Търсят се агрономи по биологично земеделие


Търсят се агрономи по биологично земеделие
08 Септември 2015, Вторник


Биопроизводителите имат нужда от агрономи по биологично земеделие, липсват ни квалифицирани кадри,


заяви председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) Албена Симеонова. Тя и колегите й от ръководството на браншовата организация разговаряха с ректора на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков, зам.-ректора проф. Христина Янчева и ръководителя на Агроекологичния център в АУ проф. Владислав Попов специалността "Биологично земеделие" в университета да стане защитена.

У нас има 4000 биопроизводители, които се занимават с биологично растениевъдство, биопчеларство, биологично животновъдство, а е трудно агроном, завършил "Растителна защита", да промени мисленето си и да съветва биофермери, каза Симеонова.
По думите й, освен подготовката на агрономи по специалността "Биологично земеделие", българската наука трябва да помисли за производство на семена и посадъчен материал за биопроизводството и за животни, отгледани по биологичен начин. 25% от населението у нас се изхранва от земеделие, припомни Албена Симеонова.

По думите на ръководителя на Агроекологичния център в Аграрния университет проф. Владислав Попов, интересът към магистратурата по "Биологично земеделие" е голям. Имаме глад за бакалаври, посочи той. Аграрният университет от 4 г. приема студенти по тази специалност и сме единственото висше учебно заведение в страната, което обучава кадри с такъв профил, подчерта ректорът проф. Греков.

Заради големия интерес, в момента Аграрният университет чака одобрение от просветното министерство на 60 бройки за магистратурите по "Екология на селищни системи" и "Биологично земеделие", каза за Agronovinite.com проф. Владислав Попов.
Според Стратегията 2020 на ЕС, в университетите в Европа ще бъдат въведени приоритетни и защитени специалности, които ще се финансират с предимство. Промените предвиждат занапред Министерският съвет да приема списък на приоритетните професионални направления, в които има недостиг на кадри, както и защитени специалности, които са важни за страната от социално-икономическа гледна точка.

За тях държавата ще може да отпуска бройки по своя преценка. Идеята на Аграрния университет и Българска асоциация „Биопродукти“ е бакалавърската специалност "Биологично земеделие" да стане защитена. Трябва да съгласуваме идеята с Министерството на земеделието и храните и с Министерството на образованието, каза ректорът на АУ проф. Димитър Греков.

Албена Симеонова припомни, че според еврокомисаря по земеделието Фил Хоган, биопроизводството е приоритетен сектор. У нас биоземеделие се развива върху 2% от площите, макар че според плановете за предишния програмен период до края на 2013 г. трябваше да достигне 8 на сто. Все пак напредъкът е огромен, като се има предвид, че тръгнахме от 0,02%, каза още Албена Симеонова.

На 15 октомври Аграрният университет ще бъде домакин на национална среща с всички земеделски училища в страната, които подготвят кадри за селското стопанство. На нея ще се обсъди как науката да работи в пряко взаимодействие с бизнеса.     


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки