Александър Богориди се возил на ландо


Александър Богориди се возил на ландо
Каретата на Алеко Богориди
06 Септември 2015, Неделя


В Пловдив показват луксозната карета на първия генерал-губернатор на Източна Румелия по повод Съединението

Автор: Камен Колев

Каретата на Александър Богориди – първия генерал-губернатор на Източна Румелия, ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Пловдив по повод 130 години от Съединението на България и в рамките на изложбата „Съхранената памет за Съединението в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции”.
Експонатът е ландо - вид олекотена луксозна карета с четири колела и сгъваем покрив, която била предпочитана за различни церемонии в градски условия – чествания, паради, сватби.

Наречена е на едноименния германски град, където през първата половина на XVIII век започнало производството на возила от този тип. Моделът се харесал на благородниците в Европа и особено в Англия. От 1830 г. такива карети започнали да се произвеждат и на Острова, но запазили специфичното си име.
Ландото се конструира по такъв начин, че седалките да бъдат обърнати една към друга, предоставяйки максимален комфорт за водене на разговори, а благородниците често го използвали за делови срещи с равнопоставени събеседници и посланици.

Отпред има седалка-пейка за кочияша, а отзад има друга седалка-степенка, която се използва от различни служители според случая – чиновници, охрана, коняри, прислуга.
Ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия е произведено от английската фирма Peters&Sons – Лондон. Компанията е основана през 1798 г. от Томас Питърс. Произвеждали различни видове карети, файтони и двуколки и придобили голяма популярност заради високото качество.

Превърнали се в една от най-важните компании в бранша, а царските конюшни на британския кралски двор също пазарували от тях. Най-известното возило, произведено от тази фирма, е т.нар.
Стъклена карета, известна още и като Сватбената карета, използвана в няколко сватбени церемонии на английското кралско семейство, включително и тази на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г. През 1931 г. Peters&Sons се слели с Offord&Sons – други известни производители на карети, а след това се ориентирали към производството на купета за автомобили.

Всеки ще може да разгледа ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия във фоайето на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” в Регионалния исторически музей в Пловдив след 5 септември, събота.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки