Българка с рецитал на Виенския китарен фестивал


Българка с рецитал на Виенския китарен фестивал
Божана Павлова на сцената на Виенския китарен фестивал
07 Септември 2015, Понеделник


Божана Павлова, която живее в Австрия от осем години, бе сред малкото млади изпълнители, които изнесоха самостоятелен концерт на големия европейски форум

Автор: Георги Ваташки

На 24 август бе открито 25-ото издание на най-големия фестивал за класическа китара в Европа „Китарен форум – Виена". Той се проведе в зала „Ербар" на Консерваторията за музикално и драматично изкуство „Прайнер“. Сред ярките звезди на форума бе и българката Божана Павлова, която излезе пред публиката на 26 август.
Младата музикантка, която живее в Австрия от осем години, се е наложила като една от най-известните нови изпълнители на класическа китара в Европа. Нейният самостоятелен рецитал бе от две части. В първата тя изпълни творби на класици като Бах, Фернандо Сор и Никола Кост, а във втората – ансамблови творби за китара на Бонфа, Леополд Ферари и Мишел Легран.

Авторитетното музикално събитие в австрийската столица води началото си от 1992 г. В рамките на феста се организират майсторски класове, водени от световноизвестни китаристи, вечерни и дневни концерти, лекции и уъркшопове, а международните конкурси тръгват през 1996 г. Програмата се допълва с предлаганите от международни музикални издателства компактдискове, книги, ноти и всичко останало от света на китарата, а производители на струнния инструмент предоставят своите изделия за проба на всички желаещи участници и гости на фестивала.

В рамките на тазгодишното му издание се проведоха и два международни конкурса: за изпълнители и за млади надежди, като победителите получиха концертна китара „Масаки Сакурай-Маестро“ RF и възможност за самостоятелна изява на Китарния форум догодина.
Магьосницата на струните Божана Павлова е родена в Плевен през 1989 г. От малка е почитателка на произведенията на Хайдн и Бах, като често смесва класическата музика с рок ритми. Учи класическа китара в столичната Национална музикална гимназия „Любомир Пипков“ в класа на изтъкнатата преподавателка професор Столина Добрева. След като завършва с отличие през 2008 г., нашенката кандидатства и е приета във Виенската частна консерватория в класа на професор Йоргос Панестос – един от най видните специалисти по струнни инструменти.

През 2012 г. Божана започва обучението си и по класическа китара. Нейният инструмент е оборудван с специалните струни Hanabah, изработени от найлон, благодарение на които музикалните пиеси на нашата сънародничка звучат с изключително богат и обемен тон.
Докато следва, тя преминава през редица майсторски класове, водени от едни от най-добрите китарни педагози на Стария континент. Сред тях са Дейвид Ръсел, Аниело Дезидерио, Карло Мориконе, Олаф ван Гунисен, Хопкинсън Смит, Герхард Райхенбах, както и преподавателите от софийската Национална музикалната академия Иво Калчев и Джордж Василев. След като се дипломира, плевенчанката започва серия концерти в Унгария, Великобритания, Австрия и Китай. Навсякъде нейните изпълнения са аплодирани от публика и специалистите и логично признанията и призовете не закъсняват.

Божана Павлова е лауреат на множество отличия от престижни международни конкурси в Италия, Германия, Черна гора, Хърватска, Албания и Румъния. Тя е носител на Втора награда на китарния фестивал в Никсис, Гърция, през 2014 г, трето място на музикалния конкурс „Млади музиканти 2013“ в италианския град Тревизо, в категорията за класическа китара, и четвърто място в категорията за съвременни композиции. Същата година печели и китарния фестивал „Омис“ в албанската столица Тирана и специалния приз за млади таланти в Международния конкурс за класически инструменти в Кипър „Никсис 2013“.

През есента на 2012 г. талантливата българка печели и Голямата награда „Фернандо Сор“ за най-добра интерпретация на класическа музикална сюита в германския град Еруит. В началото на следващата година тя е сред финалистите още в първото си участие във Виенския китарен фестивал, което е голямо постижение за новак на авторитетното събитие. Скоро след това, българката е удостоена със специалния приз на журито в Международния музикален конкурс „Млади виртуози“ на родна земя в София.
Божана е стипендиант за високи творчески постижения на австрийското федерално Министерство на образованието и изкуствата, на Виенската частна консерватория, както и на българското Министерство на културата.

Въпреки многото ангажименти на музикалния подиум, нашата сънародничка продължава да се усъвършенства. От началото на 2015 г. тя специализира музикална педагогика в знаменития Виенски университет за музика и сценични изкуства в класа на професор Валтер Вурдингер.


Китаристката завоюва отличие и на форум в Сараево през 2014 г.

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки