Празник за нашите сънародници в Аржентина


Празник за нашите сънародници в Аржентина
Танцов състав „Седянка“ на сцената в Берисо
07 Септември 2015, Понеделник


На 24 август най-старата българска организация в Аржентина – културното дружество „Иван Вазов“, отбеляза своя 59-и рожден ден.

Автор: Георги Ваташки

Организацията е основана през 1955 г. от нашенци, заселили се в градчето Берисо, намиращо се в близост до столицата на страната на гаучосите Буенос Айрес. Към него през 1964 г. се присъединяват и членовете на още две наши емигрантски асоциации в Аржентина – „Македонско-български клуб“ и дружеството „Кирил и Методий“.
„Иван Вазов“ се помещава в собствена сграда, построена изцяло с труда на българските заселници. През 1972 г. към нея е изградено специално помещение за новооткритото неделно училище, носещо името на Христо Ботев.

Тазгодишният празник се отличаваше от предходните по това, че за първи път нашите сънародници се събраха в новоизградения в самия център на Берисо културен клуб на дружеството. За събитието тук пристигнаха над 200 българи от града и околностите. Почетни гости бяха посланикът ни в Аржентина Максим Гайтанджиев, кметът на Берисо Рамон Гараза и шефът на Аржентинско-българската фондация Херардо Самойлов.
Специално за годишнината бяха дошли и нашенци, живеещи в съседния град Лас Бреняс. Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол от студенти от Националния технологичен университет в аржентинската столица. Младежите бяха нагиздени в народни носии, изработени от самите тях.

Не липсваше и богата трапеза, отрупана с традиционни български ястия. Кулинарният щанд на нашенците предлагаше баница, щрудел, баклава, кавърма, чеверме и различни специалитети от тесто, приготвено с кисело мляко. Празничната торта пък бе украсена със свещички в цветовете на родния трикольор и най-българското цвете – красивата червена роза.

„Нашето дружество вече почти половин век работи за това да се съхрани националният дух и традиции не само сред старите емигранти, но и сред техните наследници, които още не са виждали своето отечество“, развълнувано заяви в началото на тържеството председателката на „Иван Вазов“ Ружка Николова. Тя зарадва присъстващите с новината, че в началото на октомври предстои да започне изграждането на малък киносалон към организацията, в който ще се прожектират нови български филми.

В началото на празника децата от българското неделно училище „Христо Ботев” в Берисо показаха уменията си да пеят и рецитират. Те зарадваха всички с акапелното си изпълнение на „Де е България” – и на български и на испански език.
Гвоздеят на празника бе церемонията по избор на представителка на българската общност в Берисо за популярния конкурс за красота „Кралица на емигранта“. Надпреварата се провежда всяка година през септември и е неразделна част от живота на потомците на имигрантите в Аржентина. В него участват „кралиците“ на 20-те организации, които са обединени в Асоциацията на чуждестранните дружества на аржентинското градче.

Българската кандидатка за титлата „Царица на емигранта“ се казва Мелиса Лянос, внучка на Ана Мария Петкофф. Тя е родена в Берисо, следва архитектура и изучава български език в курса към дружеството „Иван Вазов”.
Тържествената вечер продължи с концерт на фолклорния танцов състав „Седянка“ към „Иван Вазов“. Членовете на групата са на възраст между 15 и 25 години и вече цяло десетилетие популяризират българската култура в Аржентина и цяла Латинска Америка.

Сънародниците завладяха публиката с романтичния си репертоар от стари градски песни.
Най-бурни аплодисменти предизвикаха обаче изпълненията на тракийския танц „Гроздана“, Дайчовото и Брезнишкото хоро, танци от Пиринския край, както и традиционните ръченица и шопска копаница.
Празникът завърши с тържественото връчване на възпоменателен знак от къщата музей „Иван Вазов” в Сопот на музея на българското дружество в Берисо с посланието „Не се гаси туй, що не гасне“.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки