Агрометеорологична прогноза за месец септември


Агрометеорологична прогноза за месец септември
Тази година се очаква качествена гроздова реколта, с високо съдържание на захари
08 Септември 2015, Вторник


През септември агрометеорологичните условия ще се определят от температури и валежи около и над климатичните норми.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на месеца развитието на късните полски култури,  преодолели отрицателните последици от продължителната лятна суша, ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия.

Падналите повсеместни, на много места в страната наднормени валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на август (Враца – 61л/м², Монтана – 54л/м², В.Търново – 59л/м², Разград – 69л/м², Русе – 100л/м², София – 55л/м², Пазарджик – 114л/м², Пловдив – 141л/м², Казанлък – 92л/м², Чирпан – 69л/м², Карнобат – 104л/м² и др.) увеличиха почвените влагозапаси и бяха от изключително важно значение за оцеляването на част от по-късните хибриди царевица, отглеждани при неполивни условия.

В североизточните райони, следствие дефицита на почвена влага, част от царевичните посеви приключиха преждевременно вегетацията си (в агростанциите Търговище и Исперих посевите бяха силажирани). Прогнозата за реколтата от царевица не е оптимистична, очакват се по-ниски добиви от тези, получени през 2014 г.  
В началото на септември среднокъсните хибриди царевица ще приключат развитието си. При късните хибриди ще протича фаза млечна зрелост. През първите дни от месеца условията ще бъдат подходящи за прибиране на слънчогледа, за провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури. През първото десетдневие на септември е оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна рапица. 

След високите за сезона температури в началото на месеца през втората половина от първото десетдневие се очаква нормализиране на топлинните условия. Прогнозираните валежи ще влияят благоприятно на вегетацията на вторите култури (зелен фасул, главесто и цветно зеле, броколи), но ще увеличат риска от развитие на патогени, причиняващи гниене по зреещата гроздова, плодова и зеленчукова реколта; сиво гниене по гроздето (Botrytis cinerea), късно кафяво гниене (Monilia fruktigena) по плодовете на есенно-зимните сортове овошки, кафяви петна – алтернария (Alternaria solani) по доматите и др.

През второто и третото десетдневие последните фази от развитието на късните земеделски култури ще протичат при температури близки до обичайните за края на лятото и началото на есента. В края на второто десетдневие при късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост. През третото десетдневие при памука ще се наблюдава фаза узряване.
Тази година се очаква винените сортове грозде да достигнат технологична зрелост по-рано от обичайните срокове. Прогнозата е за качествена гроздова реколта, с високо съдържание на захари.   

През третото десетдневие на септември във високите полета не са изключени слани, което ще налага своевременно прибиране на зеленчуковата реколта (домати, пипер), подлежаща на осланяване.
В края на месеца във високите полета започва да тече агротехническият срок за сеитбата на ечемика и пшеницата.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки