна кардиология в частната болница "Тракия", която напуска, след като ръководството й разбира, че той няма необходимата квалификация по специалността.

След това той се връща отново в университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, където става завеждащ отделението по кардиология.
Всъщност още през март тази година зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков огласи публично любопитни подробности от лекарската кариера на старозагорския лекар.

Така става ясно, че д-р Иван Вуцов има защитена специалност „Вътрешни болести" и съответната диплома за това. По-късно два пъти се явява на изпит за специалност „Кардиология", но и двата пъти е скъсан.
След което д-р Вуцов обява дипломата си по "Вътрешни болести" за изгубена, иска и получава дубликат, който е използван за основа на фалшификата. Резултатът е фалшив документ за придобита специалност "Кардиология", който има серийния номер и датата на истинското свидетелство (дубликат) за защитена специалност "Вътрешни болести".
Но естествено в регистрите на Медицински университет д-р Вуцов не фигурира като положил успешно изпит по кардиология и това прави възможно разкриването на опита за документна измама.

Всичко това се случва през вече далечната 1996 г. През 2014 г. д-р Иван Вуцов е подал нова молба да се яви на изпит по специалността "Кардиология", обяви д-р Шарков в свой коментар за цялата тази далавера. Още през март тази година всички документи и резултати от проверката са изпратени в Главна прокуратура и НЗОК, а днес вече научаваме и резултата от работата на държавното обвинение.
Българският лекарски съюз научава за фалшифицираната диплома за придобита специалност на 15 март т.г., при това от медиите. В такива случаи съсловната организация има право да се самосезира.

Само 4 дни по-късно, на 19 март е обявено, че Регионалната комисия по лекарска етика в Стара Загора няма да излезе с каквото и да било становище по казуса с дипломата на д-р Иван Вуцов, докато не станат ясни резултатите от прокурорската проверка.
Тази позиция на регионалната колегия на БЛС в Стара Загора бе огласена от нейния председател д-р Георги Бакоев. От позицията му, присъстваща на сайта на регионалната колегия на БЛС в Стара Загора, става ясно също така, че поне по онова време д-р Вуцов не е заличен като кардиолог и инвазивен кардиолог от електронния регистър на лекарите в България.

До редакционното приключване на броя нямаше новини от Регионалната комисия по лекарска етика в Стара Загора. В регистъра на Българския лекарски съюз д-р Вуцов обаче присъства само като специалист по вътрешни болести - специалност, която наистина е защитил и практикува в пълно съответствие със закона.


Фалшивото свидетелство за придобита специалност От сайта на Лекарския съюз в Стара Загора става ясно, че докторът няма да бъде заличен от регистъра и ще продължи да упражнява професията си

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Колева
25.10.2017 05:39:34
0
1
Това е най-некадърния, отвратителен и нагъл човек. Същия този човек уби дядо ми след като влезе в болница за профилактични изследвания по наше настояване и за една нощ нещо му направиха от некадърност и се обади Вуцов уж ни е познат и с протекции да каже елате да си вземете дядото и да си оправим сметките. И пари иска....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки