Бруцелозата – една реална и постоянна заплаха


Бруцелозата – една реална и постоянна заплаха
08 Септември 2015, Вторник


Болестта се причинява от бактерии, които са различни типове при животните и човека

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Бруцелозата представлява хронично заболяване по животните и човека (зооноза), което се причинява от бактерии – различни типове бруцели при човека, овцете, козите, говедата и свинете. Посочените животни са най-възприемчиви, останалите видове боледуват сравнително по-рядко. Заболяването е сравнително често срещано и при кучетата.

Източник на инфекцията са заразените добичета, като най-голяма опасност представляват животните по време на аборт и след него, както и заразоносителите – мъжки разплодници с възпаление на тестисите и надсеменниците (орхити и епидидимити), които отделят патогенните причинители в големи количества и заразяват женските животни по време на покриването. Заразяването може да стане още и през устата чрез замърсена храна и вода.

В здравите стопанства и стада най-често болестта се внася отвън при вкарване на заразени животни (латентно болни) и по-рядко – чрез използване на отпадъчни продукти от млекопреработвателни предприятия, на общи пасища и водопои, на продукти от болни животни, на бруцелозни разплодници за естествено или изкуствено осеменяване.

Най-характерните симптоми на заболяването при говедата са масовите аборти към петия-осмия месец на бременността, които най-често са съпроводени с едем на вулвата и влагалището със слузесто изтечение и едем на вимето. Типично при бруцелозата след аборта настъпват усложнения – задържане на плацентата и възпаление на матката с продължително последващо безплодие. По крайниците се наблюдават абсцеси, артрити, възпаление на ставните бурзи и ставните капсули.

При биците заболяването протича с типичните орхити и епидидимити – възпаление и увеличаване на тестисите и надсемениците. Крава, която веднъж е абортирала следствие на бруцелоза, много рядко абортира повторно.
При свинете болестта протича подобно на развоя при говедата, а при овцете и козите – в много от случаите бруцелозата протича латентно и без видими симптоми, което е много опасно. Отделянето на бруцели с млякото е най-продължително при овцете – с години.

Ето защо консумацията на сурово мляко може да се окаже понякога с фатални последствия. Много хора предпочитат консумация на прясно неузряло меко сирене. Последното също може да се окаже причина за заразяване, тъй като в процеса на зреене загиват голяма част от попадналите в млякото патогенни бактерии. При овцете и козите, освен аборти, се наблюдават и преждевременни раждания.
При женските кучета бруцелозата също протича с аборти, но за разлика от другите видове животни, кучетата абортират от два до три пъти, което не е типично за селскостопанските животни.

При бруцелозата може да се наблюдава понякога и самооздравяване. То е по-често при младите животни и най-често при овцете. Понякога оздравяват дори цели стада, ако се спазват две условия: животните да се отглеждат при „затворено стадо” без приток на възприемчиви животни и при добри условия на хигиена и хранене.

При човека основният начин на заразяване е използването за храна на заразени продукти от болни животни – мляко и месо. Млякото и млечните продукти са най-честият посредник за предаване на заразата. Не са редки случаите на предаване на бруцелите от животните на човека при контакт с болни животни – доене, обслужване, от сурово месо или при консумиране на сурово мляко. Познати са случаи на заразяване на хора – животновъди или стопани, които помагайки при раждане са получили инфекцията, като причинителите са проникнали през увредената кожа на ръцете –  ранички, пукнатини и др.
Клиничната картина при човека протича в няколко форми на болестта:

1. Силни, но краткотрайни температурни покачвания, които завършват с привидно оздравяване 2. По-дълготраещо боледуване с периодични покачвания на температурата 3. Хронично протичане с почти незабележими температурни покачвания. При жените понякога заболяването протича с аборти.
Във всички случаи при съмнения за бруцелоза диагнозата се поставя лабораторно. При кучетата за нуждите на ветеринарната практика на пазара се намират бързи диагностични тестове, с които лесно, удобно и бързо може да се докаже дали пациентът е носител на бруцелоза.

При животни за бактериологично изследване се изпраща материал – парчета от плодни обвивки, цял абортирал плод или стомахче, превързано в двата края, парчета от вътрешни органи, млечна проба и др. За серологично изследване се използва кръв от югуларната вена, а при свинете – от опашката или от очния синус.
Бруцелозните животни не се лекуват.

Най-голямо значение за ограничаване на болестта има провежданата правилна профилактика, която включва: Мерки за недопускане на внос на инфекция отвън –  30-дневна карантина на новодоставени животни и двукратно серологично изследване през 3 седмици в този период, използване на здрави разплодници по време на случната кампания и при заплождане, организиране и правилно функциониране на родилното помещение и профилакториума.

Втората група мерки се отнасят до своевременно откриване на бруцелозни животни и ликвидиране на огнището – незабавно изолиране на животни, показали съмнителни признаци за заболяването, ежегодно изпращане на кръв за серологично изследване на мъжките разплодници и на лактиращите крави и свинете майки. Положително реагиралите животни за бруцелоза се унищожават.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки