Данъци за открадната кола


10 Септември 2015, Четвъртък


Преди година и половина си купих кола на старо. Буквално на третия месец след осъществяване на сделката автомобилът ми беше откраднат.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

За кражбата съм уведомил полицията, имам подадена жалба. Но никой не ми каза, че трябва да уведомя за това също така КАТ и Данъчното. Оказа се, че за времето, през което автомобилът ми е бил отнет, са ми били трупани данъци. Въпросът ми е, имам ли шанс да си спестя плащането на данъците след момента на кражбата?
Иван Георгиев,
София

Съгласно чл. 52, т. 1 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) с данък върху превозните средства се облагат превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България.
Чл. 53 от същия закон разпорежда, че данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства.
Размерът на данъка се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.

Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение.
От изложеното е видно, че е следвало да декларирате притежаваното от вас превозно средство. Нещо повече – от законовите разпоредби следва, че вие сте данъчно задължено лице по отношение на заплащането на дължимия данък върху притежаваното от вас МПС и няма как да се осовободите от заплащането му независимо дали сте управлявали автомобила през този период. 

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки