Кулинарен фест събра в Бургас майстор готвачи от три държави


Кулинарен фест събра в Бургас майстор готвачи от три държави
Отборът на гръцките майстори на черпака забърка най-сложните манджи и заслужено спечели първото място
04 Септември 2015, Петък


Виртуозите на черпака се надпреварваха кой ще сготви най-вкусното блюдо

Автор: Десант

Първата по рода си международна кулинарна изложба и уъркшоп „Вкусовете на Черно море”, състояла се в Бургас, се превърна в истински празник за сетивата и даде заявка да стане традиция.  28 майстор готвачи от Гърция, Украйна и България не само че приготвиха най-вкусните си домашни гозби, но и споделиха рецепти и обмениха опит.
Събитието се проведе в ресторанта на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”. 

То се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство”, финансиран от съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Сдружение „Платформа АГОРА – клон Бургас” и Агенция за подкрепа на културни инициативи KusiCreaVision – Украйна.
В рамките на кулинарния уъркшоп майсторите на черпака през целия ден демонстрираха как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на родината им. Тричленното жури дегустира всяко едно от блюдата и присъди само отлични оценки.

Наградата „Носители на най-богатите вкусови качества на Черноморския регион” все пак спечели отборът на готвачите от Гърция. Украинските майстори завоюваха званието „Най-добро ансамблово съчетание на постни и месни ястия”, а българският отбор бе отличен с приза „Най-добро съчетание на вкусове от Странджа и Черно море”.
Готвачите забъркаха различни месни и безмесни ястия, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. А любителите на вкусната храна научиха много от триковете, с които са си служили в кухнята нашите баби, когато редят трапезата за всеки празник. Трите богато аранжирани маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети.

Българските домакини приготвиха рибни ястия за Никулден, баница с булгур от Странджа, миди с ориз, ръчно месена пита по малкотърновски, боб на фурна и много други изкушения. От Украйна също поднесоха риба, а покрай нея и борш, компот, домашна водка, традиционен черен хляб със сланина, туршия и още много деликатеси. Гърция представи най-сложните рецепти, според журито. При тях обаче видяхме и много сходни с българската кухня технологии при приготвянето на ястията. В тяхното меню дори присъстваше свинско със зеле по тополовградски, а рецептата една от домакините бе наследила от своята баба, която се оказа българка. Най-младата сред гъркините – Мария, демонстрира много интересна рецепта за пита, която бе нарекла Фануриева. „Тя се прави за празника на свети Фанурий.

Ако сте си загубили ключа или мъжа, правите тази пита и веднага го намирате. А рецептата – слагам брашно, стафиди и… другото е моя тайна”, сподели майсторката, която обра аплодисментите на всички участници и гости на кулинарната изложба.
В рамките на проекта „Черноморски ареал за култура и изкуство”, част от който бе и кулинарното шоу, в Бургас се провежда и международен пленер по живопис под наслов „Черноморска палитра”. Художниците, които участват в него, рисуват забележителностите в региона и местните хора, а платната им ще бъдат експонирани на 5 септември в Интерхотел „България”.

Въпросният проект също така включва и детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци изработват от природни материали накити и сувенири на тема „Чудеса от морето”. Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на майсторите на четката.


Гъркинята Мария показва легендарната си Фануриева пита

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки