Красиви вълшебства от стари вестници


Красиви вълшебства от стари вестници
Две от дамите, отдали се на изкуството за плетене с хартия – Стефка Димитрова (вляво) и Христина Узунова
07 Септември 2015, Понеделник


Национална среща събра в старата столица жените, които плетат с... тръбички от хартия

Автор: Здравка Маслянкова Снимки: Авторът

Тези дни Велико Търново стана домакин на едно нетрадиционно събитие – в старопрестолния град се събраха на своята Първа национална среща двадесетина сръчни жени, изкушени от правенето на изкуство от хартия. „Когато вие, вестникарите, си свършите работата и хората прочетат вестниците ви, идва нашият ред – да направим от тях красиви вълшебства“, казва организаторката на форума, наречен „Хартиени творения“, Христина Узунова от Сухиндол.

Сред присъстващите имаше както творци, дошли да покажат произведенията си и да обменят опит помежду си, така и обикновени хора, за които хартията е странен материал. „Животът и без това е сив, защо да не опитаме да си го направим малко по-пъстър“ – с това намерение  Христина и нейните съмишленички са се посветили на необичайното си творчество.

Сухиндолчанката се „запалила“ по хартията преди около две години. „Намерих на сметището плетени дамаджани и кошници. Буквално се заплених от тях и моментално реших, че те са вдъхновението ми да творя. У всеки човек се крие един заспал талант и успееш ли да го събудиш по правилния начин, се получават чудеса. Така стана и при мен. Трудно открих хартията като материал, но любовта ни беше от пръв поглед“ – споделя Христина.

В началото тя започнала да плете с блатна папрат, после се пробвала с пръчки. Оказало се много трудно. „Впоследствие открих начин, по който хартията се завива на тръбички. Това изкуство многоприлича на кошничарството, но ние плетем с хартиени „пръчки“ –  обяснява вдъхновено майсторката от Сухиндол. Тя признава, че не е измислила топлата вода. Изкуството на плетенето с хартиени тръбички е отдавна познато на рускини, полякини, чехкини и немкини, които отзивчиво споделят опита си с нашенките.

На пръв поглед всичко изглежда много лесно, но всъщност работата е пипкава и изисква търпение и фантазия. Стефка Димитрова от Бургас простичко описва как се подготвя изходния материал. „Взимате вече прочетения вестник и го нарязвате на ленти с различа ширина. От една страница по дължина можете да изкарате от четири до шест лентички. В зависимост от това какво искате да плетете, ще си направите различни по дебелина пръчки. Хартиените ленти се навиват плътно върху игла за плетене или дървено шишче за скара. Работа върши и спица от колело. Техниката за навиване е същата, както се прави фунийка.

Вече навитата хартия се залепя в крайчето си с обикновено канцеларско лепило, за да не се развие. Можете да си направите по-кухи или по-плътни тръбички, които се ползват в различните етапи от изплитането на изделието. Кухите тръбички са за изделията, в които има много извивки, за да стане съвсем гладка повърхността. По-плътните „пръчки“ са за по-обемните и масивни изделия, както и за основата на различни купи, панери, кошници и дори чанти. С тях изделието става много устойчиво“, с вещина обяснява бургазлийката. За да има повече цвят и красота, вече готовите хартиени тръбички се оцветяват, като се използват акрилни бои.

Готовата творба се лакира с разтворим лак. „Не става да го пръснеш с лака за коса – това не е фризура“, заливат се от смях Христина и Стефка. Двете набързо стават сериозни и заявяват категорично, че изделията, изплетени от хартия, са дълготрайни и освен за украса, спокойно може да се използват в домакинството.  
„В момента на изплитането нашите ръце ни водят за извивките, за свивките и наметките. Всичко е въпрос на фантазия и малко техника“ – категорична е Стефка, чиято запазена марка са малките червени кошнички под формата на дамски корсети с всичките им панделки, банели, презрамки, дантели и ширити.

Тя плете с хартиените тръбички от 3 години. Преди това нейна страст са били гоблените. „Шиех в несвяст. В един момент ми попадна едно такова изделие от хартия, направено от моя братовчедка. Тя ми „отвори очите“ и ме въведе в кухнята на това изкуство“ – разказва  майсторката. По професия тя е фризьорка, но използва всеки свободен момент, докато дойде часът на поредната клиентка, за да изработва хартиени тръбички. „В началото нещата ми ставаха криви и не много угледни, но това не ме отчайваше. Покрай нескопосаните ми първи опити да знаете колко народ във фризьорския салон съм запалила по тези плетки...“

Заглеждам се в ръцете й – изглеждат нежни. „Не съм плела от две седмици, затова е така. Доскоро бях с мазоли и рани. Няма как. Не се работи с ръкавици, трябва да усетиш хартията, всяко нейно преплитане. Тя те води и ние водим нея. Но резултатът накрая си струва – да видиш творбата си готова и напудрена като малка кокетка. Тук има свивки и наметки като в плетките. Виж корсета – трябва да му оформиш ханша, после със свивки се прави тънката, кръшна талия. След няколко реда отново наддаваш, за да направиш бюста“ – показва и разкрива тънкостите на занаята Стефка Димитрова.

С хартиените тръбички тя майстори ретро бебешки колички, кутии за бижута, панери, вази. Христина пък е изкусна в изработката на чадъри. „Това чадърче може да намери място до входа на дома ви, пълно с цветя – естествени или сухи. И то ще ви създава добро настроение още от прага“ – сочи тя елегантното изделие, сътворено от ръцете й. 
Както споменахме, често майсторките ползват основа за своите творби. „С няколко тръбички се прави, да речем, „скелет“ на панер, а стените му могат да се „изградят“ около основа, за която да послужи купа за салата“ – дават пример сръчните плетачки.

Те се намерили една друга в социалните мрежи. „Открихме се по желанието да правим тези красоти. Аз питам нея, тя – мене. Опит и съвети споделят и другите момичета. Всяка прави изделието си по различен начин и това е уникалността ни. Може да се нарича кошница, но всяка си има етикет. Дори да искаме да направим нещата еднакви, това не може да стане“ – пояснява Христина Узунова. Тя е дипломиран химик-лаборант, но в момента е домакиня. Щастлива е, че семейството й я подкрепя.    

 „Не бих повярвала, ако някой ми каже, че се издържа с изкуство“ – не крие организаторката на „Хартиени творения”, базирайки се и на личния си опит. А и най-често тя просто подарява сътвореното от нея, вместо да търгува с него. На същото мнение е и Стефка Димитрова, която наскоро била на изложение за ръчно изработени изделия. „Българите по-често гледаха, основно купуваха чужденци. Хората отлично разбират, че нашите творби не са ширпотреба като в китайски магазин, но не искат да приемат, че и цените ни не могат да са като в „левчето“. Факт е, че в това изкуство ние даваме всичко от себе си, влагаме много труд и очакваме някой да го оцени по достойнство“ – безкомпромисна е тя.

Галя Дончева от софийското градче Златица от цяла година чака срещата във Велико Търново. Тя е служител в компютърна компания, а по необичайния занаят се увлякла, след като преди време на една екскурзия в Ловеч видяла в едно магазинче на покрития мост в града изделия, изплетени от хартиени тръбички. „Те страшно ми харесаха и взех да търся из интернет видеоуроци с техники за изработването им. Толкова се запалих, че едвам дочаквам да се прибера от работа у дома, за да започна да си плета хартиените панери. Често дори  сънувам моделите си“, разказва тя.

Вярваме, че е така – вижда се по творбите на сръчните майсторки, че са вложили в произведенията си цялото си сърце. Няма как да създаваш красота без да „вградиш“ в нея не само умения и опит, но и много силни чувства.


Галя Дончева със своите хартиени панери в ръка Това чадърче може да намери място до входа на всеки дом, за да създава добро настроение още от прага Бебешки колички, кошници, вази... – от стари вестници може да се направи какво ли не Елегантният корсет се изработва със свивки и наметки, също като в плетките с прежда

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки