Красимир Премянов и Кирил Йорданов изпълзяха от нафталина


Красимир Премянов и Кирил Йорданов изпълзяха от нафталина
Кирил Йорданов
04 Септември 2015, Петък


Кои ще мерят сили на предстоящия вот за градоначалници на Варна

Автор: Илияна Христова

Най-новият кандидат-кмет на Варна се казва... Кирил Йорданов. Човекът, който управлява града три мандата и половина, се кандидатира за пети. Това стана в петък, в присъствието на около стотина негови сподвижници. Скандалът е огромен – помним как бе натирен Йорданов, нали?

Дългогодишният варненски градоначалник изневерява за втори път на независимата си кандидатура. Три мандата той бе издиган от инициативен комитет и подкрепян от БСП, а при фаталния четвърти бе кандидатиран директно от ГЕРБ. Сега Йорданов искаше да запази в тайна до последния момент включването си, затова не тръгна да събира подписи за независима номинация – той ще бъде издигнат от Политически клуб „Тракия” и партията „Екогласност”.

И двете формации са проруски. Политическият клуб е структура на тракийските дружества, регистрирана по Закона за политическите партии. Шеф на дружествата пък е Красимир Премянов – едно от емблематичните лица на прехода. Старият социалист отдавна не е в активната политика, но продължава да направлява събития по Северното Черноморие – от родната Бяла до Варна и нагоре.

Премянов, който навремето бе дясна ръка на злополучния Жан Виденов, неведнъж е инженерствал в политиката. Именно той доведе Сергей Станишев в БСП, а после го бранеше от атаките на Първанов и други врагове.
Тракийските дружества пък бяха „неполитическата организация”, която през годините най-плътно стоеше до Кирил Йорданов. Очевидно сега неговата амбиция за реванш, мощта на Премянов и руските интереси се преплитат в кандидатура за пети мандат на проваления преди 2 години кмет.

Малко след като някогашният градоначалник отново се впусна в надпреварата, във Варна пристигнаха Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Думичка не обелиха за старата си дружка Йорданов, улеснени от доброжелателните журналисти. Но има ли какво да кажат? През 2013 г. тяхното протеже бе изритано като кмет на ГЕРБ след протести, които в крайна сметка взеха главата и на Бойко Борисов.

Премиерът и Цветанов има защо да се притесняват. Сегашният им довереник във Варна – Иван Портних, забатачи проектите и ремонтите. Площадът бе открит, но шадраванът все още е с ограда. Няма ги велоалеите и лентите за автобуси, пред провал е и интегрираната транспортна схема. Правителството налива милион след милион в подкрепа на своя човек, но той очевидно не управлява добре, а сега и Кирил Йорданов ще му диша в гърба.

Третата „силна” кандидатура във Варна е на Анелия Клисарова. Издигна я БСП. Нейният политически път започна преди 10 години от редиците на НДСВ. Тя бе министър в кабинета на Пламен Орешарски.
В целия този „порядък” кандидатурата на Йорданов идва като черешката на торта. В морския град вече вървят басове, че новият кмет, който и да е от гореизброените, отново няма да изкара цял мандат. То бива торта, но чак пък такава?

Безподобна глупост
За това колко струват настоящият варненски кмет Иван Портних и екипът му говори най-пресният скандал – по време на честванията за Деня на Варна името на градоначалника бе изписано върху... кораб.
След като хиляди варненци се бяха събрали на пристанището, гръмко поканени от общината за „невиждано светлинно шоу върху морската вода”, сред лазери, феерия, музика и заря изведнъж върху отсрещния кораб грейна надписът... Ivan Portnih!?

Невижданият скандал почти на прага на предизборната кампания втрещи всички присъстващи, а заместничката на Портних Пламена Маринова хукна да изключи лазерите (?!).
Случка като тази показва защо Борисов и Цветанов се притесняват за Варна – Портних като нищо може да се провали сам.


Красимир Премянов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки